Κ. Κόλλιας, Ο.Ε.Ε: Απαιτείται ενίσχυση του κεφαλαιοποιητικού συστήματος ασφάλισης

Στην ανάγκη συνέχισης των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών αλλαγών στο ασφαλιστικό μας σύστημα, το υψηλό ποσοστό συνταξιοδοτικής δαπάνης επί του ΑΕΠ και την ενίσχυση του κεφαλαιοποιητικού συστήματος ασφάλισης αναφέρθηκε ο κ. Κωνσταντίνος Β. Κόλλιας, Πρόεδρος, Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος (Ο.Ε.Ε.) από το βήμα του 2ου Συνεδρίου Επαγγελματικής Ασφάλισης που ξεκίνησε τις εργασίες του σήμερα.

“Η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού βρίσκεται στην ατζέντα τα τελευταία 30 χρόνια. Τα τελευταία 10 χρόνια μολονότι έχουν μειωθεί οι υψηλοί συντελεστές για συντάξεις και έχουν γίνει πολλές διαρθρωτικές αλλαγές, ωστόσο η συνταξιοδοτική δαπάνη της Ελλάδας στην Ευρώπη παραμένει πάνω από 6%. Το ελληνικό δημόσιο καταβάλλει το μεγαλύτερο ποσοστό επί του ΑΕΠ για πληρωμή μισθών και συντάξεων στην Ευρώπη. Μαζί με το δημογραφικό αποτελεί μεγάλο πρόβλημα. Το ασφαλιστικό μας αντί για μοχλός ανάπτυξης αποτελεί τροχοπέδη. Απαιτείται ενίσχυση του κεφαλαιοποιητικού ασφαλιστικού συστήματος και αύξηση των υπό διαχείριση κεφαλαίων από τα ΤΕΑ που αυτή τη στιγμή ανέρχονται σε 1,6 δις. ευρώ”.

Μολονότι η συνολική περιουσία των επαγγελματικών ταμείων του 2ου πυλώνα αυξήθηκε ταχύτερα από το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) στις περισσότερες χώρες-μέλη του Οργανισμού, με 8 από τις 37 χώρες να έχουν περιουσιακά στοιχεία στο τέλος του 2019 άνω του 100% της οικονομίας τους, στη χώρα μας το ενεργητικό των ΤΕΑ ανέρχεται σε μόλις 0,8% του ΑΕΠ, σημείωσε ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητήριου Ελλάδας, κ. Κόλλιας.

Τo 2o Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης(#ocin21) διοργανώνεται από την Ελληνική Ένωση Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α) και την ethosEVENTS, μέσα από τη LiveOn, την ολοκληρωμένη ψηφιακή τεχνολογία επιχειρηματικής επικοινωνίας του ethosGROUP.

Το Συνέδριο τελεί υπό την Αιγίδα του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών, της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών, του Ινστιτούτου Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού, του Ερευνητικού Εργαστηρίου Κοινωνικής Διοίκησης Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και με την Ευγενική Υποστήριξη του European Association of Paritarian Institutions – AEIP.

Για να δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα του Συνεδρίου μπορείτε να ακολουθήσετε τον παρακάτω σύνδεσμο: https://ethosevents.eu/event/2o-synedrio-epaggelmatikis-asfalisis/#schedule

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*