3 νέοι μεγάλοι μύθοι για τον εμβολιασμό έναντι της covid-19

Το τελευταίο διάστημα δίνουν και παίρνουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης 3 μεγάλοι μύθοι για τον εμβολιασμό έναντι της covid-19, που αυξάνουν τη διστακτικότητα των συμπολιτών μας για τον εμβολιασμό ή οδηγούν σε χαλάρωση τήρησης των μέτρων.

  • ΜΥΘΟΣ 1: Μπορώ να κολλήσω τον ιό, κάνοντας το εμβόλιο.

Ναι, αλλά όχι εξαιτίας του εμβολίου. Τεχνικά, δεν είναι δυνατόν να μολυνθεί κάποιος από τον ιό, λόγω του εμβολίου.

Ο εμβολιασμός προστατεύει τον εμβολιαζόμενο 100% από το να νοσήσει βαριά, να χρειαστεί νοσηλεία στο νοσοκομείο και να πεθάνει. Αυτό βέβαια συμβαίνει όταν είναι πλήρως εμβολιασμένος.

Από την άλλη, το εμβολιασμένο άτομο εξακολουθεί να κινδυνεύει να κολλήσει τον ιό, αν έρθει σε επαφή με κάποιο άλλο άτομο, που φέρει τον ιό. Όχι όμως από το εμβόλιο.

  • ΜΥΘΟΣ 2: Δεν έχει νόημα να εμβολιαστώ, αφού αν κολλήσω τον ιό, μπορεί να το μεταδίδω.

Όπως αναφέρθηκε νωρίτερα, ο εμβολιασμός προστατεύει 100% από βαριά νόσηση. Πράγματι, δεν εμποδίζει κατά 100% από τη μετάδοση, αλλά εμποδίζει σε πολύ μεγάλο ποσοστό. Εκτιμήσεις από μελέτες αναφέρουν ότι ένα 10-25% των εμβολιασθέντων μπορεί ακόμη να μεταδίδει τη νόσο. Αντιστρόφως, στο 85-90% των περιπτώσεων δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης!

  • ΜΥΘΟΣ 3: Δεν χρειάζεται πια να τηρώ τα μέτρα, αφού έχω εμβολιαστεί.

Οι αρχές παγκοσμίως επιμένουν στην τήρηση των μέτρων (μάσκα, πλύσιμο χεριών, αποστάσεις) ακόμη και στα άτομα, που έχουν εμβολιαστεί. Όπως αναφέραμε νωρίτερα, ο εμβολιασμός προστατεύει κατά κύριο λόγο από βαριά νόσηση και θανατηφόρες επιπλοκές. Όμως, ένας εμβολιασμένος μπορεί να κολλήσει τον ιό από κάποιον άλλο και εξακολουθεί να υπάρχει – μικρός έστω – κίνδυνος να το μεταδώσει στους γύρω του, οι οποίοι μπορεί να μην έχουν προλάβει να εμβολιαστεί.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα προς αποφυγή αποτελεί η Χιλή. Εκεί οι αρχές προμηθεύτηκαν έγκαιρα πολλές δόσεις και άρχισαν να εμβολιάζουν με γρήγορο ρυθμό τον πληθυσμό, πετυχαίνοντας να εμβολιάσουν ταχύτατα το 30% του πληθυσμού με μία δόση. Εκεί όμως έκαναν ένα μεγάλο λάθος: Νόμισαν ότι η πανδημία είχε τελειώσει, άρχισαν να μη τηρούν τα μέτρα και σήμερα η χώρα βιώνει ένα τρομερό κύμα του ιού με πολλούς θανάτους και νοσηλείες.

πηγή: virus.com.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*