back to top
14 C
Athens
Πέμπτη 23 Απριλίου 2026

Monte Carlo: Ο φόβος αλλάζει τον σκεπτικό των αντασφαλιστών

Ο παράγων φόβος  καθορίζει την πορεία των (αντ)ασφαλιστικών επιχειρήσεων. Μετά από 20 χρόνια, οι αντασφάλειες μπαίνουν σε άλλη φάση η οποία θα διαρκέσει. Καθ’ οδόν οι νέες λύσεις για τους πελάτες θα βασίζονται στην επεξεργασία των δεδομένων.  Αυξάνεται η ζήτηση για καλύψεις έναντι του Covid-19 ωστόσο πριν γίνει αυτό θα υπάρξει πλήρη σαφήνεια στους όρους των συμβάσεων και στις εξαιρέσεις που ορίζονται ανά περίπτωση.

της Ελενας Ερμείδου

- Advertisement -

θα κρατήσει για καιρό ακόμα η ανασφάλεια που προκαλεί ο Covid-19, σύμφωνα με τον επικεφαλής του underwriting της Swiss Re και τα όσα δήλωσε στο συνέδριο του Μόντε Κάρλο το οποίο ξεκίνησε σήμερα και διεξάγεται διαδικτυακά.

Η ανασφάλεια που έχει προκαλέσει ο Covid-19 έχει πολύ μεγάλη απόσταση από την ανασφάλεια που είχαν προκαλέσει επί σειρά ετών οι φυσικές καταστροφές, τα χαμηλά επιτόκια, ο κοινωνικός πληθωρισμός.

- Advertisement -

Τα εμπόδια για τα εναλλακτικά κεφάλαια

H αγορά αντασφάλισης αλλάζει μορφή, επισημαίνει στο Intelligent Insurer, σκληραίνει και αυτό πάντα γίνεται από διάφορους παράγοντες. Η αγορά καταβάλλεται από τον παράγοντα του φόβου, οδηγώντας στην αύξηση των αντασφαλίστρων.  Με την σειρά της, η κίνηση αυτή προκαλεί δισταγμούς στα εναλλακτικά κεφάλαια με αποτέλεσμα αυτή την στιγμή να μην μπορεί να προβλεφθεί το ύψος των νέων κεφαλαίων που θα εισρεύσουν προσεχώς στην αγορά.

Σημείο ανησυχίας για τους αντασφαλιστές, η περαιτέρω μείωση των επιτοκίων, επακόλουθο του Covid-19 που καταστρέφει τις οικονομίες λόγω των μέτρων.

Τα τιμολόγια στις μακροπρόθεσμες γραμμές  Περιουσίας & Ατυχημάτων χρήζουν άμεσων διορθώσεων κάτι το οποίο αλλάζει την συνολική δυναμική της τιμολόγησης.

Η αξία της επαφής πρόσωπο με πρόσωπο δεν αντικαθίστανται από το διαδίκτυο

Οι ανανεώσεις των τιμολογίων και των αντασφαλιστικών συμβάσεων δεν θα είναι εύκολες με το δεδομένο ότι ακυρώθηκε το συνέδριο του Μόντε – Κάρλο και οι επαφές πρόσωπο με πρόσωπο δεν θα γίνουν στις περισσότερες χώρες το 2020.

Σύμφωνα με την Swiss Re η αξία της προσωπικής επαφής δεν αντικαθίστανται με την επικοινωνία στο διαδίκτυο, αλλά καθώς όλοι βρίσκονται στην ίδια βάρκα θα πρέπει έστω προσωρινά να υπάρξει μία προσαρμογή.

Πώς γίνεται όμως αναρωτιέται ο επικεφαλής underwriter της Swiss Re ένας που δεν γνωρίζει τους συσχετισμούς της αγοράς να μπορέσει καταλάβει και να επικοινωνήσει σωστά από το διαδίκτυο;.

Αυξάνεται η ζήτηση για καλύψεις Covid-19

Σύμφωνα με την Swiss Re, θα αυξηθεί η ζήτηση για καλύψεις έναντι του Covid-19 κατά τις ανανεώσεις, ωστόσο θα πρέπει να αποσαφηνιστούν οι εξαιρέσεις και οι όροι στα συμβόλαια. Η σαφήνεια θα πρέπει να είναι ο πρώτος στόχος.

Νέες δυνατότητες και νέες μέθοδοι ανάλυσης δεδομένων και νέες λύσεις θα προκύψουν για τους πελάτες λαμβάνοντας υπ’ όψιν τους νέους κινδύνους.  Προσώρας δεν υπάρχουν μοντέλα που να προβλέπουν τους κινδύνους και πως αυτοί θα προκύψουν, θα υπάρξουν προσαρμογές.

