back to top
12.1 C
Athens
Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2026

Πλήθος και ισχυρά μηνύματα στην εκδήλωση της ΕΑΕΕ για το μέλλον της ασφάλισης

Με ιδιαίτερα μεγάλη συμμετοχή στελεχών της ασφαλιστικής αγοράς, εκπροσώπων της πολιτείας και της επιχειρηματικής κοινότητας πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση «Beyond Risk – Η Ασφάλιση ως μοχλός σταθερότητας και ανάπτυξης», που διοργάνωσε η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος στο πλαίσιο της 119ης Γενικής Συνέλευσής της, στο Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία.

- Advertisement -

Η προσέλευση του κόσμου ήταν εντυπωσιακή, με πλήθος εκπροσώπων της ασφαλιστικής αγοράς, θεσμικών φορέων και στελεχών επιχειρήσεων να δίνουν το «παρών». Η αίθουσα γέμισε από νωρίς, επιβεβαιώνοντας το έντονο ενδιαφέρον για τις εξελίξεις που διαμορφώνουν το μέλλον του κλάδου, σε μια εκδήλωση που πολλοί χαρακτήρισαν ως ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα της περιόδου για την ασφαλιστική αγορά.

Την εκδήλωση άνοιξε η Γενική Διευθύντρια της Ένωσης Ελίνα Παπασπυροπούλου, η οποία αναφέρθηκε στον ρόλο της ασφάλισης στην οικονομία και στην κοινωνία, τονίζοντας τη σημασία της εμπιστοσύνης ως θεμελίου του ασφαλιστικού θεσμού.

- Advertisement -

ΕΑΕΕ, Παπασπυροπούλου στη ΓΣ 2026

Όπως σημείωσε: «Η ασφάλιση δεν είναι μια αφηρημένη έννοια. Είναι μια καθημερινή λειτουργία της οικονομίας και της κοινωνίας. Είναι οι αποζημιώσεις που καταβάλλονται όταν κάτι πάει στραβά και το στήριγμα για τον πολίτη στις δύσκολες στιγμές. Πάνω σε αυτή την ουσία χτίζεται η εμπιστοσύνη, που παραμένει το πιο πολύτιμο κεφάλαιο της ασφάλισης».

Η τοποθέτηση του Αλέξανδρου Σαρρηγεωργίου γύρω από το λεγόμενο «κενό προστασίας»

Στη συνέχεια τον λόγο έλαβε ο Πρόεδρος της ΕΑΕΕ Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, ο οποίος παρουσίασε αναλυτικά τον ρόλο της ιδιωτικής ασφάλισης ως βασικού πυλώνα σταθερότητας για την οικονομία και την κοινωνία.

Όπως ανέφερε, η ασφαλιστική αγορά αποτελεί έναν κρίσιμο μηχανισμό διαχείρισης κινδύνων σε μια περίοδο όπου οι αβεβαιότητες αυξάνονται, είτε πρόκειται για φυσικές καταστροφές, είτε για οικονομικές ή δημογραφικές προκλήσεις. Τόνισε ότι η ασφάλιση λειτουργεί προληπτικά, προσφέροντας προστασία πριν από την εκδήλωση ενός κινδύνου, αλλά και ουσιαστική στήριξη όταν αυτός πραγματοποιηθεί.

Ο κ. Σαρρηγεωργίου παρουσίασε επίσης στοιχεία που αναδεικνύουν τη συμβολή της ασφαλιστικής αγοράς στην οικονομία, σημειώνοντας ότι τα ασφάλιστρα ξεπερνούν τα 6 δισ. ευρώ ετησίως, ενώ οι αποζημιώσεις προς πολίτες και επιχειρήσεις ανέρχονται σε δισεκατομμύρια ευρώ, στηρίζοντας ουσιαστικά την οικονομική δραστηριότητα και την κοινωνική συνοχή.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο λεγόμενο «κενό προστασίας», δηλαδή στο μεγάλο ποσοστό ζημιών από φυσικές καταστροφές που παραμένουν ανασφάλιστες. Όπως υπογράμμισε, η κλιματική αλλαγή αυξάνει τη συχνότητα και την ένταση των ακραίων καιρικών φαινομένων, γεγονός που καθιστά ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη ενίσχυσης της ασφαλιστικής κάλυψης.

