Οπαδός του ολλανδικού ποδοσφαιρικού δόγματος και στις επιχειρήσεις, « Όλοι άμυνα , όλοι επίθεση»

 Ο κ. Bram Boon, πρώην CEO ING Insurance Ρουμανίας, διαδέχτηκε τον Cornelis den Boer, ως CEO της ING Ελλάδος από την 1η Οκτωβρίου 2008.  Ο κύριος Boon αναφέρεται στον Tom Kliphuis, CEO Insurance Central Europe, ενώ ξεκίνησε την πορεία του στο ING το 1983 και συγκεκριμένα από την Nationale-Nederlanden Life στο Rotterdam. 

Ακολούθησε πορεία σε ανώτερα κλιμάκια στην Ινδονησία απ’ όπου αποκόμισε σημαντικές εμπειρίες ζωής και επιχειρηματικής φιλοσοφίας που ήταν εντελώς διαφορετικές από τα δυτικά επιχειρηματικά πρότυπα. Το 2004 ανέλαβε τη θέση του CEO στην ΙΝG  Ρουμανίας, από όπου υποστήριξε και επέβλεψε την ανάπτυξη των Ασφαλειών Ζωής. 

Παράλληλα προώθησε με μεγάλη επιτυχία την επιτυχή είσοδο της ING στον δεύτερο πυλώνα του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας, αυτού των επαγγελματικών ταμείων. Ο κ. Boon θεωρείται από τους πλέον ικανούς τεχνοκράτες στον κλάδο Συντάξεων και Υγείας στην Ευρώπη. Μάλιστα στην αρχή της καριέρας του (το 1984) είχε δημιουργήσει και προωθήσει νέα προϊόντα υγείας στην Ολλανδία, τα οποία διατηρήθηκαν για πάνω από 20 χρόνια. 

Ο κ. Boon έχοντας θητεύσει σε τόσο διαφορετικές χώρες με σημαντικές αλλαγές τόσο στην κουλτούρα όσο και στα έθιμα έχει μάθει να προσαρμόζεται γρήγορα στις εκάστοτε καταστάσεις και δεν φοβάται καθόλου τις προκλήσεις. Δεν φοβάται να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες και από τα μεγάλα πιστεύω του είναι η ειλικρινής επικοινωνία τόσο με τους συνεργάτες όσο και με την πελατειακή βάση.  

Στην Ινδονησία είχε να αντιμετωπίσει το γεγονός ότι η τεράστια πλειονότητα του πληθυσμού είναι Μουσουλμάνοι, βαθιά θρησκευόμενοι, οι οποίοι θεωρούν ότι καλό ή κακό τους συμβαίνει είναι θεόσταλτο οπότε δεν έχει την ίδια απήχηση το να μιλά κανείς για τις ασφάλειες κατά διαφόρων κινδύνων  καθώς δεν προκαλεί την ίδια εντύπωση όπως στις ώριμες αγορές.  

Ιδιαίτερα ευμετάβλητες όμως ήταν και οι συνθήκες που αντιμετώπισε στη Ρουμανία καθώς με την προηγούμενη πολιτική κατάσταση η κοινωνία είχε τεράστιες διαφορές σε σχέση με τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Με την αλλαγή της πολιτικής κατάσταση άλλαξαν άρδην οι συνθήκες καθώς απελευθερώθηκαν τεράστιες ποσότητες κοινωνικής ενέργειας, ιδιαίτερα από τους νέους, καθιστώντας την ρουμανική κοινωνία ιδιαιτέρως δυναμική. 

Στην Ελλάδα, η παρουσία του συνέπεσε με την μεγαλύτερη κρίση που πέρασε η ING στην Ολλανδία και είχε επιπτώσεις και στις διεθνείς της δραστηριότητες. Φίλος της Ελλάδας και θαυμαστής της αρχαίας ελληνικής κουλτούρας ο κ. Boom μετά τις αρχικές δυσκολίες προσαρμογής σε ένα δύσκολο ασφαλιστικό περιβάλλον για τον ίδιο και την εταιρεία λόγω των γνωστών εξελίξεων, κατάφερε να προσαρμοστεί στις ελληνικές ιδιαιτερότητες και δείχνει ότι μπορεί να «εξελιχθεί» σε καλό καπετάνιο μέσα στην φουρτούνα που δημιούργησε η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση. 

 Άνθρωπος ήπιων τόνων και ξεκάθαρων απόψεων πάνω στις ασφαλιστικές εξελίξεις διαθέτει και οικολογικές ευαισθησίες. Με την έλευσή του στην Ελλάδα προτίμησε να κατοικήσει με την οικογένειά του στην περιοχή της Πεντέλης διαφοροποιούμενος από την κοσμοπολίτικη παραλιακή που προτιμούσαν οι προκάτοχοί του. 

Η ανάληψη των καθηκόντων του στην ING τον Οκτώβριο του κληροδότησε δύο μόλις μήνες αργότερα τον άχαρο ρόλο να προχωρήσει σε μείωση του προσωπικού της εταιρείας και διακοπή του underwriting σε νέα νοσοκομειακά προϊόντα. Προτίμησε να υιοθετήσει το ρόλο του  ισορροπιστή ανάμεσα στη διοίκηση και το δίκτυο ενώ έδωσε μεγαλύτερη έμφαση στην προώθηση του πετυχημένου μοντέλου bancassurance με την Τράπεζα Πειραιώς.  

 Η επιχειρηματική του φιλοσοφία στην διαχείριση της κρίσης, εντάσσεται στο ευρύτερο πρότυπο αντιμετώπισης που έχει υιοθετήσει η ING. 

Σε παλαιότερη συνέντευξή του στο περιοδικό «ΧΡΗΜΑ» , ανέφερε ότι  η αντιμετώπιση της κρίσης δεν θα πρέπει να περιορίζεται μόνο στην διασφάλιση κεφαλαιακής επάρκειας για τις χρηματοπιστωτικές εταιρείες. Απαιτείται προσεκτική αντιμετώπιση των κινδύνων που πρέπει να ξεκινά από τη διοίκηση και να επεκτείνεται σε όλες τις διοικητικές βαθμίδες. «Στην ING υπάρχουν 3 γραμμές άμυνας, ανέφερε. 

Η πρώτη σε επίπεδο ανώτατης διοίκησης , η δεύτερη σε επίπεδο ανώτερων στελεχών και η 3η σε επίπεδο μεσαίων και χαμηλότερων στελεχών. Η αντίληψη και η νοοτροπία εκτίμησης του κινδύνου οφείλει να διαπνέει ολόκληρη την εταιρεία και τη δομή της». 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*