Η τεχνολογία μεταμορφώνει την ασφαλιστική εφοδιαστική αλυσίδα. Η συγκέντρωση δεδομένων παρέχει χώρο σε startups, insurtechs, μέχρι την Amazon και την Google.

Σύμφωνα με την Swiss Re οι εταιρείες θα πρέπει να επενδύσουν στον ανθρώπινο παράγοντα.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Swiss Re: Πώς οι ακριβές κατασκευές αυξάνουν το κόστος των αποζημιώσεων

Η τάση των παγκόσμιων ασφαλισμένων ζημιών από φυσικές καταστροφές να αυξάνονται κατά μ.ό. 5-7% ετησίως παραμένει αμετάβλητη

Η Swiss Re μπαίνει με ιστορική συμφωνία στην αμερικανική αγορά συντάξεων

Τι σηματοδοτεί το ντιλ 2 δισ. δολαρίων με την Athene για τη μεταφορά κινδύνου μακροζωίας

Βουτιά 20% στα αντασφάλιστρα, ψηλά η κερδοφορία

Η εξομάλυνση των τιμών μπρος τα κάτω θα συνεχιστεί, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των μεγάλων μεσιτών αντασφάλισης, για όλο το 2026

Swiss Re: Στα 118 δισ. δολ. οι ασφαλισμένες ζημιές το 2025 από 151 δισ. το 2024

J.J. Haegeli: «Οι ασφαλισμένες ζημίες συνεχίζουν να αυξάνονται – Απαραίτητη η ενίσχυση της πρόληψης, της προστασίας και της ετοιμότητας»

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Ασφάλιση ημερήσιου επιδόματος ασθενείας, πώς αποζημιώνουν τους ασφαλισμένους τους οι Ελβετοί

Πολλοί εργοδότες συνάπτουν ομαδική ασφάλιση για να καλύψουν αυτόν τον κίνδυνο και να προσφέρουν καλύτερη προστασία στο προσωπικό τους

Έκθεση ETSC: Οι ποδηλάτες στην Ευρώπη «μένουν πίσω» καθώς διευρύνεται το χάσμα οδικής ασφάλειας

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών καλεί σε άμεση δράση για μείωση ταχυτήτων και ανάπτυξη διαχωρισμένων ποδηλατοδρόμων

Νέα εποχή στη συνεργασία Κύπρου-Ελλάδας για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων

Οι δύο χώρες ανανέωσαν το Στρατηγικό Μνημόνιο Συνεργασίας τους με στόχο να ενισχύσουν τις οικονομίες τους και να αξιοποιήσουν νέες ευκαιρίες

Λήγει στις 30 Απριλίου ο ευρωπαϊκός διαγωνισμός #WhyInsuranceMatters για νέους

Οι συμμετέχοντες καλούνται να δημιουργήσουν ένα σύντομο βίντεο για τη σημασία της ασφάλισης στη σύγχρονη ζωή

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

O Μ. Νεκτάριος από το DEF26: Αναγκαία η δημιουργία κεντρικού συστήματος ασφάλισης για φυσικές καταστροφές

Πρόταση για κρατικό οργανισμό υποχρεωτικής ασφάλισης και επιδότηση τουλάχιστον 50% μέσω του ΕΝΦΙΑ για ασφάλιση ακινήτων

Η πρόληψη στο επίκεντρο – Το μήνυμα της Ειρήνης Αγαπηδάκη από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στα αποτελέσματα του προγράμματος «Προλαμβάνω», καθώς εντοπίστηκαν εγκαίρως ευρήματα σε περίπου 200.000 περιπτώσεις

Ασφάλιση ημερήσιου επιδόματος ασθενείας, πώς αποζημιώνουν τους ασφαλισμένους τους οι Ελβετοί

Πολλοί εργοδότες συνάπτουν ομαδική ασφάλιση για να καλύψουν αυτόν τον κίνδυνο και να προσφέρουν καλύτερη προστασία στο προσωπικό τους

Έκθεση ETSC: Οι ποδηλάτες στην Ευρώπη «μένουν πίσω» καθώς διευρύνεται το χάσμα οδικής ασφάλειας

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών καλεί σε άμεση δράση για μείωση ταχυτήτων και ανάπτυξη διαχωρισμένων ποδηλατοδρόμων

Οι AI Agents στην αρένα – Θα αντέξουν οι ελληνικές επιχειρήσεις την επόμενη κυβερνοεπίθεση;

H Forscope εξηγεί γιατί η σύγκλιση της Τεχνητής Νοημοσύνης με την Κυβερνοασφάλεια απαιτεί από τις διοικήσεις των επιχειρήσεων να δράσουν προληπτικά