Παράλληλα αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τομέας της υγείας, επισημαίνοντας ότι η αύξηση του κόστους των ιατρικών υπηρεσιών αποτελεί βασικό παράγοντα που επηρεάζει το κόστος των ασφαλιστικών καλύψεων. Τόνισε επίσης ότι η συνεργασία κράτους και ασφαλιστικής αγοράς είναι απαραίτητη για τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού πλαισίου προστασίας για τους πολίτες.

Αναφορά έκανε ακόμη στο δημογραφικό ζήτημα και στη σημασία της ανάπτυξης συμπληρωματικών συνταξιοδοτικών πυλώνων, υπογραμμίζοντας ότι οι δημογραφικές εξελίξεις καθιστούν αναγκαία την ενίσχυση των μηχανισμών αποταμίευσης και μακροχρόνιας ασφάλισης.

Συνολικά, ο Πρόεδρος της ΕΑΕΕ υπογράμμισε ότι η ασφάλιση αποτελεί κρίσιμο παράγοντα ανθεκτικότητας για την οικονομία και την κοινωνία και ότι η ενίσχυση της ασφαλιστικής συνείδησης αποτελεί βασική προϋπόθεση για την αντιμετώπιση των κινδύνων της νέας εποχής.

Η παρέμβαση του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης

Στη συνέχεια μίλησε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος στάθηκε στη σημασία της ιδιωτικής ασφάλισης για την οικονομία και την προστασία των πολιτών.

ΕΑΕΕ, Χατζηδάκης στη ΓΣ

Όπως υπογράμμισε, η ιδιωτική ασφάλιση μπορεί να αποτελέσει έναν σημαντικό συμπληρωματικό πυλώνα προστασίας της κοινωνίας, ιδιαίτερα απέναντι σε κινδύνους που συνδέονται με φυσικές καταστροφές, οικονομικές αβεβαιότητες και υγειονομικές προκλήσεις.

Παράλληλα σημείωσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα σε καλύτερη θέση για να αντιμετωπίσει κινδύνους και αβεβαιότητες, χάρη στη βελτίωση των οικονομικών μεγεθών και στη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.

«Η χώρα είναι σήμερα καλύτερα προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει κινδύνους και αβεβαιότητες και η καλύτερη άμυνα απέναντι στις διεθνείς προκλήσεις είναι μια σταθερή οικονομία και η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων. Στον τομέα της ιδιωτικής ασφάλισης έχει ήδη σημειωθεί πρόοδος, όμως υπάρχουν ακόμη μεγάλες δυνατότητες για περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου προς όφελος της κοινωνίας και της οικονομίας. Στόχος μας είναι ένα σύγχρονο σύστημα διαχείρισης κινδύνων, όπου κοινωνική και ιδιωτική ασφάλιση θα λειτουργούν συμπληρωματικά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΕΑΕΕ, πάνελ εκδήλωσης «Beyond Risk»

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με συζήτηση πάνελ υψηλού επιπέδου, στην οποία συμμετείχαν ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ο Πρόεδρος της Insurance Europe Frédéric de Courtois και ο Πρόεδρος της ΕΑΕΕ Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, το οποίο επικεντρώθηκε στον ρόλο της ασφάλισης στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών για την ενίσχυση των επενδύσεων και της αποταμίευσης, στη διαχείριση των φυσικών κινδύνων και στο λεγόμενο «κενό προστασίας», αλλά και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ασφάλιση υγείας.

