Ποιος είναι ο ρόλος του εμβολιασμού στην μετάδοση του SARS-CoV-2

Φως αναμένεται να ρίξει περαιτέρω η έρευνα για τη δυνατότητα των εμβολίων να προλαμβάνουν τη μετάδοση του SARS-CoV-2, ώστε να συμβάλλουν στον έλεγχο της πανδημίας.

Προς το παρόν από προκαταρκτικά αποτελέσματα μελετών συνάγεται το συμπέρασμα ότι τα εμβόλια είναι πιθανό να ανακόπτουν τη μετάδοση του SARS-CoV-2. Τα δεδομένο, όμως δεν είναι επαρκή καθώς η αξιολόγηση της έκτασης της προστασίας αποτελεί μια ιδιαίτερα δυσχερή διαδικασία. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι μια επιδημιολογική μείωση του αριθμού των κρουσμάτων μπορεί να οφείλεται σε άλλους παράγοντες, για παράδειγμα συμπεριφορικές αλλαγές και lockdowns  καθώς και στη δυσκολία ανίχνευσης των ασυμπτωματικών φορέων της COVID-19.

Τέτοιου είδους μελέτες είναι πράγματι ιδιαίτερα δύσκολο να πραγματοποιηθούν, σύμφωνα με τον επιδημιολόγο λοιμωδών νοσημάτων στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Harvard των ΗΠΑ Marc Lipsitch.Ωστόσο,  εντός των επόμενων εβδομάδων αναμένονται τα πρώτα ασφαλή συμπεράσματα από τις μελέτες που βρίσκονται σε εξέλιξη.

διαβάστε αναλυτικά στο virus.com.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*