back to top
28.6 C
Athens
Πέμπτη 2 Ιουλίου 2026

Monte Carlo: Ο φόβος αλλάζει τον σκεπτικό των αντασφαλιστών

Ο παράγων φόβος  καθορίζει την πορεία των (αντ)ασφαλιστικών επιχειρήσεων. Μετά από 20 χρόνια, οι αντασφάλειες μπαίνουν σε άλλη φάση η οποία θα διαρκέσει. Καθ’ οδόν οι νέες λύσεις για τους πελάτες θα βασίζονται στην επεξεργασία των δεδομένων.  Αυξάνεται η ζήτηση για καλύψεις έναντι του Covid-19 ωστόσο πριν γίνει αυτό θα υπάρξει πλήρη σαφήνεια στους όρους των συμβάσεων και στις εξαιρέσεις που ορίζονται ανά περίπτωση.

της Ελενας Ερμείδου

- Advertisement -

θα κρατήσει για καιρό ακόμα η ανασφάλεια που προκαλεί ο Covid-19, σύμφωνα με τον επικεφαλής του underwriting της Swiss Re και τα όσα δήλωσε στο συνέδριο του Μόντε Κάρλο το οποίο ξεκίνησε σήμερα και διεξάγεται διαδικτυακά.

Η ανασφάλεια που έχει προκαλέσει ο Covid-19 έχει πολύ μεγάλη απόσταση από την ανασφάλεια που είχαν προκαλέσει επί σειρά ετών οι φυσικές καταστροφές, τα χαμηλά επιτόκια, ο κοινωνικός πληθωρισμός.

- Advertisement -

Τα εμπόδια για τα εναλλακτικά κεφάλαια

H αγορά αντασφάλισης αλλάζει μορφή, επισημαίνει στο Intelligent Insurer, σκληραίνει και αυτό πάντα γίνεται από διάφορους παράγοντες. Η αγορά καταβάλλεται από τον παράγοντα του φόβου, οδηγώντας στην αύξηση των αντασφαλίστρων.  Με την σειρά της, η κίνηση αυτή προκαλεί δισταγμούς στα εναλλακτικά κεφάλαια με αποτέλεσμα αυτή την στιγμή να μην μπορεί να προβλεφθεί το ύψος των νέων κεφαλαίων που θα εισρεύσουν προσεχώς στην αγορά.

Σημείο ανησυχίας για τους αντασφαλιστές, η περαιτέρω μείωση των επιτοκίων, επακόλουθο του Covid-19 που καταστρέφει τις οικονομίες λόγω των μέτρων.

Τα τιμολόγια στις μακροπρόθεσμες γραμμές  Περιουσίας & Ατυχημάτων χρήζουν άμεσων διορθώσεων κάτι το οποίο αλλάζει την συνολική δυναμική της τιμολόγησης.

Η αξία της επαφής πρόσωπο με πρόσωπο δεν αντικαθίστανται από το διαδίκτυο

Οι ανανεώσεις των τιμολογίων και των αντασφαλιστικών συμβάσεων δεν θα είναι εύκολες με το δεδομένο ότι ακυρώθηκε το συνέδριο του Μόντε – Κάρλο και οι επαφές πρόσωπο με πρόσωπο δεν θα γίνουν στις περισσότερες χώρες το 2020.

Σύμφωνα με την Swiss Re η αξία της προσωπικής επαφής δεν αντικαθίστανται με την επικοινωνία στο διαδίκτυο, αλλά καθώς όλοι βρίσκονται στην ίδια βάρκα θα πρέπει έστω προσωρινά να υπάρξει μία προσαρμογή.

Πώς γίνεται όμως αναρωτιέται ο επικεφαλής underwriter της Swiss Re ένας που δεν γνωρίζει τους συσχετισμούς της αγοράς να μπορέσει καταλάβει και να επικοινωνήσει σωστά από το διαδίκτυο;.

Αυξάνεται η ζήτηση για καλύψεις Covid-19

Σύμφωνα με την Swiss Re, θα αυξηθεί η ζήτηση για καλύψεις έναντι του Covid-19 κατά τις ανανεώσεις, ωστόσο θα πρέπει να αποσαφηνιστούν οι εξαιρέσεις και οι όροι στα συμβόλαια. Η σαφήνεια θα πρέπει να είναι ο πρώτος στόχος.

Νέες δυνατότητες και νέες μέθοδοι ανάλυσης δεδομένων και νέες λύσεις θα προκύψουν για τους πελάτες λαμβάνοντας υπ’ όψιν τους νέους κινδύνους.  Προσώρας δεν υπάρχουν μοντέλα που να προβλέπουν τους κινδύνους και πως αυτοί θα προκύψουν, θα υπάρξουν προσαρμογές.

