Ποιες είναι οι εστίες υπερμετάδοσης σε κλειστούς χώρους;

Μελέτη με βάση δεδομένα από 98 εκατομμύρια Αμερικάνους που συλλεχθήκαν μέσω κινητών τηλεφώνων κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας και  επιδημιολογικά μοντέλα προσομοίωσης επιχειρεί να εντοπίσει κλειστούς χώρους που ευνοούν την διασπορά του SARS-CoV-2.

Οι  ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα ΨαλτοπούλουΙωάννης ΝτάνασηςΜαρία Γαβριατοπούλου και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα δεδομένα από την πρόσφατη δημοσίευση στο περιοδικό Nature (Chang, S., Pierson, E., Koh, P.W. et al. Mobility network models of COVID-19 explain inequities and inform reopening. Nature (2020).

Εστίες υπερμετάδοσης

Η μελέτη εστίασε ότι  περιοχές όπως το Σικάγο, η  Ουάσινγκτον, η Νέα Υόρκη και άλλες 7 μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ. Οι  ερευνητές εκτιμούν ότι ο περιορισμός των ατόμων στο 20% της χωρητικότητας θα επιτρέψει τη συνέχιση λειτουργίας των εσωτερικών χώρων με ασφάλεια.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές ανέλυσαν τη κινητικότητα των χρηστών κινητών τηλεφώνων με βάση το σήμα της κινητής τηλεφωνίας σε 550.000 καφετέριες, ξενοδοχεία και άλλους χώρους.

Ειδικότερα, οι ερευνητές επεξεργάστηκαν τοποπεριοχικά δεδομένα, τα οποία κατέδειξαν πόση χρονική διάρκεια παρέμενε το κάθε άτομο σε ένα χώρο, πόσο συχνά το επισκεπτόταν και πόσο κόσμο είχε κάθε χώρος σε κάθε χρονική στιγμή. Σημειώνεται ότι το μοντέλο προσομοίωσης συνοδευόταν με τα πραγματικά επιδημιολογικά δεδομένα.

διαβάστε περισσότερα στο virus.com.gr