back to top
20.7 C
Athens
Τετάρτη 15 Απριλίου 2026

ΣΕΒ: Οι επιχειρήσεις δεν βρίσκουν κατάλληλο προσωπικό

Κρίσιμα συμπεράσματα προκύπτουν από την τέταρτη κατά σειρά έρευνα της MRB για τον ΣΕΒ που έχει ως στόχο την αξιολόγηση της ελκυστικότητας του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Ως γενικό συμπέρασμα προκύπτει πως η έλευση του κορωνοϊού επηρέασε την έως τότε, διαμορφούμενη αισιοδοξία για διαρκώς βελτιούμενη πορεία της οικονομίας και της αναπτυξιακής προοπτικής, επαναφέροντας μια σχετική αβεβαιότητα, ιδιαίτερα έντονα σε κάποιους κλάδους της οικονομίας. Από την άλλη ωστόσο, αναδείχθηκαν τόσο η ανθεκτικότητα όσο και οι αυξανόμενες αντοχές ανάλογα με το επιχειρηματικό μέγεθος αλλά και τον κλάδο, όπως στην περίπτωση της βιομηχανίας.

- Advertisement -

Η ψυχολογία και η αντίληψη των επιχειρήσεων για τις συνεχιζόμενες μεταρρυθμίσεις παραμένουν θετικές. Οι επιχειρήσεις αναγνωρίζουν τη σφοδρότητα της κρίσης, αλλά εκτιμούν πως οι συνέπειες θα είναι χρονικά περιορισμένες(από ένα έτος για το 45%, έως 2-5 για το 30%), ενώ η μεγάλη πλειονότητα των επιχειρήσεων (70%) δηλώνει ότι θα διατηρήσει σταθερό το προσωπικό της, με λιγότερο από το 10% να δηλώνει ότι θα προχωρήσει σε μείωση. Αναδείχθηκε επίσης, η μεγάλη βαρύτητα που προσδίδουν οι επιχειρήσεις στην ανάγκη ταχείας και αποτελεσματικής αξιοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης.

Το 2020 ο σχετικός Δείκτης Αξιολόγησης Δυσκολιών συνέχισε – για τρίτη χρονιά – τη βελτιωτική του πορεία, με αξιοσημείωτη μείωση στις δυσκολίες που αφορούν στη φορολογική επιβάρυνση, στη μακροοικονομική κατάσταση της χώρας και στην αναποτελεσματική λειτουργία των θεσμών. Οι απαντήσεις, όμως των επιχειρήσεων υπογραμμίζουν το γεγονός ότι τα προβλήματα δεν εξαφανίστηκαν και χρειάζεται να συνεχιστεί η προσπάθεια για την επίλυση των δομικών προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας.

- Advertisement -

Η συνολική επενδυτική δραστηριότητα για την ερχόμενη τριετία θα διατηρηθεί σχετικά αμετάβλητη μετά τον κορωνοϊό, με οδηγούς τις μεγάλες επιχειρήσεις και τις επιχειρήσεις στους κλάδους της Μεταποίησης, των Μεταφορών και του Πρωτογενούς Τομέα.

Την ίδια στιγμή, καταγράφεται μείωση της αδυναμίας πρόσβασης στη χρηματοδότηση και του ελλείμματος χρηματοδοτικών επενδυτικών κινήτρων, κυρίως λόγω των μέτρων στήριξης χρηματοδοτικού χαρακτήρα που θεσμοθετήθηκαν λόγω πανδημίας.

Η αναμφίβολη ιστορία επιτυχίας της χρονιάς που πέρασε ήταν η ψηφιοποίηση του κράτους, όπου το 46,9% των επιχειρήσεων διαπιστώνει μεγάλη βελτίωση. Την ίδια στιγμή, ο βαθμός ικανοποίησης των επιχειρήσεων από την ποιότητα των Δημόσιων Φορέων και Υπηρεσιών σημειώνει υποχώρηση το 2020 σε 5,4 μονάδες (από 6,0 το 2019), γεγονός που σηματοδοτεί ότι οι προσπάθειες εκσυγχρονισμού και μετάβασης στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση της δημόσιας διοίκησης δεν είναι από μόνες τους αρκετές και ότι οι επιχειρήσεις έχουν ανάγκη να ανέβει το επίπεδο των υπηρεσιών που λαμβάνουν συνολικά.

Μείζων εξαίρεση στη γενική πορεία βελτίωσης αποτελεί η εκτόξευση του ποσοστού των επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν έλλειψη κατάλληλου ανθρώπινου δυναμικού και δεξιοτήτων από το 21% στο 38%. Αυτή η εξέλιξη συνδέεται με την ανάγκη παρακολούθησης της εντεινόμενης ψηφιοποίησης και των μεγάλων τεχνολογικών αλλαγών και την επιτακτική ανάγκη μεταρρύθμισης του συστήματος εκπαίδευσης και κατάρτισης, και η σύνδεσή του με την αγορά.

