Alpha Bank: Καθαρά κέρδη μειωμένα κατά 63,6%

Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 14 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 63,6% σε ετήσια βάση, επηρεασμένα κυρίως από τη συνεχιζόμενη ύφεση της Ελληνικής Oικονομίας. Τα καθαρά κέρδη που αναλογούν σε μετόχους της Τραπέζης μετά από τις ζημιές απομειώσεως των ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου ανέρχονται σε Ευρώ -524,8 εκατ. Το καθαρό έσοδο τόκων ανήλθε σε Ευρώ 879,4 εκατ., καταγράφοντας μείωση 4,1% σε ετήσια βάση, ως συνέπεια της ετήσιας μειώσεως του δανειακού χαρτοφυλακίου μας κατά Ευρώ 2,8 δισ. Τα καθαρά έσοδα από προμήθειες ανήλθαν σε Ευρώ 144,3 εκατ., παρουσιάζοντας μείωση κατά 16,1% σε ετήσια βάση, η οποία είναι άμεσα συνυφασμένη με τη μείωση των νέων εκταμιεύσεων, αλλά και με τον περιορισμένο όγκο συναλλαγών του Δικτύου μας. Τα αποτελέσματα χρηματοοικονομικών πράξεων ανήλθαν σε  56 εκατ. ευρώ, ενώ τα λοιπά έσοδα διαμορφώθηκαν σε 36,4 εκατ. ευρώ. Ο εξορθολογισμός των επιχειρησιακών μας λειτουργιών ενίσχυσε την απόδοσή μας κατά 60 πόντους, με τον δείκτη κόστους προς έσοδα να διαμορφώνεται σε 49,8%. Οι δαπάνες Προσωπικού μειώθηκαν κατά 3,3% και ανήλθαν σε 270,5 εκατ. ευρώ, κυρίως εξαιτίας αποχωρήσεων Προσωπικού λόγω συνταξιοδοτήσεων στην Ελλάδα. 

Τα Γενικά και Διοικητικά έξοδα περιορίσθηκαν κατά 2,9% και ανήλθαν σε 239,6 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με το πρόγραμμα εξορθολογισμού των δαπανών. Το λειτουργικό κόστος στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 3,7% και διαμορφώθηκε σε 399,8 εκατ. ευρώ, ενώ στη Νοτιοανατολική Ευρώπη μειώθηκε κατά 0,1% και ανήλθε σε 151,9 εκατ. ευρώ.

Στο τέλος Ιουνίου 2011, τα υπό διαχείριση κεφάλαια πελατών ανήλθαν σε 36,6 δισ ευρώ., ενώ τα υπόλοιπα των καταθέσεων ανήλθαν σε Ευρώ 33,5 δισ. Στην Ελλάδα, οι καταθέσεις ανήλθαν σε 26,9 δισ. ευρώ. Στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, οι καταθέσεις ανήλθαν σε 6,3 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά Ευρώ 220 εκατ. σε σχέση με το τέλος Μαρτίου 2011. Τέλος, τα υπόλοιπα του Private Banking ανήλθαν σε 2,5 δισ. ευρώ, ενώ τα αμοιβαία κεφάλαια διαμορφώθηκαν σε 1,1 δισ. ευρώ, επηρεασμένα από τις δυσμενείς χρηματοοικονομικές συνθήκες.

Οι χορηγήσεις προ απομειώσεων μειώθηκαν κατά 5,3% σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκαν σε 50,5 δισ. ευρώ έναντι 53,3 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου 2010. Η εξέλιξη αυτή προήλθε από τη μείωση των χορηγήσεων στην Ελλάδα κατά 3,8% και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη κατά 7,4%. Κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, τα υπόλοιπα του δανειακού χαρτοφυλακίου μας μειώθηκαν περαιτέρω κατά 0,3 δισ. ευρώ. Οι προβλέψεις απομειώσεως ανήλθαν σε 532,2 εκατ. ευρώ που, ως ποσοστό του μέσου όρου των χορηγήσεων, αντιστοιχούν σε 209 πόντους για το πρώτο εξάμηνο του έτους, έναντι 158 πόντων για το πρώτο εξάμηνο του 2010.

