Ποια είναι η διάρκεια της προστασίας των εμβολίων έναντι του SARS-COV-2;

Η προσδοκία για περισσότερο χρόνο προστασίας πέρα των τριών μηνών που  κατέδειξαν οι κλινικές μελέτες των εμβολίων Pfizer, Moderna και Johnson & Johnson αναμένεται να αποδειχθεί.

Ασαφής παραμένει η διάρκεια της ανοσίας, καθώς ποικίλλει από άνθρωπο σε άνθρωπο ανάλογα με την ανοσολογική απόκριση στο εμβόλιο. Υποθέσεις γίνονται για ένα διάστημα ανοσίας τουλάχιστον έξι με οκτώ μήνες έναντι του SARS-CoV-2 και εφόσον είναι παρόμοια με άλλων κορωνοϊών, όπως το κοινό κρυολόγημα, τότε η προστασία μπορεί να επαρκεί και για ένα ή και δύο έτη πριν χρειαστεί κάποια δόση ενίσχυσης.

Οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα ΨαλτοπούλουΠάνος ΜαλανδράκηςΓιάννης Ντάνασης, και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ)(https://mdimop.gr/covid19/)  συνοψίζουν τα νεότερα δεδομένα.

Μέχρι τώρα έχει παρατηρηθεί σε αναρρώσαντες ασθενείς από λοίμωξη COVID-19 πως η ανοσία ήταν επαρκής για περισσότερο από οκτώ μήνες, αλλά η ανταπόκριση στο εμβόλιο εκτιμάται πως θα είναι διαφορετική σε σχέση με τη φυσική ανοσία της λοίμωξης.

Γνωστό ακόμη είναι πως οι ασθενείς που νόσησαν βαρύτερα έχουν ισχυρότερη ανοσιακή απάντηση σε σχέση με όσους νόσησαν πιο ήπια. Ωστόσο, έχει διαπιστωθεί το παράδοξο ότι καθώς η ανοσία που επάγει το εμβόλιο προσομοιάζει με την ανοσία που επιτεύχθη με σοβαρότερη μορφή της λοίμωξης, είναι πιθανό πολλοί εμβολιασμένοι να έχουν καλύτερη ανοσία από τους περισσότερους που νόσησαν.

διαβάστε αναλυτικά στο virus.com.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*