Ποιοι γενετικοί παράγοντες επηρεάζουν την COVID-19

Το «μυστικό» που κρύβουν οι γενετικοί μηχανισμοί, οι οποίοι οδηγούν  σε εκδήλωση σοβαρής μορφής COVΙD-19 ερευνούν οι επιστήμονες.

Τους γενετικούς παράγοντες στον ξενιστή (δηλαδή στους ασθενείς με COVΙD-19) και όχι στον ιό εξετάζει μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Νature. Εκτιμάται ότι νεότερα στοιχεία θα συνέβαλαν στον εντοπισμό πιθανών στόχων για θεραπεία, δηλαδή παρεμβάσεων που θα μπορούσαν να διορθώσουν μηχανισμούς που δεν λειτουργούν ικανοποιητικά για την αντιμετώπιση του ιού.

Οι καθηγητές της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευστάθιος Καστρίτης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης.

Για τους σκοπούς της έρευνας οι επιστήμονες αξιολόγησαν στοιχεία από  το DNA των 2.244 ασθενών σε περισσότερες από 208 μονάδες εντατικής θεραπείας σε νοσοκομεία του Ηνωμένου Βασιλείου. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές «σάρωσαν τα γονίδια κάθε ατόμου, τα οποία περιέχουν τις οδηγίες για κάθε βιολογική διαδικασία -συμπεριλαμβανομένου του τρόπου καταπολέμησης ενός ιού» εξηγούν οι καθηγητές.

Κατά την διαδικασία τα γονιδιώματά τους τέθηκαν σε σύγκριση με το DNA υγιών ατόμων για να εντοπιστούν τυχόν γενετικές διαφορές. Στα πορίσματα περιλαμβάνεται «ένας αριθμός από γονίδια, τα οποία φαίνεται ότι εμφανίζουν σημαντική διαφοροποίηση μεταξύ βαρέως πασχόντων και υγιών.

διαβάστε αναλυτικά στο virus.com.gr