Ο δείκτης καθυστερήσεων του Ομίλου, σύμφωνα με το πρότυπο Δ.Π.Χ.Π. 7, αυξήθηκε κατά 100 πόντους και ανήλθε σε 10,3% στο τέλος Ιουνίου 2011. Στην Ελλάδα, ο δείκτης καθυστερήσεων ανήλθε σε 10,6%, ενώ στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ο αντίστοιχος δείκτης διαμορφώθηκε στο 9,2%. Οι σωρευτικές προβλέψεις ενισχύθηκαν περαιτέρω, ανερχόμενες σε 2,5 δισ. ευρώ και διαμορφώθηκαν στο 5% του χαρτοφυλακίου των δανείων, σε σύγκριση με 3,7% τον Ιούνιο του 2010. Η κάλυψη των καθυστερήσεων ανήλθε σε 48%, ενώ, συμπεριλαμβανομένων των εξασφαλίσεων, ανήλθε σε 126%.

Κύριες εξελίξεις

– Εντατικοποίηση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής εν μέσω δυσμενών συνθηκών της Ελληνικής Οικονομίας

Η υλοποίηση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής 2011-2014 εντατικοποιήθηκε με την υιοθέτηση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) και την προώθηση αναλυτικού προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και αξιοποιήσεως της δημόσιας περιουσίας έως το έτος 2015. Ειδικότερα, αποφασίσθηκε, μεταξύ άλλων, η παροχή επιπλέον χρηματοδοτήσεως από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και το Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (EFSF) με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα. Δεδομένης της επιδεινώσεως της κρίσεως δημοσίου χρέους στην Ευρώπη, η μείωση του ελλείμματος του Κρατικού Προϋπολογισμού σε επίπεδα κάτω του 7,5% του ΑΕΠ το 2011, αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ομαλή δημοσιονομική προσαρμογή της Ελληνικής Οικονομίας.
Επιπλέον, οι προσπάθειες της Κυβερνήσεως για διόρθωση της παρεκκλίσεως των στόχων του δημοσιονομικού ελλείμματος που παρατηρήθηκε κατά το πρώτο εξάμηνο του 2011, συντείνουν προς αυτήν την κατεύθυνση. Οι καθαρές εξαγωγές συνέβαλαν θετικά στο ΑΕΠ (έσοδα από τον εξωτερικό τουρισμό +12,6%, συνολικά εξαγωγά αγαθά +21,5%, αγαθά εισαγωγών εκτός καυσίμων και πλοίων -7,4% για το πρώτο εξάμηνο του 2011). Με τον δείκτη εμπιστοσύνης νοικοκυριών και επιχειρήσεων να ευρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά και την εγχώρια ζήτηση σημαντικά περιορισμένη, εκτιμάται ότι το ΑΕΠ μπορεί να υποχωρήσει κάτω του -4% για το 2011. Θετικά ποσοστά αναπτύξεως εκτιμάται ότι θα σημειωθούν από το 2012, ως συνέπεια των διαρθρωτικών αλλαγών και του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων.

Σε αυτό το αντίξοο οικονομικό περιβάλλον, τα αποτελέσματα των πανευρωπαϊκών ασκήσεων προσομοιώσεως ακραίων καταστάσεων (Stress Tests), τα οποία δημοσίευσε την 15η Ιουλίου 2011 η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA), επιβεβαίωσαν την ανθεκτικότητα των ελληνικών τραπεζών σε ιδιαιτέρως δυσμενή σενάρια και την προσαρμοστικότητά τους, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στην παρούσα δύσκολη συγκυρία. Συγκεκριμένα, τέσσερις εκ των έξι συνολικά τραπεζών που συμμετείχαν στην άσκηση, οι οποίες συγκεντρώνουν περισσότερο από τα 2/3 του Ενεργητικού του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, διατήρησαν το ελάχιστο όριο του 5% στον δείκτη Κύριων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων (Core Tier I), ακόμη και μετά την εφαρμογή του πλέον δυσμενούς σεναρίου δημοσιονομικής αναταραχής.

