Επί τάπητος το κούρεμα κατά 50% των 3 πρώτων Επιστρεπτέων προκαταβολών

Στο κούρεμα κατά 50% των πρώτων επιστρεπτέων προκαταβολών προσανατολίζεται το ΥΠΟΙΚ, στην μετατροπή δηλαδή του ποσού αυτού σε ενίσχυση. Όλα αυτά με συγκεκριμένες προϋποθέσεις και στόχο την περαιτέρω στήριξη της πληττόμενης οικονομίας και επιχειρήσεων.

Οι σχεδιασμοί αυτοί έρχονται σε συνέχεια των αποφάσεων της Κομισιόν, υπό το πρίσμα όμως πάντα ότι οι πόροι του κράτους δεν είναι απεριόριστοι καθώς δημιουργούνται δημοσιονομικές επιδράσεις.

Μιλώντας xθες το βράδυ στην τηλεόραση του «Κόντρα» ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε σχετικά με το ενδεχόμενο να μην επιστραφεί ένα μέρος των τριών πρώτων κύκλων της επιστρεπτέας πως «την κατάλληλη στιγμή θα λάβουμε τις κατάλληλες αποφάσεις».

Για την ώρα ισχύει η έκπτωση κατά 30% ή 40%, που παρέχεται σε όσους έχουν διατηρήσει τον αριθμό των απασχολουμένων, αλλά και για όσους παρουσιάζουν σημαντική πτώση του τζίρου. Ομως με το νέο σχέδιο, το ποσό της έκπτωσης θα διευρυνθεί στο 50%.

Υπενθυμίζεται ότι τα «κρατικά δάνεια» έχουν άτοκη περίοδο χάριτος έως την 31η Δεκεμβρίου 2021, κατά την οποία η δικαιούχος επιχείρηση δεν υποχρεούται να επιστρέψει οιοδήποτε τμήμα κεφαλαίου ή τόκων, ενώ, μετά την παρέλευση της περιόδου χάριτος, το οφειλόμενο ποσό αποπληρώνεται σε 40 ισόποσες τοκοχρεολυτικές μηνιαίες δόσεις, με χαμηλό επιτόκιο, 0,83%.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*