Όλα τα φώτα στην ασφαλιστική διαμεσολάβηση

του Βάιου Κρόκου

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται σήμερα η παρουσίαση της  1ης κλαδικής μελέτης για την ασφαλιστική διαμεσολάβηση. Τα ευρήματα της μελέτης αναμένεται να αποτελέσουν σε μεγάλο βαθμό ένα εφόδιο για το μέλλον και την παρουσία του κλάδου στην αγορά, κάτι το οποίο θα συντελέσει εφεξής στην εμπεριστατωμένη προβολή του και θα ενισχύσει και τη διαπραγματευτική του ικανότητα στις Συλλογικές διεκδικήσεις. Η μελέτη για την Ασφαλιστική Διαμεσολάβηση εκπονήθηκε με πρωτοβουλία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών σε συνεργασία με την ICAP.

Το αύριο της ασφαλιστικής αγοράς και της διαμεσολάβησης είναι εδώ. Η πανδημία επιτάγχυνε διαδικασίες και αλλαγές που ίσως έπρεπε να είχαν γίνει από καιρό. Οι νέες τεχνολογίες, το ονομαζόμενο phygital μοντέλο εργασίας και οι σύγχρονες ανάγκες των καταναλωτών σε συνδυασμό με το κανονιστικό πλαίσιο δημιουργούν νέα δεδομένα.

Από την άλλη πλευρά, έκδηλη ήταν η ανάγκη στήριξης της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης ελέω του COVID -19 και των οικονομικών συνεπειών. Οι προσπάθειες υπήρξαν έντονες και συλλογικές, σίγουρα όμως θα απαιτηθούν περισσότερα από την Πολιτεία για τις ανάγκες του επόμενου διαστήματος.

Σε κάθε περίπτωση, η στήριξη της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης και του κάθε επαγγελματία από κάθε άποψη κρίνεται επιτακτική, καθώς αποτελεί την “ραχοκοκκαλία” της αγοράς. Η χρησιμότητα του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή παραμένει επίκαιρη όσο ποτέ ενώ ο ρόλος του είναι κρίσιμος και διττός: Όχι μόνο παρέχει λύσεις στον ασφαλισμένο, αλλά μεταφέρει στο σύνολο της ασφαλιστικής αγοράς τις νέες ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί για τους πελάτες, οι οποίοι πρέπει και αυτοί με την σειρά τους να «εκπαιδευτούν» στα νέα δεδομένα.

διαβάστε: Παρακολουθήστε την 1η Κλαδική Μελέτη για την Ασφαλιστική Διαμεσολάβηση

Μπήκαν τα θεμέλια στην 1η Εθνική Συνδιάσκεψη Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης

Ορόσημο για τον κλάδο αποτέλεσε, μεταξύ άλλων, η 1η Εθνική Συνδιάσκεψη Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης που έλαβε χώρα πέρσι τον Μάιο, με μεγάλη συμμετοχή, στοχευμένες παρεμβάσεις και ευρύ φάσμα προτάσεων. Από τα συμπεράσματα που είχαν εξαχθεί, αποδείχθηκε περίτρανα η επιθυμία του κλάδου για συμπόρευση όλων των δυνάμεων με στόχο την αναβάθμιση και την αξιοποίηση του προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας. Πολλά και ενδιαφέρονται ήταν αυτά που επισημάνθηκαν όπως:

-Ανάδειξη της αξίας του επαγγέλματος,

-Αντιμετώπιση του φορολογικού και ασφαλιστικού του κλάδου,

-Διεκδίκηση φοροαπαλλαγής ασφαλίστρων (κλάδου Ζωής και Περιουσίας),

-Δράσεις για την διευκόλυνση της εισόδου νέων στο επάγγελμα,

-Αντιμετώπιση αθέμιτων πρακτικών,

-Συνέχιση της προσπάθειας για την καταπολέμιση των ανασφάλιστων ,

-Διαφάνεια – δικαίωμα συμβολαίου,

-Εκπόνηση μελετών για το μέλλον του επαγγέλματος,

-Νομική και Φοροτεχνική στήριξη των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών,

-Ευρωπαϊκά προγράμματα και ασφαλιστική διαμεσολάβηση,

-Διερεύνηση υλοποίησης επαγγελματικού ταμείου,

-Υλοποίηση στοχευμένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων,

-Συνεργασία με ευρωπαϊκούς φορείς

διαβάστε: Υποδεχτείτε το αύριο της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης

Επίσης: Insurance Intermediaries Forum: Οι λύσεις της Ασφαλιστικής Αγοράς εν καιρώ COVID-19

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*