Swiss Re: Έρχεται ισχυρή αύξηση στα ασφάλιστρα

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Η δυναμική ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, η αυξανόμενη επίγνωση των κινδύνων που απειλούν τις επιχειρήσεις και η εντονότερη αυξητική τάση της τελευταίας 20ετίας στις εμπορικές ασφαλίσεις αποτελούν ένα «κοκτέιλ» που θα οδηγήσει φέτος τα ασφάλιστρα σε επίπεδα 10% υψηλότερα σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα, εκτιμά σε μελέτη της η Swiss Re.

Σύμφωνα με τον ελβετικό αντασφαλιστικό κολοσσό, τα ασφάλιστρα διεθνώς θα αυξηθούν κατά 3,3% φέτος και κατά 3,9% το 2022, οδηγώντας την παγκόσμια ασφαλιστική αγορά –για πρώτη φορά- πάνω από το «φράγμα» των 7 τρις. δολαρίων στο τέλος του 2022. Στην έκθεση περιγράφονται οι θετικοί παράγοντες (όπως η θετική μακροοικονομική δυναμική που παρατηρείται αυτή τη στιγμή), αλλά και οι αρνητικοί παράγοντες (εντεινόμενες πληθωριστικές πιέσεις) που αντιμετωπίζει η ασφαλιστική βιομηχανία, με την Swiss Re να θεωρεί ότι η πλάστιγγα «γέρνει» προς το θετικό σενάριο για τον κλάδο.

Αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι το ύψος των αποζημιώσεων που σχετίζεται με τον κορωνοϊό παραμένει αβέβαιο, αλλά οι τελευταίες εκτιμήσεις για τον «λογαριασμό» που θα κληθεί να πληρώσει η βιομηχανία κάνουν λόγο για 30-60 δις. δολάρια, με τη μερίδα του λέοντος να συνδέεται με αξιώσεις αποζημίωσης για διαταραχή/παύση επιχειρηματικής δραστηριότητας και για ακυρώσεις διαφόρων γεγονότων.

Σημαντικές ζημίες καταγράφονται και στον κλάδο της ασφάλισης εμπορικών πιστώσεων, ενώ υψηλές αποζημιώσεις αναμένονται και στον κλάδο αστικής ευθύνης,

Σύμφωνα πάντα με τη Swiss Re, η πανδημία εδραίωσε ορισμένες θετικές τάσεις στον ασφαλιστικό κλάδο, όπως για παράδειγμα την αύξηση της επίγνωσης των κινδύνων (που οδηγεί σε αυξημένη ζήτηση για ασφαλιστική κάλυψη έναντι του κινδύνου διαταραχής επιχειρηματικής δραστηριότητας καθώς και για προϊόντα ζωής και υγείας). «Οι επιχειρήσεις αντιλαμβάνονται καλύτερα τους κινδύνους που τις απειλούν, από τις διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα, έως τον κίνδυνο κυβερνοεπιθέσεων, καθώς πολλοί εργαζόμενοι δουλεύουν από το σπίτι. Στο πλαίσιο αυτό, οι εταιρείες στρέφονται σε πιο ολοκληρωμένες και ευέλικτες ασφαλιστικές λύσεις, όπως παραμετρικές καλύψεις καθώς προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα της μετα-πανδημικής εποχής».

Η Swiss Re περιγράφει το «άλμα προς την ψηφιοποίηση» ως ακόμα έναν θετικό παράγοντα για τη βιομηχανία, καθώς θεωρείται πλέον κλειδί για τον μετασχηματισμό των κλάδων πωλήσεων και παροχής υπηρεσιών τόσο για τις εταιρείες ασφαλειών ζωής όσο και αυτές των γενικών ασφαλίσεων.

Από την άλλη πλευρά, ο ελβετικός όμιλος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις εντεινόμενες πληθωριστικές πιέσεις , οι οποίες επηρεάζουν τόσο το ενεργητικό όσο και το παθητικό των ασφαλιστικών εταιρειών μέσω διαφορετικών καναλιών.

Άλλα ευρήματα της έρευνας είναι τα εξής:

-ΗΠΑ, Κίνα και Ιαπωνία παρέμειναν  οι τρεις μεγαλύτερες ασφαλιστικές αγορές του κόσμου κατά το 2020, αναλογώντας στο 58% της παγκόσμιας αγοράς (έναντι μεριδίου 56% το 2019)

-Το μερίδιο της Κίνας συνεχίζει να διευρύνεται, καθώς πέρυσι έφτασε στο 10,4% της παγκόσμιας αγοράς ασφαλίστρων, έναντι 9,8% το 2019

-Τέλος, οι αναπτυσσόμενες οικονομίες θα εξακολουθήσουν να «τρέχουν» ταχύτερα από τις ανεπτυγμένες και η Ασία θα είναι η περιοχή με τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης της ασφαλιστικής αγοράς.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*