«Στρατηγικές των ηγεσιών των ασφαλιστικών εταιριών για την κρίση»

Στην πρώτη ενότητα του συνεδρίου συζητήθηκαν εκτενώς οι στρατηγικοί σχεδιασμοί των ασφαλιστικών εταιριών στο νέο χρηματοοικονομικό περιβάλλον και η αντιμετώπιση της κρίσης. Ομιλητές ήταν οι κ.κ. Μίνος Μωυσής, πρώην Πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (Ε.Α.Ε.Ε.) και Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Ασφαλιστικής, Bram Boon, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της ING Ελλάδος και Χρήστος Γεωργακόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Πίστης Α.Ε.Γ.Α. Συντονιστής του πάνελ ήταν ο κ. Κωνσταντίνος Ουζούνης, Γενικός Διευθυντής της Ethos Media S.A.

Ο κ. Μίνος Μωυσής τόνισε ότι για την αντιμετώπιση της κρίσης απαιτούνται δύο κινήσεις, πρώτον η συντήρηση των δυνάμεων με έλεγχο της κάθε μορφής κόστους (λειτουργικού, προμηθειακού κλπ) και δεύτερον η οργάνωση του αύριο είτε στο πλαίσιο της κρίσης, είτε στο πλαίσιο της ανάπτυξης, με επανασχεδιασμό προϊόντων και διαδικασιών, με παράλληλη αποκέντρωση και ορθολογική αναδιάρθρωση των υπηρεσιών Insurance Money Conference 2010  - ΠΑΝΕΛ Iκαι των δικτύων της εταιρείας. Στην Εθνική Ασφαλιστική εφαρμόζονται και οι δύο στρατηγικές και ήδη έχουν επιτευχθεί αρκετά όσον αφορά στον έλεγχο του διαφόρων μορφών κόστους. Η εταιρεία λειτουργεί πάντα με γνώμονα τη Solvency II και τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν σύμφωνα με την οδηγία. Σημαντικός παράγοντας για την ανάπτυξη των εταιρειών είναι η δημιουργία νέων προϊόντων, που ενσωματώνουν τη δυνατότητα του πελάτη να πληρώνει με ευελιξία. 

Όσον αφορά στα κανάλια πώλησης προϊόντων, ανέφερε πως η Εθνική Ασφαλιστική έχει πετυχημένο μοντέλο διανομής, που στηρίζεται σε τρία διαφορετικά δίκτυα. Σημαντικό ρόλο παίζουν τα τηλεφωνικά κέντρα και το ίντερνετ. Ωστόσο η περαιτέρω αξιοποίηση του διαδικτύου, ως μέσο επικοινωνίας, είναι στα σχέδια της Εθνικής, αλλά δεν έχει πάρει ακόμα πρακτικά εφαρμοσμένο χαρακτήρα η διάθεση προϊόντων από τέτοιου είδους εναλλακτικά κανάλια.     

Από την πλευρά του ο κ. Bram Boon τόνισε ότι η κάθε κρίση είναι και μια ευκαιρία αναδιοργάνωσης και ανάπτυξης. Ειδικά για την ING, η κρίση ήρθε πριν από δύο έτη και αντιμετωπίστηκε με ανασχεδιασμό της λειτουργίας της. Σήμερα, η υπάρχουσα ανησυχία για τις συντάξεις αποτελεί μεγάλη ευκαιρία για την αγορά. 

Insurance Money Conference - ΠΑΝΕΛ IΕίναι σημαντικό, τόνισε, να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη στην αγορά, να εστιάσουμε στον πελάτη μακροπρόθεσμα και να επενδύσουμε στη συνεχή εκπαίδευση του ανθρωπίνου δυναμικού των ασφαλιστικών επιχειρήσεων.

Εν συνεχεία ο κ. Χρήστος Γεωργακόπουλος δήλωσε ότι ειδικά στον χώρο των ασφαλίσεων υπάρχει ανάγκη προσδιορισμού της κρίσης. Πάντοτε στις δύσκολες περιόδους οι απαιτήσεις των ανθρώπων γίνονται οξύτερες και οι ασφαλιστικές υπηρεσίες καθίστανται πολυτιμότερες. Τόνισε δε, ότι η ικανότητα προσαρμογής του κάθε οργανισμού στις εκάστοτε συνθήκες, είναι απαραίτητη προϋπόθεση όχι μόνο ανάπτυξης αλλά και επιβίωσης. Στην Ευρωπαϊκή Πίστη δε δημιουργήθηκαν απλά νέα προϊόντα, αλλά καινοτόμα συστήματα ασφάλισης με τελείως διαφορετική προσέγγιση των αναγκών του κοινού. 

Επιπλέον η βελτίωση της εσωτερικής οργάνωσης  θα οδηγήσει στην αύξηση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τον πελάτη, αλλά και στη μείωση του κόστους λειτουργίας, ώστε να μετακυληθεί στους πελάτες ως ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Εν συνεχεία επεσήμανε ότι η αξιοποίηση της εκπαίδευσης και της τεχνολογίας συμβάλλουν επίσης στην αντιμετώπιση της κρίσης. Όσον αφορά στη Insurance Money Conference 2010 - ΠΑΝΕΛ Iστρατηγική που πρέπει να ακολουθηθεί υποστήριξε πως το πρώτο βήμα είναι η προσαρμογή στην οδηγία Solvency II και αναφερόμενος στην Ευρωπαϊκή Πίστη,  εκτίμησε πως αν η οδηγία εφαρμοζόταν αύριο η εταιρία θα ήταν σημαντικά επάνω από το απαιτούμενο κεφάλαιο. 

Η απόδοση των επενδύσεων είναι ίσως από τα πιο κρίσιμα στοιχεία που έχει να διαχειριστεί μία ασφαλιστική εταιρεία. Η ύπαρξη ισορροπημένου χαρτοφυλακίου οδηγεί στην καλύτερη μέση απόδοση των επενδύσεων, γιατί όταν η διαβάθμιση του χαρτοφυλακίου είναι κάτω από ένα ορισμένο βαθμό απαιτούνται κεφάλαια. Επομένως η επιδίωξη της απόδοσης κεφαλαίων πρέπει να συνοδεύεται ταυτόχρονα και από την ασφάλεια αυτών των χρημάτων. 

Στην Ευρωπαϊκή Πίστη έχει συγκροτηθεί για αυτό τον σκοπό η Επιτροπή Επενδύσεων, που παρακολουθεί την πορεία των αγορών και απαρτίζεται από τον Γενικό Διευθυντή Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών, από το Γενικό Διευθυντή Χαρτοφυλακίου, το Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΑΕΔΑΚ και έναν εκπρόσωπο της Τράπεζας Πειραιώς.   

To πρώτο video του πρώτου PANEL του συνεδρίου μπορείτε να δείτε εδώ   

Το δεύτερο video του πρώτου PANEL του συνεδρίου μπορείτε να δείτε εδώ