Το στέλεχος ΔΕΛΤΑ του κορωνοϊού και τα εμβόλια COVID-19

Του Κωνσταντίνου Τριανταφυλλίδη,

Γενετιστής και καθηγητής στο Εργαστήριο Χημικής και Περιβαλλοντικής Τεχνολογίας, στο Τμήμα Χημείας της Σχολής Θετικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

H αξία του ολοκληρωμένου εμβολιασμού, δηλαδή να έχει λάβει κάποιος και τις δύο δόσεις σύμφωνα με το πρωτόκολλο κάθε εταιρείας. Το νέο πολύ μολυσματικό στέλεχος του ιού SARS-CoV-2 “Δέλτα”, που για πρώτη φορά εντοπίστηκε στην Ινδία, συνεχίζει να κυριαρχεί στην Ινδία και εμφανίζεται και σε πάνω από 50 χώρες.

Μεταλλάξεις: L452R, E484K και D614G

Το στέλεχος B.1.617 έχει 13 μεταλλάξεις, από τις οποίες δύο προκαλούν ανησυχία. H μετάλλαξη L452R εκτιμάται ότι αυξάνει τη μεταδοτικότητα του στελέχους B.1.617.1 σημαντικά σε σχέση με το αρχικό πανδημικό στέλεχος. Μεγαλύτερη όμως ανησυχία προκαλεί η δεύτερη μετάλλαξη του στελέχους δέλτα, η οποία ονομάζεται E484Q. Η συγκεκριμένη μετάλλαξη δημιουργήθηκε στην Ινδία και επηρεάζει την αποτελεσματικότητα (την οποία μειώνει) των εμβολίων, τα οποία στοχεύουν την πρωτεΐνη της ακίδας του ιού, δηλ. η παραλλαγή είναι σε θέση να «αποφύγει» το ανοσοποιητικό σύστημα τόσο των εμβολιασμένων όσο και των προηγουμένως μολυσμένων ατόμων με αποτέλεσμα να εκδηλώνονται σοβαρότερα κλινικά συμπτώματα της νόσου COVID-19.

Μελέτη στο Ηνωμένο Βασίλειο έδειξε ότι μία δόση του εμβολίου της εταιρείας Pfizer δίδει ασφάλεια της τάξης του 33% έναντι στο νέο στέλεχος δέλτα, που ονομάστηκε Β.1.617.2, ενώ μετά από δύο δόσεις η προστασία που παρέχει το εμβόλιο φτάνει το 88%.

διαβάστε αναλυτικά στο virus.com.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*