Η νέα κανονικότητα στην ασφαλιστική διαμεσολάβηση

του Βάιου Κρόκου

“Αν το επάγγελμα του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή δεν ήταν τόσο σημαντικό στην κοινωνία δεν θα υπήρχαν τόσες προσπάθειες γύρω από το κανονιστικό πλαίσιο”, σημείωναν, μεταξύ άλλων,  γνωστά στελέχη του χώρου στο πρόσφατο 13th Insurance Conference.

Ωστόσο η πανδημία, οι συνέπειες που προκαλούνται και οι εν εξελίξει αλλαγές που συντελούνται σε όλα τα επίπεδα έχουν φέρει άμεσα στο προσκήνιο νέα δεδομένα – και – στον κλάδο της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης.

Η πλειοψηφία ανθρώπων του κλάδου αναφέρει πως η προσαρμογή στις νέες τεχνολογίες υπήρξε σχετικά άμεση, καθώς αρκετοί εξ’ αυτών χρησιμοποιούσαν ήδη εφαρμογές που εξυπηρετούσαν την καθημερινή τους εργασία.

Ωστόσο η νέα πραγματικότητα επιτάσσει οργάνωση, μεθοδικότητα και αντοχή στις εν εξελίξει οικονομικές πιέσεις. Επίσης, εκπαίδευση/επανεκπαίδευση για την παροχή των σύγχρονων λύσεων και καλύψεων έναντι κάθε νέου κινδύνου που ελλοχεύει.

“Διαφορετικές ταχύτητες”

Όπως γίνεται αντιληπτό, οι προκλήσεις και οι συνέπειες της κρίσης είναι διαφορετικές για τον καθένα. Νέοι επαγγελματίες ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές βιώνουν άμεσα σε μεγάλο βαθμό τις συνέπειες της κρίσης καθώς βασίζονται στις νέες πωλήσεις έναντι πιο έμπειρων του κλάδου.

Διαφορετικές είναι οι συνέπειες και οι τρόποι αντιμετώπισης, πλέον, και λόγω εντοπιότητας για έναν ασφαλιστή: άλλες οι δυνατότητες, τα χαρακτηριστικά και οι προκλήσεις στην περίπτωση της Αττικής σε σχέση με την Περιφέρεια.

Στο ίδιο μοτίβο, διαφορετικά προβλήματα αντιμετωπίζει ένας ασφαλιστής λόγω εξειδίκευσης/χαρτοφυλακίου: αρκετά είναι τα παραδείγματα που γνωρίζει το IW για εταιρείες που ανεστάλη η λειτουργία τους και δεν προχώρησαν σε ασφαλιστικά συμβόλαια ή για άλλα προβλήματα επίσης που σχετίζονται με τον τουρισμό και την εστίαση.

Σε γενικές γραμμές, όπως υποστηρίζουν ειδικοί του κλάδου, η ιεράρχηση πλέον των κινδύνων πάνω στην οποία ένας διαμεσολαβητής οικοδομεί την ασφαλιστική κάλυψη του πελάτη (cyber κίνδυνοι, business interruption, οικονομική κρίση) είναι πολύ σημαντική. Η στροφή στις νέες τεχνολογίες είναι κάτι δεδομένο και απαιτείται ο κατάλληλος συγκερασμός με τις “πατροπαράδοτες” εργασίες για τον σύγχρονο ασφαλιστικό διαμεσολαβητή.

Σε κάθε περίπτωση, η στήριξη της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης και του κάθε επαγγελματία από κάθε άποψη κρίνεται επιτακτική, καθώς αποτελεί την “ραχοκοκκαλία” της αγοράς. Η χρησιμότητα του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή παραμένει επίκαιρη όσο ποτέ ενώ ο ρόλος του είναι κρίσιμος και διττός: Όχι μόνο παρέχει λύσεις στον ασφαλισμένο, αλλά μεταφέρει στο σύνολο της ασφαλιστικής αγοράς τις νέες ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί για τους πελάτες, οι οποίοι πρέπει και αυτοί με την σειρά τους να «εκπαιδευτούν» στα νέα δεδομένα.

 

 

One comment

  1. ΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

    Θεωρία επί θεωρίας και τίποτε συγκεκριμένο. Μάλλον εμπαιγμό αποτελεί ότι η διαμεσολάβηση είναι η ραχοκοκκαλιά της αγοράς. Δυστυχώς οι μεγάλες κ ανθηρές εταιρίες μας τάισαν τόσα χρόνια ότι εδώ θα προκόψουν κ τα δισέγγονα σας και πριν ο αλέκτωρ λαλήσει κάνανε πρακτορεία απέναντι από τα κεντρικά γραφεία που επί χρόνια σαν κηφήνες είχαν κάνει κατάληψη. Άσε τους μέγιστους Δ/Π. Εχοντας εύκολη την πρόσβαση στα τερματικά μόλις μύρισαν χρήμα έπεσαν πάνω στούς ασφαλιστές που έμειναν με τον εκάστοτε μουτζούρη στο χέρι κ έκαναν μεγάλα δίκτυα. Πού τα βρήκανε οι άμπαλοι? Αλλά και εμείς ρε συνάδελφοι τρώμε τόσο εύκολα τον παππά τους. Πάντε βρε κ φέρτε μια εταιρία κ με την μοναδική μας δύναμη του πελατολογίου θα τους είχαμε θυρωρούς. Αλλά……………………………….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*