διαβάστε περισσότερα στο banks.com.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

2ο ESG Summit της ICAP CRIF: Εκεί όπου η στρατηγική ανθεκτικότητας διαμορφώνεται

Μια διοργάνωση-κόμβος διαλόγου και δράσης για επιχειρήσεις και φορείς που δεν αρκούνται στη συμμόρφωση, αλλά επενδύουν ουσιαστικά σε ένα βιώσιμο μέλλον

Το Women Forward Summit του ΣΕΒ ανέδειξε την ηγεσία που μετατρέπει την ισότητα σε πράξη

Φ. Μιχάλη, Γ. Καραγιάννης, Β. Λαζαράκου, Α. Παπαλεξοπούλου, Κ. Σαμπατακάκης και Α. Σμπώκου μίλησαν για την ισότητα πέρα από την ευθύνη: ως στρατηγική επιλογή

Η ισότητα ως μοχλός ανάπτυξης στο Women Forward Summit του ΣΕΒ – Πρωταγωνιστικός ο ρόλος της Φ. Μιχάλη

Με 35 διακεκριμένους ομιλητές, ο ΣΕΒ ανοίγει ουσιαστικό διάλογο για τη θέση των γυναικών στην οικονομία και τη συμβολή της ισότητας στην ανάπτυξη

Υπεγράφη η πρώτη ΣΣΕ στο πλαίσιο της Εθνικής Κοινωνικής Συμφωνίας

Η συλλογική σύμβαση εργασίας του κλάδου ζαχαρωδών δύναται να καλύψει περισσότερους από 23.000 εργαζόμενους σε πάνω από 2.000 επιχειρήσεις

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Η LiveOn λανσάρει την EventAtlas: τη νέα πλατφόρμα για ολοκληρωμένη διαχείριση εγγραφών & συμμετοχών για events

Η LiveOn ανακοινώνει το λανσάρισμα της EventAtlas, μια νέα, all-in-one λύση για τη διαχείριση συμμετοχών σε events

Ραγδαίες εξελίξεις στην ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ – Παραιτήθηκε ο Κωνσταντίνος Γιαννιώτης από τη θέση του CEO

Αιφνιδιαστική εξέλιξη καταγράφεται στον ασφαλιστικό κλάδο, καθώς ο Κωνσταντίνος Γιαννιώτης υπέβαλε την παραίτησή του

NN HELLAS | Ισχυρές επιδόσεις το 2025 με επίκεντρο τον ψηφιακό της μετασχηματισμό προς όφελος πελατών, συνεργατών και κοινωνίας

1 δισ. ευρώ σε εγγεγραμμένα ασφάλιστρα το 2025 και διατήρηση της 1ης θέσης στην ελληνική ασφαλιστική αγορά βάσει εγγεγραμμένων ασφαλίστρων. 

Σταθερή ανάπτυξη και υψηλή φερεγγυότητα στην ασφαλιστική αγορά – Έντονη παρουσία ευρωπαϊκών εταιρειών

Μια ασφαλιστική αγορά με ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη, υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια αλλά και έντονη συγκέντρωση αποτυπώνεται στην Ετήσια Έκθεση του Διοικητή της Τράπεζα

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Νέο πρόγραμμα ταξιδιωτικής ασφάλισης “ERGO My Travel”

Η ERGO Hellas προωθεί το πρόγραμμα ταξιδιωτικής ασφάλισης “ERGO My Travel”, που απευθύνεται σε όσους ταξιδεύουν συχνά για αναψυχή ή εργασία

Η ηλεκτροκίνηση των εταιρικών στόλων στην Ευρώπη μπορεί να εξοικονομήσει σχεδόν 250 δισ.

Ο εξηλεκτρισμός των εταιρικών στόλων αποτελεί σημαντική οικονομική και κλιματική ευκαιρία για την Ευρώπη, σύμφωνα με την έκθεση των EY και Eurelectric

ΜΙΝΕΤΤΑ Ασφαλιστική: Βράβευση διακριθέντων Συνεργατών σε εκδήλωση στο Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας

Τους συνεργαζόμενους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές που διακρίθηκαν κατά το έτος 2025 βράβευσε η ΜΙΝΕΤΤΑ Ασφαλιστική

Cyber Snack: Γιατί η κάλυψη Management Liability είναι το «δίχτυ ασφαλείας» της ηγεσίας

Στον σημερινό επιχειρηματικό κόσμο, το cyber risk δεν είναι τεχνικό θέμα· είναι θέμα ηγεσίας, ευθύνης και λογοδοσίας

Η LiveOn λανσάρει την EventAtlas: τη νέα πλατφόρμα για ολοκληρωμένη διαχείριση εγγραφών & συμμετοχών για events

Η LiveOn ανακοινώνει το λανσάρισμα της EventAtlas, μια νέα, all-in-one λύση για τη διαχείριση συμμετοχών σε events