Η τεχνολογία μεταμορφώνει την ασφαλιστική εφοδιαστική αλυσίδα. Η συγκέντρωση δεδομένων παρέχει χώρο σε startups, insurtechs, μέχρι την Amazon και την Google.

Σύμφωνα με την Swiss Re οι εταιρείες θα πρέπει να επενδύσουν στον ανθρώπινο παράγοντα.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Swiss Re: Πώς οι ακριβές κατασκευές αυξάνουν το κόστος των αποζημιώσεων

Η τάση των παγκόσμιων ασφαλισμένων ζημιών από φυσικές καταστροφές να αυξάνονται κατά μ.ό. 5-7% ετησίως παραμένει αμετάβλητη

Η Swiss Re μπαίνει με ιστορική συμφωνία στην αμερικανική αγορά συντάξεων

Τι σηματοδοτεί το ντιλ 2 δισ. δολαρίων με την Athene για τη μεταφορά κινδύνου μακροζωίας

Βουτιά 20% στα αντασφάλιστρα, ψηλά η κερδοφορία

Η εξομάλυνση των τιμών μπρος τα κάτω θα συνεχιστεί, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των μεγάλων μεσιτών αντασφάλισης, για όλο το 2026

Swiss Re: Στα 118 δισ. δολ. οι ασφαλισμένες ζημιές το 2025 από 151 δισ. το 2024

J.J. Haegeli: «Οι ασφαλισμένες ζημίες συνεχίζουν να αυξάνονται – Απαραίτητη η ενίσχυση της πρόληψης, της προστασίας και της ετοιμότητας»

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Η Alpha Bank ολοκλήρωσε την εξαγορά της Altius Insurance Ltd.

Η τράπεζα δημιουργεί τον τρίτο ισχυρότερο ασφαλιστικό πυλώνα της Κύπρου

Ευρωβαρόμετρο: Η διεθνής συνθήκη γεννά υψηλές προσδοκίες από την ΕΕ, άγχος και αβεβαιότητα κυριαρχούν στην Ελλάδα

Παρά τις αυξημένες οικονομικές ανησυχίες, οι Ευρωπαίοι εκτιμούν τον προστατευτικό και συνεργατικό χαρακτήρα της ΕΕ, καθώς και την ποιότητα ζωής που προσφέρει

Allianz: Ο κόσμος στην Ευρώπη κρατά μικρό καλάθι για τις συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις

Μεγάλη έρευνα δείχνει επίσης ότι, αν και η ευθύνη για τη συνταξιοδότηση μετατίθεται ολοένα περισσότερο στα άτομα, πολλοί δεν διαθέτουν τις απαραίτητες γνώσεις

Η νέα αξία της Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης

Στην ενότητα με θέμα «Η νέα αξία της Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης», θεσμικό χαιρετισμό απηύθυνε ο κ. Κωστής Αλφιέρης, Γενικός Γραμματέας Ένωση Ασφαλιστικών Διαμεσολαβήτων Ελλάδος (ΕΑΔΕ) & Πρόεδρος, Σύνδεσμος Ελλήνων Μεσιτών Ασφαλίσεων (ΣΕΜΑ)

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Το Σάββατο 4 Ιουλίου η 2η Εθελοντική Αιμοδοσία του ΕΕΑ

Από τις 09:00 έως τις 14:00 στο ΚΥΒΕ Περιστερίου, με δωρεάν χώρο στάθμευσης

ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 7: «αν ήξερες!» πόσο εκτεθειμένος είσαι ψηφιακά

Ο Νίκος Γεωργόπουλος, Cyber Risks Advisor της Cromar Insurance Brokers Ltd, εξηγεί μεταξύ άλλων τι πραγματικά ασφαλίζεται σε ένα cyber συμβόλαιο

Η Groupama Ασφαλιστική ανανεώνει με ακόμη υψηλότερς επιδόσεις την πιστοποίηση ETHOS Platinum

Οι αρχές ESG ενσωματώνονται απόλυτα στη λήψη αποφάσεων και στη δημιουργία διαχρονικής αξίας για τους ασφαλισμένους, τους (συν)εργαζομένους και την κοινωνία

ΕΑΕΕ και ΔΕΕΙΑ σε εκδήλωση των Lloyd’s στο Λονδίνο

Παρεμβάσεις που ανέδειξαν τις προοπτικές της οικονομίας και του ασφαλιστικού κλάδου στην Ελλάδα

Η Alpha Bank ολοκλήρωσε την εξαγορά της Altius Insurance Ltd.

Η τράπεζα δημιουργεί τον τρίτο ισχυρότερο ασφαλιστικό πυλώνα της Κύπρου