Μπορούν να επιτεθούν οι ασφαλιστές στα Ransomware;

της Ελενας Ερμείδου

Διπλασιάστηκε σε ετήσια βάση το συνολικό κόστος αποζημιώσεων σε ransomware που κατέβαλλε η Beazley PLC το πρώτο εξάμηνο του 2020. Τα Ransomware πολλαπλασιάζονται μέρα με την μέρα και ξεπηδούν από παντού. Τι μπορούν να κάνουν οι ασφαλιστές και τι οι επιχειρήσεις.

Κατά την μελέτη Beazley Breach Insight, φέτος η σοβαρότητα των περιστατικών αυξήθηκε. Τα περιστατικά που αναφέρθηκαν ήταν πιο περίπλοκα. Τα σημερινά συμβάντα εκβιασμού στον κυβερνοχώρο περιλαμβάνουν απειλητικούς παράγοντες που εκμεταλλεύονται την πρόσβαση σε δίκτυα, εγκαθιστούν εξαιρετικά επίμονα κακόβουλα προγράμματα, στοχεύουν αντίγραφα ασφαλείας, κλέβουν δεδομένα και απειλούν να εκθέσουν προσωπικά δεδομένα που έχουν αποκρυπτογραφήσει, αν οι εταιρείες δεν συμβιβαστούν.

Σχεδόν το ήμισυ των περιπτώσεων ransomware το τρίτο τρίμηνο του 2020 περιελάμβανε απειλές για αποκάλυψη δεδομένων που κλάπηκαν και  αποκρυπτογραφήθηκαν. Τα συγκεκριμένα περιστατικά αυξήθηκαν κατά 22% στο τρίτο τρίμηνο του 2020. Ωστόσο οι δραστηριότητες των cyber εγκληματιών μπορούν να διαταραχθούν δηλώνει η Beazley, τονίζοντας, «καθώς οι εγκληματίες γίνονται πιο περίπλοκοι, είναι πιο σημαντικό από ποτέ οι οργανώσεις να υιοθετήσουν μια πολυεπίπεδη προσέγγιση στην ασφάλεια και να λάβουν αυστηρά μέτρα για να σταματήσουν ή να ελαχιστοποιήσουν ένα συμβάν εκβιασμού στον κυβερνοχώρο σε κάθε στάδιο».

Η εκπαίδευση των υπαλλήλων για την αναγνώριση μηνυμάτων ηλεκτρονικού “ψαρέματος”, τη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας εκτός σύνδεσης, την κρυπτογράφηση δεδομένων, την παρακολούθηση για εισβολές δικτύου και την ενημέρωση συστημάτων και εφαρμογών επιδιόρθωσης είναι όλα τα βήματα που μπορούν να λάβουν οι οργανισμοί για να καταστήσουν δυσκολότερο για τους εισβολείς να εκμεταλλευτούν την πρόσβαση, ακόμη και αν μπουν στο δίκτυο, τονίζει η μελέτη.

Σύμφωνα με την Beazley οι επιθέσεις ransomware σε πελάτες της αυξήθηκαν 25% τον Ιούνιο του 2020 σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2019 και το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*