Η Fed φόβισε τις αγορές και υποχωρούν έντονα, μαζί τους και το ΧΑ

Βαριές απώλειες καταγράφουν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Πέμπτη στον απόηχο της δημοσίευσης των πρακτικών της Fed, που έδωσαν σήμα για μείωση των αγορών ομολόγων ίσως από το τέλος του έτους. Οι στόχοι δεν έχουν εκπληρωθεί αλλά είναι κοντά στο να εκπληρωθούν, είναι ο «χρησμός».

Οι αξιωματούχοι της Federal Reserve συμφώνησαν στην τελευταία συνεδρίαση τους ότι ο στόχος για τον πληθωρισμό έχει επιτευχθεί, ενώ χρειάζεται περαιτέρω πρόοδος στον στόχο για την επίτευξη μέγιστης απασχόλησης, όπως είπε και ο επέμεινε και ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ.

«Οι περισσότεροι συμμετέχοντες έκριναν ότι το πρότυπο της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής για σημαντική περαιτέρω πρόοδο προς τον στόχο για μέγιστη απασχόληση δεν έχει ακόμα εκπληρωθεί», σημειώνεται στα πρακτικά της συνεδρίασης που ολοκληρώθηκε στις 28 Ιουλίου. 

Αρκετοί αξιωματούχοι εκτίμησαν πάντως πως το κριτήριο για «σημαντική περαιτέρω πρόοδο» είναι κοντά στο να εκπληρωθεί. Σε αυτό το πλαίσιο αρκετά στελέχη της Fed ανέφεραν ότι η μείωση των αγορών ομολόγων από τον υφιστάμενο ρυθμό των 120 δισ. δολ. το μήνα θα πρέπει να ξεκινήσει το επόμενο έτος.

Στο ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 καταγράφει απώλειες 2,02% στις 464,86 μονάδες. Παράλληλα, ο έτερος πανευρωπαϊκός Stoxx 50 χάνει 2,33%.

Παράλληλα, ο γερμανικός DAX υποχωρεί 1,89%, ο βρετανικός FTSE 100 χάνει 2,30% και ο γαλλικός CAC-40 κινείται πτωτικά κατά 2,90%.

Στην περιφέρεια, ο ισπανικός IBEX-35 υποχωρεί 1,48% και ο ιταλικός FTSE MIB χάνει 2,24%.

Στα επιχειρηματικά νέα, η Comcast και η ViacomCBS ανακοίνωσαν μια συμφωνία για την ίδρυση μιας ευρωπαϊκής streaming υπηρεσίας, ονόματι SkyShowtime, αυξάνοντας έτσι τον ανταγωνισμό με τη Netflix και άλλους ανταγωνιστές.

Εν τω μεταξύ, η ολλανδική εταιρεία Adyen NV διεκπεραίωσης πληρωμών για τις Netflix, Facebook και Uber, ανακοίνωσε αύξηση των βασικών κερδών κατά 65%, υψηλότερα από τις εκτιμήσεις κυρίως χάρη στους υψηλότερους όγκους και στην ισχυρή ανάπτυξη στη Βόρεια Αμερική.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*