Bioiatriki+: Τα 5 φρούτα που χρειάζεστε φέτος το καλοκαίρι

Ιωάννα Αδαμίδου MS, RD, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος & Βιολόγος, Υπεύθυνη Bioiatriki+ Nutrition, Θεσσαλονίκη, Επιστημονική Συνεργάτης ΒιοΚλινικής Θεσσαλονίκης, Όμιλος ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ

Στη διάρκεια του καλοκαιριού, είναι σημαντικό να διατηρούμε τον οργανισμό μας καλά ενυδατωμένο καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, πίνοντας άφθονο νερό και με την κατανάλωση δροσιστικών καλοκαιρινών φρούτων τα οποία προσφέρουν ενυδάτωση, ενέργεια, αλλά και πληθώρα βιταμινών, ιχνοστοιχείων και ιδιαίτερα πολύτιμων αντιοξειδωτικών συστατικών.

  1. Καρπούζι: Πιο δροσερό, ζουμερό και γλυκό δεν υπάρχει από το καρπούζι, που είναι το κατεξοχήν φρούτο του καλοκαιριού και μπορεί κάλλιστα να αντικαταστήσει το παγωτό. Δεν αποτελεί μόνο σούπερ πηγή ενυδάτωσης, αλλά είναι επίσης πλούσιο σε βιταμίνες A, C, B6 και κάλιο, που ενισχύουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, υποστηρίζουν την καρδιά και την όραση, προστατεύουν έως ένα βαθμό από την ηλιακή ακτινοβολία, προλαμβάνουν τις μυϊκές κράμπες και διατηρούν την ισορροπία των υγρών στο σώμα. Καθώς το καρπούζι περιέχει αρκετά φυσικά σάκχαρα που του προσδίδουν τη γλυκιά του γεύση, θα πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο από διαβητικούς, άτομα με προβλήματα σακχάρου και γυναίκες με διαβήτη κύησης, που θα πρέπει να αναζητούν ιατρική συμβουλή και διατροφική υποστήριξη για βέλτιστο γλυκαιμικό έλεγχο.
  2. Ανανάς: Είναι πολύ πλούσιος σε βιταμίνη C και κάλιο, έχει αντιφλεγμονώδη δράση και βοηθάει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και στην τόνωση του μεταβολισμού, πάντοτε στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής.
  3. Μάνγκο: Ο βασιλιάς των εξωτικών φρούτων, που αξίζει να εντάξετε στην καλοκαιρινή σας διατροφή, καθώς περιέχει πολύτιμες φυτικές ίνες που συμβάλλουν στον κορεσμό και την πέψη των τροφών, αλλά και 20 διαφορετικές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Τα σημαντικότερα εξ αυτών είναι οι βιταμίνες A και C, το κάλιο και η ζεαξανθίνη, η οποία προστατεύει τον αμφιβληστροειδή χιτώνα των ματιών, φιλτράροντας την επιβλαβή μπλε ακτινοβολία.
  4. Ακτινίδια: Κατεξοχήν πλούσια σε βιταμίνη C, αλλά και βιταμίνες Α και Β6, μαγνήσιο, ασβέστιο και σίδηρο, τα ακτινίδια συμβάλλουν στη διατήρηση της οξεοβασικής ισορροπίας στο σώμα και των επιπέδων αιμοσφαιρίνης στο αίμα, βοηθούν στη διαχείριση του ευερέθιστου εντέρου αλλά και των διαταραχών ύπνου, ως συστατικό μιας κατάλληλης και ολοκληρωμένης διατροφικής υποστήριξης.
  5. Σταφύλια: Θα κάνουν την εμφάνιση τους προς το τέλος του καλοκαιριού, προσφέροντάς μας κάλιο, ασβέστιο και πολύτιμες αντιοξειδωτικές ουσίες όπως η ρεσβερατρόλη που βοηθάει στη ρύθμιση του σακχάρου και της χοληστερίνης, και συμβάλλει στην καλή υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου.

Tips

  • Εάν ξεχνάτε να εντάξετε φρούτα στην καθημερινότητα σας, τότε στερείστε τα πολύτιμα θρεπτικά τους συστατικά και το πιθανότερο είναι πως στη θέση αυτών θα καταναλώσετε ανθυγιεινά σνακ.
  • Προσθέστε καρπούζι σε μια δροσερή καλοκαιρινή σαλάτα με φέτα, και ανανά στην σπιτική Hawaiian pizza.
  • Προσθέστε καλοκαιρινά φρούτα στο πρωινό σας, όπως ακτινίδιο και σταφύλια.
  • Όταν ένα φρούτο από μόνο του κρίνεται “λίγο” ως σνακ λόγω χαμηλού θερμιδικού περιεχομένου ή απουσίας κορεσμού, αναβαθμίστε το θρεπτικά προσθέτοντας π.χ. ταχίνι σε μια φρουτοσαλάτα, τυρί φέτα μαζί με το καρπούζι όπως αρκετοί συνηθίζουν, ή συνδυάζοντάς το με ξηρούς καρπούς σαν σνακ, ιδανικό για την παραλία και το ταξίδι.
  • Τα smoothies φρούτων που εμπλουτίζονται με γάλα ή γιαούρτι, ταχίνι ή φυστικοβούτυρο,  αποτελούν εξαιρετικές θρεπτικές επιλογές για όλους, ιδίως για μικρά παιδιά και αθλητές. Βελουτέ υφή και επιπρόσθετη θρεπτική αξία στα smoothies δίνουν η μπανάνα και το αβοκάντο. Συμβουλευτείτε τον διατροφολόγο σας για το θρεπτικό και θερμιδικό περιεχόμενο των επιλογών σας.
  • Κανένα τρόφιμο ή θρεπτικό συστατικό δεν έχει μαγικές ιδιότητες αλλά εντάσσεται σε ένα πλαίσιο συνηθειών διατροφής και τρόπου ζωής όπου μπορεί να δείξει έως έναν βαθμό τις ιδιότητες και την ισχύ του.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*