back to top
18.3 C
Athens
Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2026

Monte Carlo: Ο φόβος αλλάζει τον σκεπτικό των αντασφαλιστών

Ο παράγων φόβος  καθορίζει την πορεία των (αντ)ασφαλιστικών επιχειρήσεων. Μετά από 20 χρόνια, οι αντασφάλειες μπαίνουν σε άλλη φάση η οποία θα διαρκέσει. Καθ’ οδόν οι νέες λύσεις για τους πελάτες θα βασίζονται στην επεξεργασία των δεδομένων.  Αυξάνεται η ζήτηση για καλύψεις έναντι του Covid-19 ωστόσο πριν γίνει αυτό θα υπάρξει πλήρη σαφήνεια στους όρους των συμβάσεων και στις εξαιρέσεις που ορίζονται ανά περίπτωση.

της Ελενας Ερμείδου

- Advertisement -

θα κρατήσει για καιρό ακόμα η ανασφάλεια που προκαλεί ο Covid-19, σύμφωνα με τον επικεφαλής του underwriting της Swiss Re και τα όσα δήλωσε στο συνέδριο του Μόντε Κάρλο το οποίο ξεκίνησε σήμερα και διεξάγεται διαδικτυακά.

Η ανασφάλεια που έχει προκαλέσει ο Covid-19 έχει πολύ μεγάλη απόσταση από την ανασφάλεια που είχαν προκαλέσει επί σειρά ετών οι φυσικές καταστροφές, τα χαμηλά επιτόκια, ο κοινωνικός πληθωρισμός.

- Advertisement -

Τα εμπόδια για τα εναλλακτικά κεφάλαια

H αγορά αντασφάλισης αλλάζει μορφή, επισημαίνει στο Intelligent Insurer, σκληραίνει και αυτό πάντα γίνεται από διάφορους παράγοντες. Η αγορά καταβάλλεται από τον παράγοντα του φόβου, οδηγώντας στην αύξηση των αντασφαλίστρων.  Με την σειρά της, η κίνηση αυτή προκαλεί δισταγμούς στα εναλλακτικά κεφάλαια με αποτέλεσμα αυτή την στιγμή να μην μπορεί να προβλεφθεί το ύψος των νέων κεφαλαίων που θα εισρεύσουν προσεχώς στην αγορά.

Σημείο ανησυχίας για τους αντασφαλιστές, η περαιτέρω μείωση των επιτοκίων, επακόλουθο του Covid-19 που καταστρέφει τις οικονομίες λόγω των μέτρων.

Τα τιμολόγια στις μακροπρόθεσμες γραμμές  Περιουσίας & Ατυχημάτων χρήζουν άμεσων διορθώσεων κάτι το οποίο αλλάζει την συνολική δυναμική της τιμολόγησης.

Η αξία της επαφής πρόσωπο με πρόσωπο δεν αντικαθίστανται από το διαδίκτυο

Οι ανανεώσεις των τιμολογίων και των αντασφαλιστικών συμβάσεων δεν θα είναι εύκολες με το δεδομένο ότι ακυρώθηκε το συνέδριο του Μόντε – Κάρλο και οι επαφές πρόσωπο με πρόσωπο δεν θα γίνουν στις περισσότερες χώρες το 2020.

Σύμφωνα με την Swiss Re η αξία της προσωπικής επαφής δεν αντικαθίστανται με την επικοινωνία στο διαδίκτυο, αλλά καθώς όλοι βρίσκονται στην ίδια βάρκα θα πρέπει έστω προσωρινά να υπάρξει μία προσαρμογή.

Πώς γίνεται όμως αναρωτιέται ο επικεφαλής underwriter της Swiss Re ένας που δεν γνωρίζει τους συσχετισμούς της αγοράς να μπορέσει καταλάβει και να επικοινωνήσει σωστά από το διαδίκτυο;.

Αυξάνεται η ζήτηση για καλύψεις Covid-19

Σύμφωνα με την Swiss Re, θα αυξηθεί η ζήτηση για καλύψεις έναντι του Covid-19 κατά τις ανανεώσεις, ωστόσο θα πρέπει να αποσαφηνιστούν οι εξαιρέσεις και οι όροι στα συμβόλαια. Η σαφήνεια θα πρέπει να είναι ο πρώτος στόχος.

Νέες δυνατότητες και νέες μέθοδοι ανάλυσης δεδομένων και νέες λύσεις θα προκύψουν για τους πελάτες λαμβάνοντας υπ’ όψιν τους νέους κινδύνους.  Προσώρας δεν υπάρχουν μοντέλα που να προβλέπουν τους κινδύνους και πως αυτοί θα προκύψουν, θα υπάρξουν προσαρμογές.

