«Ναι μεν αλλά» στα self tests από τους φαρμακοποιούς

Ερήμην των φαρμακοποιών αποφάσισε η κυβέρνηση να διανείμει μέσω των φαρμακείων self tests για τον κορωνοϊό, όπως αποκάλυψε σήμερα η ηγεσία του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου. Πάντως, ο ΠΦΣ δεν είναι αντίθετος, αλλά θεωρεί ότι υπάρχουν πολλά εμπόδια, που πρέπει να ξεπεραστούν και ζητεί μία συμβολική έστω αμοιβή.

Ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Απ. Βαλτάς τόνισε ότι ο ΠΦΣ δεν είχε ενημερωθεί για τις προθέσεις της κυβέρνησης και σημείωσε ότι δεν είναι αντίθετος με το μέτρο. Όμως, εξέφρασε πολλές επιφυλάξεις και έθεσε σημαντικά ερωτήματα: “Πώς θα διανεμηθούν τα τεστ; Πώς θα γίνει η διανομή των τεστ σε κάθε φαρμακείο; Δεν θα χρειαστεί να ενημερώσουμε το κοινό για τα τεστ αυτά; Και πόσο χρόνο θα διαθέσει κάθε φαρμακοποιός για τη χρήση της πλατφόρμας;”

Εύλογα ακόμη ο ΠΦΣ θέτει θέμα για την τεράστια ζήτηση που θα προκύψει. Αν υποθέσουμε ότι κάθε εβδομάδα θα γίνονται 4 εκατ. self tests δηλαδή 20 εκατ. το μήνα, τότε πρόκειται για 5πλασιασμό των επισκέψεων στα φαρμακεία!

Ο κ. Βαλτάς σημείωσε ότι τα φαρμακεία έχουν αποδείξει εμπράκτως ότι θέλουν να υποστηρίξουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας χωρίς οικονομικό αντάλλαγμα. Στα πλαίσια αυτά έχουν επιφορτιστεί με το κλείσιμο ραντεβού για εμβολιασμό, αλλά και τη χορήγηση των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους.

Ενδιαφέρον έχει ακόμη το γεγονός ότι ο ΠΦΣ έχει καταθέσει διαφορετική πρόταση στο υπουργείο Υγείας, που αφορά τη δυνατότητα να πραγματοποιούνται στα φαρμακεία rapid tests. Όπως διευκρίνισε ο κ. Βαλτάς, δεν πρόκειται για δωρεάν χορήγηση αλλά με κόστος, που θα είναι μικρότερο από εκείνο που ισχύει στα ιδιωτικά εργαστήρια. Μέτρο το οποίο έχει εφαρμοστεί με επιτυχία σε πολλές χώρες της Ε.Ε.

πηγή: virus.com.gr