– Ισχυρή κεφαλαιακή θέση μετά από απομείωση περίπου 21% στο χαρτοφυλάκιο Ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου

Το δεύτερο τρίμηνο του 2011, σύμφωνα με την πρακτική που ακολούθησαν οι μεγαλύτερες Ευρωπαϊκές Τράπεζες, απομειώσαμε κατά περίπου 21% το χαρτοφυλάκιο των Ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου ή κατά 539 εκατ. ευρώ μετά από φόρους. Παρά το σημαντικό ύψος των ληφθεισών απομειώσεων, η κεφαλαιακή μας θέση παρέμεινε ισχυρή, με τον δείκτη Κύριων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων (Core Tier I) στο 10%1 και τους δείκτες Κεφαλαίων Πρώτης Διαβαθμίσεως (Tier I) και Κεφαλαιακής Επάρκειας να ανέρχονται σε 11,1% και 12,3% αντιστοίχως. Τα σταθμισμένα για τον κίνδυνο στοιχεία του ενεργητικού ανήλθαν σε 47,5 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 3,6 δισ. σε ετήσια βάση (-7%), το οποίο συνεπάγεται αύξηση των Κεφαλαίων Πρώτης Διαβαθμίσεως κατά 72 πόντους.

Με την ολοκλήρωση του προγράμματος ανταλλαγής των υφιστάμενων ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου μεταξύ των πιστωτών του ιδιωτικού τομέα και του Ελληνικού Κράτους, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του τρίτου τριμήνου του 2011, το ύψος των επενδύσεών μας σε Ελληνικά Ομόλογα θα ανέρχεται από προβλέψεις σε 3,1 δισ. ευρώ και θα αποτελείται κυρίως από νέους τίτλους μεταγενέστερης λήξεως, εγγυημένους ως προς το κεφάλαιο, μέσω νεοεκδοθεισών ομολογιών με διαβάθμιση ΑΑΑ.

Η κεφαλαιακή ευρωστία της Alpha Bank επιβεβαιώθηκε από τα αποτελέσματα των ασκήσεων αντοχής της
Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (ΕΒΑ). Η επίδοση της Τραπέζης ήταν η καλύτερη μεταξύ των ελληνικών τραπεζών του αμιγώς ιδιωτικού τομέα και η δεύτερη καλύτερη στο σύνολο των ελληνικών τραπεζών, αντανακλώντας την ανθεκτικότητά της σε ιδιαιτέρως αρνητικές συνθήκες. Συγκεκριμένα, η επίπτωση των υποθέσεων του δυσμενούς σεναρίου διαμορφώνει τον δείκτη Κύριων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων σε 7,4% το 2012, έναντι 10,8% στο τέλος του 2010, υπερκαλύπτοντας με ευχέρεια τον ελάχιστο δείκτη 5% που έχει τεθεί ως σημείο αναφοράς. Η επίδοση αυτή καθίσταται πιο σημαντική, δεδομένων των ιδιαιτέρως συντηρητικών παραδοχών που εφαρμόσθηκαν στο ελληνικό χαρτοφυλάκιο δανείων της Τραπέζης. Συγκεκριμένα, κατά την εφαρμογή του δυσμενούς σεναρίου ο δείκτης καθυστερήσεων σημειώνει αύξηση κατά 13% στη διετία 2010-2012 και ανέρχεται σε 24% στο τέλος Δεκεμβρίου του 2012, έναντι 10,3% στο τέλος του Ιουνίου του 2011.

– Η μείωση της μοχλεύσεως του ισολογισμού συνεχίζεται. Το περιβάλλον αυξημένης αβεβαιότητας επιδρά αρνητικά στα επίπεδα ρευστότητας

Το δεύτερο τρίμηνο του 2011, συνεχίσαμε τη μεθοδευμένη μείωση του δανειακού χαρτοφυλακίου μας κατά 0,3 δισ. ή 2,8 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Στο τέλος Ιουνίου του 2011, οι καταθέσεις μας ανήρχοντο σε 33,5 δισ. ευρώ μειωμένες σε ετήσια βάση κατά 15,6%,ως αποτέλεσμα της ανησυχίας για τη δημοσιονομική κατάσταση και της συνεχιζόμενης υφέσεως της Ελληνικής Οικονομίας. Τουλάχιστον το 50% των εκροών, κατά το δεύτερο τρίμηνο, προήλθαν από τη μείωση των καταθέσεων του Ελληνικού Δημοσίου, καθώς το τελευταίο προσήρμοσε τον ταμειακό προγραμματισμό του στο επιδεινούμενο οικονομικό περιβάλλον. Επισημαίνουμε ότι οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών στην Ελλάδα παρουσίασαν μείωση κατά 5,9%1 το δεύτερο τρίμηνο του έτους, έναντι μειώσεως 5,5% στο σύνολο της αγοράς. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι έπειτα από τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουλίου, η ανησυχία για χρεωκοπία του Ελληνικού Δημοσίου μετριάσθηκε, με αποτέλεσμα τη μερική αναστροφή του αρνητικού κλίματος ως προς την προσέλευση καταθέσεων.

