Η ανοσία στον κορωνοϊό μπορεί να διαρκεί χρόνια!

Πολύ θετικά είναι τα αποτελέσματα δύο νέων μελετών με αντικείμενο την ανοσία στον κορωνοϊό μετά από φυσική νόσηση ή εμβολιασμό. Οι μελέτες έδειξαν ότι η ανοσία μπορεί να  διαρκεί χρόνια!

Η πρώτη μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature και μεταξύ άλλων βρέθηκε ότι στον μυελό των οστών ατόμων που είχαν μολυνθεί με τον ιό ή εμβολιάστηκαν, επιβιώνουν ζωτικής σημασίας ανοσοκύτταρα. Έτσι, είναι σε θέση να αναπτύσσουν αντισώματα κατά του ιού, αν έλθουν σε επαφή ξανά μαζί του.

Η άλλη μελέτη, που είναι σε στάδιο προδημοσίευσης στο διαδίκτυο (BioRxiv), διαπίστωσε ότι αυτά τα λεγόμενα κύτταρα μνήμης Β συνεχίζουν να ωριμάζουν και να ενισχύονται τουλάχιστον 12 μήνες μετά την αρχική μόλυνση.

Μαζί, οι δύο μελέτες δείχνουν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν αναρρώσει από το Covid-19 και που αργότερα εμβολιάστηκαν δεν θα χρειάζονται αναμνηστική δόση. Οι εμβολιασμένοι άνθρωποι που ποτέ δεν είχαν μολυνθεί πιθανότατα θα χρειαστούν και τρίτη δόση, όπως και ελάχιστα άτομα, που μολύνθηκαν αλλά δεν είχαν ισχυρή ανοσολογική αντίδραση.

Ωστόσο, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι το αποτέλεσμα μπορεί να μην ισχύει μόνο για την προστασία που προέρχεται από εμβόλια, επειδή η ανοσολογική μνήμη είναι πιθανό να οργανωθεί διαφορετικά μετά την ανοσοποίηση με τον εμβολιασμό, σε σύγκριση με εκείνη που ακολουθεί τη φυσική μόλυνση.

πηγή: virus.com.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*