Η τεχνολογία μεταμορφώνει την ασφαλιστική εφοδιαστική αλυσίδα. Η συγκέντρωση δεδομένων παρέχει χώρο σε startups, insurtechs, μέχρι την Amazon και την Google.

Σύμφωνα με την Swiss Re οι εταιρείες θα πρέπει να επενδύσουν στον ανθρώπινο παράγοντα.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Swiss Re: Ήρθαν τα πάνω κάτω στην Ευρώπη

Εθνικά ρεκόρ όλων των εποχών καταρρίφθηκαν το πρώτο εξάμηνο στην ταχύτερα θερμαινόμενη ήπειρο

Swiss Re: Πέφτουν τα τιμολόγια σε υγεία, αυτοκίνητο, πλην ατυχημάτων

Πέφτουν οι τιμές των ασφαλίστρων σε αυτοκίνητο, περιουσία, υγεία και ασφάλιση επιχειρήσεων.

Τι μαθαίνουν να κάνουν οι Ελβετοί, τι θα κάνουν οι ασφαλιστές

Η συνεχής αύξηση της θερμοκρασίας φέρνει αλλαγές στον τρόπο ζωής και μπορεί να αυξήσει τη θνησιμότητα, με επιπτώσεις σε ιατρικές, ασφαλιστικές και εργατικές αξιώσεις

Swiss Re: Πώς οι ακριβές κατασκευές αυξάνουν το κόστος των αποζημιώσεων

Η τάση των παγκόσμιων ασφαλισμένων ζημιών από φυσικές καταστροφές να αυξάνονται κατά μ.ό. 5-7% ετησίως παραμένει αμετάβλητη

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Πότε είναι το επόμενο «ραντεβού» της ασφαλιστικής αγοράς στην Ύδρα;

Η Ύδρα έχει ήδη το επόμενο ασφαλιστικό της ραντεβού. Η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος ανακοίνωσε ότι το 27ο Insurance & Reinsurance Meeting

Howden Hellas – Παρόν: Στρατηγική συνεργασία με επίκεντρο Ζωή και Υγεία

Η Howden Hellas προχωρά σε στρατηγική συνεργασία με την Παρόν Insurance Agency, έναν από τους δυναμικούς ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές

Affidea & ΟΠΑ: Στρατηγική συνεργασία για την εκπαίδευση, την έρευνα και την πρόληψη στην υγεία

Η Affidea Ελλάδος και το Τμήμα Στατιστικής της Σχολής Επιστημών και Τεχνολογίας της Πληροφορίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Η σημαντική υπεραξία από την ΕΥΡΩΠΗ HOLDINGS

Με κέρδη προ φόρων €10,6 εκατ. για τον Όμιλο της Intracom Holdings και €14,0 εκατ. για τη μητρική εταιρεία ολοκληρώθηκε το Α’ Εξάμηνο του 2026.

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Πότε είναι το επόμενο «ραντεβού» της ασφαλιστικής αγοράς στην Ύδρα;

Η Ύδρα έχει ήδη το επόμενο ασφαλιστικό της ραντεβού. Η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος ανακοίνωσε ότι το 27ο Insurance & Reinsurance Meeting

Howden Hellas – Παρόν: Στρατηγική συνεργασία με επίκεντρο Ζωή και Υγεία

Η Howden Hellas προχωρά σε στρατηγική συνεργασία με την Παρόν Insurance Agency, έναν από τους δυναμικούς ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές

Στη Βουδαπέστη το 29ο Συνέδριο της Syndea με γέφυρα το παρόν και το μέλλον της ασφάλισης

Με φόντο τον Δούναβη και τη Βουδαπέστη πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου το 29ο Ετήσιο Συνέδριο της Syndea

RIS: Το στοίχημα τώρα είναι η εφαρμογή

Η Retail Investment Strategy (RIS) μπαίνει στην πιο κρίσιμη φάση της: αυτή της εφαρμογής.

Γ. Χατζηθεοδοσίου: «Βιώνουμε μία έκτακτη συνθήκη και χρειάζονται πιο δραστικές κυβερνητικές παρεμβάσεις»

Οι σημερινές ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού μας αφήνουν μία γλυκόπικρη γεύση. Από τη μια θέλω να επισημάνω ότι ελήφθησαν θετικά