COVID-19: Τι προβλέπεται για το νέο στέλεχος delta το καλοκαίρι

Σήμα κινδύνου στέλνουν οι ειδικοί επιστήμονες του CDC (Centers for Disease Control and Prevention) για το ιδιαίτερα μολυσματικό νέο στέλεχος δέλτα του SARS-CoV-2. Το γνωστό και ως ινδικό στέλεχος εκτιμάται ότι μπορεί να επικρατήσει του ιού στις ΗΠΑ αυτό το καλοκαίρι.

Οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης  και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) σκιαγραφούν τα νέα δεδομένα.

Αναλυτικά, το  στέλεχος delta θεωρείται πιο μεταδοτικό από το στέλεχος alpha, ονομαζόμενο και βρετανικό στέλεχος, το οποίο είχε επικρατήσει τον τελευταίο καιρό, σε ποσοστό από 30% έως 100%. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχει κατακτηθεί η γνώση  γιατί το στέλεχος αυτό είναι τόσο πιο μεταδοτικό, κάποιοι επιστήμονες αποδίδουν το γεγονός σε πιθανές αλλαγές στην πρωτεΐνη spike που διευκολύνουν την είσοδο του ιού στα κύτταρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το στέλεχος alpha κατάφερε να επικρατήσει ότι μέσα σε ένα με δύο μήνες, ως πιο μολυσματικό από το αρχικό στέλεχος του ιού. Οι ειδικοί προβλέπουν ότι το ίδιο θα συμβεί και με το νεότερο στέλεχος delta, το οποίο μπορεί να είναι πιο ανθεκτικό στην ανοσία που παρέχει ο εμβολιασμός, ιδίως εφόσον τα άτομα δεν έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, δηλαδή εάν έχουν κάνει μόνο μία δόση.

Καλύτερα είναι τα στοιχεία  για τους πλήρως εμβολιασμένους αφού εκτιμάται ότι είναι υψηλά τα ποσοστά αποτελεσματικότητας των εμβολίων ενάντια στο delta στέλεχος, δηλαδή 79%  μετά από δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer και 92% για την AstraZeneca.

Περισσότερα στο virus.com.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*