Θετική γνωμοδότηση του ΕΜΑ για αντισώματα κατά COVID-19

To «πράσινο φως» έδωσε ο EMA για τη χρήση του αντισώματος bamlanivimab ως μονοθεραπεία ή σε συγχορήγηση με το αντίσωμα etesevimab για τη θεραπεία επιβεβαιωμένης νόσου Covid-19 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως ανακοίνωσε η Lilly.

Ειδικότερα, bamlanivimab (μπαμλανιβιμάμπη) και etesevimab (ετεσεβιμάμπη) για τη νόσο Covid-19 έλαβαν θετική επιστημονική γνωμοδότηση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Αναλυτικότερα, είναι δυνατή τη χορήγηση του bamlanivimab τόσο ως μονοθεραπεία, όσο και σε συνδυασμό με το etesevimab σε εξωνοσοκομειακούς ασθενείς υψηλού κινδύνου, με επιβεβαιωμένη Covid-19, σύμφωνα με την εκδοθείσα οδηγία του EMA.

Η γνωμοδότηση της  CHMP βασίστηκε στην ολοκλήρωση της ανασκόπησης των διαθέσιμων δεδομένων για τη θεραπευτική αντιμετώπιση επιβεβαιωμένης νόσου Covid-19 και για τα δύο αντισώματα.

Συγκεκριμένα, ο ΕΜΑ αξιολόγησε τα αποτελέσματα της Φάσης 2/3 κλινικής δοκιμής BLAZE-1, κατά την οποία, όπως ανακοινώθηκε καταδείχθηκε ότι η μονοθεραπεία με bamlanivimab μείωσε αφενός το ιικό φορτίο και τα συμπτώματα της νόσου,  και αφετέρου τις νοσηλείες από Covid-19 κατά περίπου 70%. Αναφορικά με τη συνδυασμένη θεραπεία με bamlanivimab και etesevimab μείωσε τον κίνδυνο νοσηλειών και θανάτων από Covid-19 κατά 70% σε μη νοσηλευόμενους, υψηλού κινδύνου ασθενείς, με ήπια έως μέτρια νόσο Covid-19.

Περισσότερα στο virus.com.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*