insurtech, insurer, mobile

Forrester: Ζωηρό παραμένει το επενδυτικό ενδιαφέρον για τις insurtechs

«Βαρόμετρο» για τον κλάδο η επιτυχημένη αρχική δημόσια εγγραφή της Lemonade στη Wall Street τον Ιούλιο

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Η επιτυχημένη εισαγωγή στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης της insurtech Lemonade τον Ιούλιο δείχνει το «ισχυρό ενδιαφέρον» για τον κλάδο, το οποίο μπορεί να μετουσιωθεί σε περαιτέρω επενδύσεις έως το τέλος του έτους, επισημαίνει σε μελέτη της η συμβουλευτική εταιρεία Forrester.

Όπως αναφέρεται στη μελέτη, παρότι η πανδημία του κορωνοϊού είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί η χρηματοδότηση των insurtechs κατά τους πρώτους μήνες του 2020 λόγω και της έντονης μεταβλητότητας στις αγορές, εντούτοις παρατηρήθηκε ανάκαμψη το β’ τρίμηνο, με την  ΙPO της Lemonade να δείχνει ότι οι νεοφυείς insurtechs και ιδίως οι ψηφιακές ασφαλιστικές εταιρείες, έχουν «γοητεύσει» τους επενδυτές.

Σύμφωνα με τη Forrester, είναι πιθανό ότι άλλες insurtechs όπως η Rootκαι η Hippo (που πρόσφατα ολοκλήρωσε γύρο χρηματοδότησης ύψους 150 εκατ. δολαρίων) να ετοιμάζονται να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Lemonade, η οποία έκανε το ντεμπούτο της στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης τον Ιούλιο με τιμή κλεισίματος της μετοχής της τα 73 δολάρια ανά μετοχή, πολύ πάνω από την τιμή έναρξης που ήταν τα 29 δολάρια ανά μετοχή.

Θα πρέπει να σημειωθεί ωστόσο ότι η μετοχή της Lemonadeκινήθηκε πτωτικά στη συνέχεια, με την GoldmanSachsνα εκδίδει σύσταση πώλησης, εξηγώντας ότι οι επενδυτές πρέπει να είναι έτοιμοι για πέντε χρόνια λειτουργικών ζημιών προτού η εταιρεία ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό της.

Η Lemonadeανακοίνωσε πρόσφατα υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και βελτίωση του δείκτη ζημιών, παρότι συνέχισε να εμφανίζει καθαρές ζημίες, καθώς εξακολουθεί να δίνει προτεραιότητα στην ανάπτυξη έναντι των περιθωρίων κέρδους.

Η έκθεση της Forresterέδειξε επίσης ότι η χρηματοδότηση για τις insurtechs ανέκαμψε το β’ τρίμηνο, με αύξηση 36% σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο, καθώς η επενδυτική εμπιστοσύνη ενισχύθηκε και οι διεθνείς αγορές συνήρθαν από τη μεταβλητότητα που προκάλεσε ο COVID-19.Hαύξηση υποδεικνύει ότι οι επενδυτές εξακολουθούν να βρίσκουν αξία στις insurtechs, με τη μέση αξία συναλλαγής να αυξάνεται στα 46 εκατ. δολ. τον Ιούνιο από 16 εκατ. δολ. τον Απρίλιο.

Ψηφιακές ασφαλιστικές εταιρείες όπως οι Pie Insurance και Bought by Many ήταν οι παραλήπτες του 62% των επενδύσεων κατά το β’ τρίμηνο. Οι Insurtechs που επικεντρώνονται σε λειτουργικές βελτιώσεις συγκέντρωσαν το 33% της χρηματοδότησης και τα σάιτ με συγκρίσεις τιμών (comparison marketplaces) το υπόλοιπο 5%.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*