Διαρροές, μύθοι και πραγματικότητα

Για κάποιους το εναρκτήριο λάκτισμα ώστε να κινητοποιηθούν όλες οι δυνάμεις της ασφαλιστικής αγοράς και να συρθούν στο “χορό” των εξαγορών και άλλων πιθανών συμφωνιών υπήρξε το deal της Εθνικής Ασφαλιστικής με το CVC.

Αυτό περίμεναν πολλοί, όπως έλεγαν πριν και υποστηρίζουν και σήμερα, ώστε να “κλειδώσουν” συμφωνίες.

Η συμφωνία επίσης Generali – ΑΧΑ και η εξαγορά της MetLife από την NN έρχονται να προστεθούν σ’ ένα παζλ συγκέντρωσης και ανακατατάξεων που θυμίζει αρκετά εκείνο του τραπεζικού κλάδου.

Αυτό ισχυρίζονται διάφοροι παράγοντες του κλάδου και της ευρύτερης αγοράς.

Δε μπορεί να προβλέψει κανείς με ακρίβεια. Θα μιλάμε για 4-5 μεγάλους ομίλους και υπόλοιπους περιφερειακούς παίκτες με έμφαση στην εξειδίκευση και άλλες “μπουτίκ” υπηρεσίες;

Επικεφαλής και άλλα σημαντικά στελέχη εταιρειών σε ανύποπτο χρόνο ή σε επίσημες τοποθετήσεις είχαν δηλώσει “παρών” σε ενδεχόμενα deals που θα έχουν ενδιαφέρον και θα προσδώσουν υπεραξία στην εταιρία τους.

Σύμφωνοι. Κάθε σωστός επιχειρηματίας, μάνατζερ, εξάλλου, μπορεί και πρέπει να συζητά, να διερευνά πιθανές ευκαιρίες. Προς πάσα κατεύθυνση. Άλλο αυτό και άλλο ότι κάθε εβδομάδα θα ανακοινώνονται συμφωνίες.

Και γιατί το λέμε αυτό; Μιας και μετά τις “πολυεθνικές” τα βλέμματα στρέφονται και σε ελληνικές αξιόλογες εταιρείες, οι διαρροές για φερόμενα deals μπορεί να είναι περισσότερες: είτε από ανθρώπους του κλάδου είτε της ευρύτερης αγοράς.

Πράγματι, οι κινήσεις συσσώρευσης φαίνεται πως δεν έχουν τελειώσει. Κατά τα πρότυπα κινήσεων στην Ε.Ε θα υπάρξουν και εδώ νέες συνεργασίες. Ψηφιακός μετασχηματισμός και εσωτερικές λειτουργίες για την διατήρηση της υψηλής φερεγγυότητας έχουν υψηλό κόστος.

Ωστόσο όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά τελικά; Κάποιες φορές ναι, κάποιες όχι.

Και αυτό αφορά και τον τομέα της διαμεσολάβησης. Δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν πως θα προκύψουν το επόμενο διάστημα νέες συνθέσεις – συνεργασίες και σε επίπεδο διαμεσολάβησης.

Το μέλλον αναμένεται συναρπαστικό, τουλάχιστον, για αυτούς που μπορούν να προσαρμοστούν.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*