Η πρωτοβουλία της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος αποτέλεσε αναμφίβολα μια από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις του κλάδου για το 2026.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Η ΕΑΕΕ παρουσίασε την ετήσια έρευνα για την Ασφάλιση Γενικής Αστικής και Επαγγελματικής Ευθύνης το 2025

Η εξέλιξη της ασφαλιστικής αγοράς και οι τάσεις στους κλάδους της Γενικής Αστικής Ευθύνης και των Επαγγελματικών Ευθυνών

Η ΕΑΕΕ διοργανώνει εκδήλωση για τον κυβερνοασφαλιστικό κίνδυνο στις 19 Νοεμβρίου

Εκδήλωση με θέμα «Cyber Insurance: A Changing Risk. A Changing Market.» διοργανώνει η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος

Δασικές πυρκαγιές Ιουλίου-Αυγούστου 2026: Σε €6,41 εκατ. οι αποζημιώσεις των ασφαλιστικών

Η πρώτη εκτίμηση των αποζημιώσεων της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς για τις ζημιές των ασφαλίσεων περιουσίας και αυτοκινήτων από τις δασικές πυρκαγιές

Insurance Europe: Ζητά ουσιαστική απλούστευση του Digital Omnibus

Την ανάγκη για ένα πιο συνεκτικό και λειτουργικό ευρωπαϊκό ψηφιακό πλαίσιο υπογραμμίζει η Insurance Europe, σχολιάζοντας τη διαπραγματευτική θέση

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Φίλιππος Κάσσος, KPMG: «Η πραγματική πρόκληση είναι η μεγαλύτερη ασφαλιστική διείσδυση»

Η Ετήσια Έκθεση της KPMG για την Ιδιωτική Ασφαλιστική Αγορά αποτελεί ένα από τα σταθερά σημεία αναφοράς για τον ασφαλιστικό κλάδο

H Εθνική Ασφαλιστική υποδέχθηκε τον Νίκο Γκάλη 

Μια διαφορετική εμπειρία για τους ανθρώπους της Εθνικής Ασφαλιστικής

Υπόθεση Ασπίς Πρόνοια: Πρωτοβουλία του ΕΕΑ για κοινή δράση φορέων με στόχο την αποκατάσταση ζημιωθέντων μετά από 17 χρόνια

Ενώνοντας δυνάμεις με την ΕΑΔΕ, την ΠΟΑΔ αλλά και τον Σύλλογο Ζημιωθέντων από την Ασπίς Πρόνοια αποφασίσθηκε να υπάρξει κοινή δράση με στόχο να βρεθεί λύση

Η ΕΑΕΕ παρουσίασε την ετήσια έρευνα για την Ασφάλιση Γενικής Αστικής και Επαγγελματικής Ευθύνης το 2025

Η εξέλιξη της ασφαλιστικής αγοράς και οι τάσεις στους κλάδους της Γενικής Αστικής Ευθύνης και των Επαγγελματικών Ευθυνών

Δημοφιλή Άρθρα

Sorry. No data so far.

Ροή Ειδήσεων

Φίλιππος Κάσσος, KPMG: «Η πραγματική πρόκληση είναι η μεγαλύτερη ασφαλιστική διείσδυση»

Η Ετήσια Έκθεση της KPMG για την Ιδιωτική Ασφαλιστική Αγορά αποτελεί ένα από τα σταθερά σημεία αναφοράς για τον ασφαλιστικό κλάδο

AIG: Ο κυβερνοκίνδυνος εξελίσσεται σε επιχειρηματική απειλή για τις επιχειρήσεις

Ο κυβερνοκίνδυνος δεν αποτελεί πλέον αποκλειστικά ζήτημα πληροφορικής, αλλά έναν επιχειρηματικό κίνδυνο που επηρεάζει

Ατλαντική Ένωση: Online επιλογή προγράμματος ασφάλισης αυτοκινήτου

Η Ατλαντική Ένωση δίνει τη δυνατότητα στους οδηγούς να αναζητήσουν online το πρόγραμμα ασφάλισης αυτοκινήτου

H Εθνική Ασφαλιστική υποδέχθηκε τον Νίκο Γκάλη 

Μια διαφορετική εμπειρία για τους ανθρώπους της Εθνικής Ασφαλιστικής

Υπόθεση Ασπίς Πρόνοια: Πρωτοβουλία του ΕΕΑ για κοινή δράση φορέων με στόχο την αποκατάσταση ζημιωθέντων μετά από 17 χρόνια

Ενώνοντας δυνάμεις με την ΕΑΔΕ, την ΠΟΑΔ αλλά και τον Σύλλογο Ζημιωθέντων από την Ασπίς Πρόνοια αποφασίσθηκε να υπάρξει κοινή δράση με στόχο να βρεθεί λύση