Καθαροί λογαριασμοί για τους ασφαλισμένους

Της Ελενας Ερμείδου

Συναίνεση πυλώνων ζητά η ασφαλιστική αγορά,  για να πλαισιωθεί το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης συμπληρώνει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, πρέπει να δοθούν λύσεις, να φύγουμε από την θεωρία και να πάμε στην πράξη, επιμένει ο πρόεδρος του ΕΕΑ Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, ξεχωρίζοντας τα δύο αυτά σημεία.

Τρείς προτάσεις που ακούστηκαν στον 2ο Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης  που περικλείουν το ελληνικό γίγνεσθαι. Ρευστότητα, ασάφεια, υποσχέσεις και στο βάθος μία πραγματικότητα που έρχεται να ταράξει τα ήσυχα νερά μας και να μας βάλει σε σκέψη.

Και το επόμενο βήμα ποιο είναι ;

Καλοδεχούμενες οι μίνι αλλαγές που έκανε η κυβέρνηση με την επικουρική ασφάλιση. Λύθηκε το πρόβλημα; Το ασφαλιστικό συνεχίζει να καταβροχθίζει λεφτά, συνεχίζει να μην έχει παροχές, συνεχίζει να ακροβατεί. Οι δαπάνες για συντάξεις το 2020 έφτασαν τα 28,7 δισεκατομμύρια ευρώ, στο  17,7% του ΑΕΠ, από  9 δισεκατομμύρια ή το 6,4% του ΑΕΠ το 2000. Από τα 28,7 εκατομμύρια πάνω από τα 16,8 δισεκατομμύρια ή το 10,3% του ΑΕΠ χρηματοδοτήθηκαν από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αυτό ακούστηκε στο συνέδριο.

Και το επόμενο βήμα;

Μάθαμε ότι οργανώθηκαν και σχεδιάστηκαn πολύ καλές παροχές υγείας, σε σχήμα Επαγγελματικών Συνταξιοδοτικών Ταμείων ,όπου οι ασφαλισμένοι πληρώνουν μόνο το 1/5 σε σχέση με το αν θα πλήρωναν σε μία ασφαλιστική.  Και, ακόμα ότι η διαφορά αυτή προκύπτει από την σωστή και συνετή διαχείριση, την έχει αναλάβει ο πάροχος υγείας, δεν έχει κόστος για τους ενδιάμεσους, δεν έχει το κόστος του μάρκετινγκ. Μάθαμε όμως ότι οι παροχές αυτές ισχύουν σε κλειστό δίκτυο.

Το επόμενο βήμα εδώ θα ήταν να ακούσουμε κάποιον από τα υπουργεία στο συνέδριο να μας πει, όχι υποσχέσεις, όχι για τα κίνητρα που θα σχεδιαστούν αλλά για τα κίνητρα που έχουν σχεδιαστεί ώστε ο απλός πολίτης  με πολύ μικρό κόστος να μπορεί να μπει στα Ταμεία.

Μάθαμε ότι τα μέλη ενός συγκεκριμένου Ταμείου πληρώνουν 7,50 ευρώ για καλύψεις υγείας, για ποσό μέχρι 50.000. Καταλάβαμε ότι τα μεγάλα σχήματα έχουν την δυνατότητα να παρέχουν μεγάλες καλύψεις με χαμηλό κόστος. Δεν μάθαμε όμως πότε η Πολιτεία θα αποφασίσει την συναίνεση των πυλώνων ασφάλισης .

Ακούσαμε από τον Πρόεδρο του  Δ.Σ., Εκτελεστικό Μέλος, και Γενικό  Διευθυντής Χαρτοφυλακίου της Α.Ε.Γ.Α. Ευρωπαϊκή Πίστη, τον Νίκο τον Χαλκιόπουλο ότι βιωσιμότητα δεν υπάρχει αν δεν γίνουν σωστοί λογαριασμοί. Εδώ να σταθούμε, θα έλεγα και όχι να σταθούμε μόνο, να σκεφτούμε. Είναι το σημείο που πρέπει να δώσουμε προσοχή. Προσέθεσε επίσης πως εύχεται να γίνουν επιτυχείς συνέργειες.

Ας ελπίσουμε ότι η ευχή του θα γίνει πράξη.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*