Δεδομένων των δυσμενών συνθηκών που επικρατούν στην ελληνική αγορά καταθέσεων, καθώς επίσης και στα δημόσια οικονομικά του κράτους, αυξήσαμε το επίπεδο χρηματοδοτήσεώς μας από την ΕΚΤ κατά 3,4 δισ. ευρώ από το τέλος Μαρτίου 2011 σε 16,9 δισ. ευρώ.

– Διατήρηση κερδοφορίας παρά τις εξαιρετικά δυσμενείς επιχειρηματικές συνθήκες

Το δεύτερο τρίμηνο του 2011, το αποτέλεσμα προ προβλέψεων και φόρων ανήλθε σε 281,6 εκατ. ευρώ
καταγράφοντας αύξηση 1,2% σε τριμηνιαία βάση, ενώ αφαιρουμένων των αποτελεσμάτων από
χρηματοοικονομικές πράξεις διαμορφώθηκε σε 261,5 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αξιοσημείωτη ανάκαμψη κατά 7,9%, σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο. Η ανωτέρω επίδοση επηρεάσθηκε θετικά από την ενίσχυση του καθαρού επιτοκιακού περιθωρίου τόκων κατά 20 πόντους το δεύτερο τρίμηνο, ως αποτέλεσμα κυρίως της μειώσεως της αρνητικής συνεισφοράς των καταθέσεων στο καθαρό έσοδο τόκων. Επιπροσθέτως, το θετικό περιθώριο στις καταθέσεις όψεως και ταμιευτηρίου αυξήθηκε σε 78 πόντους από 46 πόντους το πρώτο τρίμηνο, καθώς το Euribor ενισχύθηκε από 0,86% κατά μέσο όρο το προηγούμενο τρίμηνο σε 1,22% το δεύτερο τρίμηνο του 2011.

Παράλληλα, συνεχίσαμε να εστιάζουμε στον περιορισμό του κόστους, ενισχύοντας σημαντικά την
αποτελεσματικότητα των επιχειρησιακών μας λειτουργιών, μειώνοντας τον δείκτη έσοδα προς έξοδα κατά 60 πόντους σε ετήσια βάση. Οι λειτουργικές δαπάνες περιορίσθηκαν κατά 2,6% σε ετήσια βάση και ανήλθαν σε 556,3 εκατ. ευρώ σε σχέση με -0,3% κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2010. Η ως άνω επίδοση ενισχύει τη πεποίθησή μας ότι θα επιτύχουμε τον τεθέντα στόχο μας για 3% μείωση των λειτουργικών εξόδων μας το 2011.

– Συνεχιζόμενη επιδείνωση της ποιότητας του χαρτοφυλακίου στην Ελλάδα ως συνέπεια της
δημοσιονομικής αναπροσαρμογής

Το δεύτερο τρίμηνο του 2011, ο δείκτης καθυστερήσεων αυξήθηκε σε 10,3%, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 100 πόντους σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Στην Ελλάδα, ο δείκτης καθυστερήσεων διαμορφώθηκε σε 10,6%, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 100 πόντους, ενώ στη Νοτιοανατολική Ευρώπη ο δείκτης καθυστερήσεων σημείωσε επιδείνωση κατά 80 πόντους το δεύτερο τρίμηνο και διαμορφώθηκε σε 9,2%.
Έναντι αυτής της σταθερής επιδεινώσεως της ποιότητας του χαρτοφυλακίου μας, ενισχύσαμε περαιτέρω το
απόθεμα των προβλέψεων κατά 272 εκατ. ευρώ το δεύτερο τρίμηνο. Ως αποτέλεσμα, το συνολικό απόθεμα των προβλέψεών μας διαμορφώθηκε σε 2,5 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί σε δείκτη καλύψεως των καθυστερήσεων 48% (126% συμπεριλαμβανομένων των εξασφαλίσεων). Στο τέλος Ιουνίου 2011, ο δείκτης αποθέματος προβλέψεων ως προς σύνολο δανειακού χαρτοφυλακίου διαμορφώθηκε σε 5%, αντανακλώντας έναν ισχυρό δείκτη καλύψεως των καθυστερήσεών μας.