back to top
25.9 C
Athens
Παρασκευή 23 Μαΐου 2025

Πώς ο Τζο Μπάιντεν μπλόκαρε τη συγχώνευση Aon-WTW

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Ενεργή συμμετοχή φαίνεται να είχε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στο «ναυάγιο» της συγχώνευσης των Aon και Willis Tower Watson, καθώς σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, την ελληνικής καταγωγής Τζεν Πσάκι, το μπλοκάρισμα της συμφωνίας των 30 δις. δολαρίων (που ήρθε με απόφαση της Aon, αφού όμως είχε προηγηθεί η ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ότι θα κινούνταν δικαστικά για να μη  γίνει η συμφωνία) είναι ένα παράδειγμα για την πιο έντονη εμπλοκή του Αμερικανού προέδρου σε θέματα εφαρμογής της νομοθεσίας περί ανταγωνισμού.

- Advertisement -

Όπως υποστήριξε η κ. Πσάκι, «η συγχώνευση θα οδηγούσε σε αύξηση τιμών για πληθώρα αμερικανικών επιχειρήσεων που αποκτούν ασφαλιστική κάλυψη μέσω μεσιτών. H συνακόλουθη αύξηση των τιμών των ασφαλίστρων θα είχε ως αποτέλεσμα οι Αμερικανοί καταναλωτές να  πληρώνουν περισσότερα για διάφορα προϊόντα και υπηρεσίες». Πρόσθεσε δε ότι –εάν προχωρούσε- η συγχώνευση Aon-WTW θα συνιστούσε ξεκάθαρη παραβίαση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας.

Η Aon αρνήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις της εκπροσώπου του Λευκού Οίκου και παρέπεμψε σε προηγούμενη ανακοίνωσή της όπου ανέφερε ότι η αρνητική στάση του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ήταν σε «αναντιστοιχία» με την στάση που τήρησαν έναντι της συγχώνευσης οι εποπτικές αρχές σε άλλες χώρες του κόσμου. Ο διευθύνων σύμβουλος της Aon  Greg Case δήλωσε δημόσια ότι η μεσιτική εταιρεία θα κέρδιζε την δίκη (εάν η υπόθεση οδηγούνταν στα δικαστήρια) και ότι η συμφωνία  ναυάγησε εξαιτίας «της αρνητικής συγκυρίας και άλλων παραγόντων έξω από τον έλεγχό μας», καθώς η αγωγή του υπουργείου Δικαιοσύνης θα προκαλούσε αδικαιολόγητη καθυστέρηση και αβεβαιότητα.

- Advertisement -

Ο Τζο Μπάιντεν έχει ενδιαφερθεί περισσότερο για τα θέματα μονοπωλίων και κατάχρησης δεσπόζουσας θέσης σε σχέση με τους προκατόχους του, θεωρώντας τις αντιμονοπωλιακές πολιτικές ως σημαντικό «εργαλείο» για τον έλεγχο του πληθωρισμού. Προς την κατεύθυνση αυτή , διόρισε ειδικούς με προοδευτικές απόψεις στο Λευκό Οίκο , στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου και στο τμήμα antitrust του υπουργείου Δικαιοσύνης.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Aon: Το 2025, έτος με τις μεγαλύτερες δαπάνες φυσικών καταστροφών για τις ασφαλιστικές;

Οι οικονομικές απώλειες από φυσικές καταστροφές άγγιξαν τουλάχιστον τα 83 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ το πρώτο τρίμηνο του 2025

Παρουσίαση της Capsula από την Aon στην εκδήλωση της ΣΔΑΔΕ

Η Aon είχε την τιμή και χαρά να στηρίξει την εκδήλωση του Συνδέσμου Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού Ελλάδας

Aon Climate and Catastrophe Insight: Το 2024 η 9η συνεχόμενη χρονιά ζημιών άνω των $300 δισ.

Η Aon, δημοσίευσε την έκθεσή της Climate and Catastrophe Insight για το 2025, η οποία προσδιορίζει τις παγκόσμιες φυσικές καταστροφές

ΑΟΝ, Guy Carpenter: Αντασφαλιστικά μηνύματα για το 2025

Το Capacity αυξήθηκε και η προσφορά από τους αντασφαλιστές δείχνει να είναι αρκετή για να καλύψει την ζήτηση για αντασφάλιση.

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Πράσινο φως στους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές από το gov.gr

Δύο ασφαλιστικές εταιρίες αξιοποιούν τη δυνατότητα στο GOV.gr με τη  διαδικασία συγκατάθεσης  να έχει ολοκληρωθεί 26.227 φορές.

Φ. Μιχάλη από Ύδρα: Εξομοίωση των ομαδικών ασφαλιστηρίων με τα ΤΕΑ

Από το meeting της Ύδρας η πρόεδρος της Επιτροπής ομαδικών συμβολαίων της Ένωσης, κα. Φίλιππα Μιχάλη, αναφερόμενη στα ομαδικά ασφαλιστήρια

Τράπεζες: Ευρεία αναδιάταξη μέσω εξαγορών. «Ντόμινο» στον ασφαλιστικό κλάδο

Μετά την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής από την Τράπεζα Πειραιώς, το ενδιαφέρον της αγοράς στρέφεται, πλέον, στις απαντήσεις που θα δώσουν τόσο η ΝΝ Hellas

Επεκτείνεται και στους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές η δυνατότητα συγκατάθεσης μέσω gov.gr και Gov.gr Wallet

Σε εφαρμογή τίθεται η τρίτη δυνατότητα παροχής συγκατάθεσης (consent) μέσω του gov.gr και του Gov.gr Wallet.

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Πράσινο φως στους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές από το gov.gr

Δύο ασφαλιστικές εταιρίες αξιοποιούν τη δυνατότητα στο GOV.gr με τη  διαδικασία συγκατάθεσης  να έχει ολοκληρωθεί 26.227 φορές.

Οι CEOs σε ένα ξεχωριστό πάνελ ηγεσίας

Mε ένα πάνελ που απαρτίζονταν από leaders της αγοράς ολοκληρώθηκαν και επίσημα οι εργασίες του 25ου  Insurance & Reinsurance Meeting της ΕΑΕΕ.

Η GROUPAMA λαμβάνει την κορυφαία πιστοποίηση Ethos Platinum για 2η συνεχόμενη χρονιά

Η Groupama Ασφαλιστική, μέλος του γαλλικού Ομίλου Groupama και με ισχυρή παρουσία στην ελληνική ασφαλιστική αγορά, έλαβε, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά

Tι θα γίνει με τα ανασφάλιστα οχήματα;

Από τo meeting της Ύδρας, κατά το οποίο θίχτηκαν επείγοντα θέματα που απασχολούν τον κλάδο, δεν απουσίαζαν και τα ανασφάλιστα οχήματα.

Καραμανλής – Βενιζέλος στο 2ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Επιχειρηματικότητας από Ε.Ε.Α.-Economist

Ανεβαίνει ακόμη περισσότερο το ενδιαφέρον γύρω την διοργάνωση του αυριανού 2ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Επιχειρηματικότητας από Ε.Ε.Α.-Economist