Τα σενάρια για τα εμβόλια μετά το πάθημα της AstraZeneca

Η διακοπή των δοκιμών του εμβολίου της AstraZeneca μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στη διεθνή προσπάθεια των ερευνητών για την ανάπτυξη ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων κατά του COVID-19, όπως εκτιμούν οι αναλυτές της φαρμακευτικής αγοράς.

Όσον αφορά το ερευνητικό πρόγραμμα των AstraZeneca-Οξφόρδης θεωρείται πολύ πιθανό να έχουμε καθυστέρηση μερικών εβδομάδων. Και φυσικά αν παρουσιαστεί νέο παρόμοιο περιστατικό, τότε δεν αποκλείεται να έχουμε τερματισμό των δοκιμών.

Η εξέλιξη αυτή (δεν θεωρείται πιθανή επί του παρόντος) θα είναι πολύ αρνητική, καθώς το εμβόλιο είναι από τα πιο προχωρημένα. Μάλιστα, η ΕΕ είχε συνάψει συμφωνία και η προσδοκία ήταν ότι στα τέλη Δεκεμβρίου θα παραδίδονταν οι πρώτες δόσεις.

Η διακοπή των δοκιμών του εμβολίου της AstraZeneca επηρεάζει και τα υπόλοιπα και περισσότερο εκείνα, που βαζίζονται στην ίδια τεχνολογία. Σήμερα, εκτός από την AstraZeneca σε προχωρημένη φάση 3 βρίσκονται άλλα 8 εμβόλια:

  1. Moderna/NIAID,
  2. BioNTech/Fosum Pharma/Pfizer,
  3. Sinovac,
  4. Beijing Institute of Biological Products/Sinopharm,
  5. Wuhan Institute of Biological Products/Sinopharm,
  6. University of Melbourne/Murdoch Children’s Research Institute,
  7. CanSino Biologics/Academy of Military Medical Sciences,
  8. Gam-Covid-Vac/Gamaleya Research Institute (το περιβόητο Ρωσικό).

Το εμβόλιο των AstraZeneca-Οξφόρδης (AZD1222) χρησιμοποιεί αδενοϊό, ώστε να εκθέσει την πρωτεΐνη S του νέου κορωνοϊού SARSCoV-2 στα κύτταρα του ανοσοποιητικού και να προάγει την ανοσολογική απόκριση. Την ίδια τεχνολογία χρησιμοποιεί η κινεζική CanSino Biologics, αλλά και η Johnson & Johnson, η οποία όμως ακόμη δεν έχει φθάσει στη φάση 3. Σίγουρα θα είναι πιο σχολαστικοί στις δοκιμές τους μετά το “πάθημα” της AstraZeneca.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι το “πάθημα” της AstraZeneca “θα γίνει μάθημα” και στα ερευνητικά προγράμματα, που χρησιμοποιούν πιο καινοτόμες τεχνολογίες, όπως οι Pfizer και Moderna. Αυτές κάνουν χρήση της τεχνολογίας των εμβολίων mRNA, που μέχρι στιγμής δεν έχει προσφέρει κάποιο προϊόν, αλλά πλέον πάνω του εναποτίθενται πολλές ελπίδες.

Από την άλλη, πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι περισσότερες πιθανότητες συγκεντρώνουν πλέον οι δοκιμές που αφορούν παραδοσιακές τεχνολογίες εμβολίων, όπως GlaxoSmithKlineSanofi και Novavax. Αυτές όμως δεν έχουν ακόμη φθάσει σε φάση 3 και συνεπώς τα αποτελέσματά τους δεν αναμέμονται νωρίτερα από το δεύτερο εξάμηνο του 2021.

πηγή: virus.com.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*