SSUCv3H4sIAAAAAAAACpxRy26DMBC8V+o/IJ+LBAQI9FeiHhZ7E6w4NvKjVRTl3+sHrlz11pt3djw7s/t4fakqsoDhlLxXj1D5mgvhjNVguZIebt52XKNkqEsEGbdKcxAluIClq4QbelA6IQL8jE1iLFhn0BTDzOqsRW2solcPtwWbgsWLl//Fz2ZPqa5yIzb9D98iZLeSBrglYhlK4v/6mR4fOShcUNJ78PYsXGsUCCnjKVHJ9csnvMUUOwkc46pI9akoiEA4FEqb5pTLS/FN2TUeIH+jykmr76VzIpTaYBFh+2eviRlfwRhPZxkvF+3PrW7FHKlsDLCrEuYvEcr20HXD3E5N14zHZpiGeSekw67c60Q72aDbhAKGYejPtv+cfJjavu/bcUiMcpmRw1m5Oh7ECLSIuCCrYeqWuj+OYz13Q1/P/WHoz+2ZHin4wz2/AQAA//8DAEPEtcLiAgAA

Σημαντικά προβλήματα στο Μητρώο Ασθενών με COVID-19

Σημαντικά προβλήματα και κενά παρατηρούνται στη λειτουργία του Μητρώου Ασθενών με covid-19. Πολλά νοσοκομεία και κέντρα αναφοράς δεν ενημερώνουν το μητρώο και οι υπηρεσίες του ΕΟΔΥ προσπαθούν εκ των ενόντων να συλλέξουν τα δεδομένα.

Αυτό προέκυψε στην επιστημονική εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά το απόγευμα και οργανώθηκε από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Οικοδεσπότης και συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο ίδιος ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, καθηγητής Θάνος Δημόπουλος.

Να σημειώσουμε ότι με πρωτοβουλία του κ. Δημόπουλου, το ΕΚΠΑ ενημερώνει καθημερινά το κοινό και τα ΜΜΕ για όλες τις σημαντικές ανακοινώσεις στη διεθνή ιατρική βιβλιογραφία. Για περισσόυτερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα https://mdimop.gr/covid19/

Μιλώντας στην εκδήλωση η Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος Φλώρα Κοντοπίδου, Υπεύθυνη Γραφείου Μικροβιακής Αντοχής του ΕΟΔΥ ανέφερε ότι το Μητρώο Ασθενών με COVID-19 συναντά εμπόδια, καθώς πολλά εργαστήρια του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα δεν αποστέλλουν τα σχετικά στοιχεία.

Ο γενικός γραμματέας δημόσιας υγείας κ. Παναγιώτης Πρεζεράκος διαβεβαίωσε ότι το Μητρώο περιλαμβάνει δημογραφικά δεδομένα για το σύνολο των θετικών περιστατικών. Επίσης, ανέφερε ότι πρόσφατα με νομοθετική ρύθμιση δόθηκε η δυνατότητα στον ΕΟΔΥ να αναλάβει ως υπεύθυνος φορέας την ενημέρωση και διαχείριση του μητρώου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο Μητρώο δεν έχουν καταγραφεί αναλυτικά κρίσιμα δεδομένα που αφορούν τους νοσηλευόμενους ασθενείς, όπως για παράδειγμα ποια φαρμακευτική αγωγή έλαβε ο καθένας και η πορεία εξέλιξης της νόσου. Επίσης, δεν υπάρχουν αναφορές για τις περιπτώσεις, που ο μοριακός έλεγχος ήταν αρνητικός, ώστε να εξαχθούν χρήσιμα επιδημιολογικά δεδομένα.

Πάντως, η κα Κοντοπίδου τόνισε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΟΔΥ καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να συλλέξουν όλα τα διαθέσιμα δεδομένα, επικοινωνώντας με τα κέντρα αναφοράς και τα εργαστήρια. Σημείωσε ότι το Μητρώο αποτελεί μοναδικό εργαλείο για την παρακολούθηση της εξέλιξης της πανδημίας.

Στην εκδήλωση, που διήρκησε πάνω από 2 ώρες, μίλησε μεταξύ άλλων και ο καθηγητής Σ. Τσιόδρας, ο οποίος αναφέρθηκε στα “τελευταία παγκόσμια επιδημιολογικά δεδομένα”. Τα στοιχεία που παρουσίασε δείχνουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ καλύτερη κατάσταση, σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, γεγονός που απέδωσε στην έγκαιρη λήψη μέτρων και στη στρατηγική μας στη διενέργεια τεστ και ιχνηλάτισης των επαφών των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Ωστόσο, τόνισε πως η ραγδαία εξάπλωση της νόσου σε άλλες χώρες δείχνει ότι αν δεν τηρούνται τα μέτρα, η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει εκτός ελέγχου.

πηγή: virus.com.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*