back to top
27 C
Athens
Παρασκευή 11 Ιουλίου 2025

Upd. Ξεπερνούν τα 10 δισ. οι ζημίες στην Βηρυτό

της Ελενας Ερμείδου

(upd)/ Η κυβέρνηση της χώρας σε δεύτερη φάση ανακοίνωσε ότι οι οικονομικές ζημιές που έχει προκαλέσει η έκρηξη θα φτάσουν τα 10-15 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ. Οι νεκροί ξεπερνούν τους 137, δεκάδες οι αγνοούμενοι, πάνω από 300.000 έχασαν τα σπίτια τους.

- Advertisement -

Στα 3 δισεκατομμύρια με 5 δισεκατομμύρια δολάρια κυμαίνονται οι οικονομικές ζημιές από την έκρηξη της 4ης Αυγούστου στη Βηρυτό σύμφωνα με τις πρώτες κυβερνητικές  εκτιμήσεις. 300.000 άνθρωποι εκτοπίστηκαν από την πόλη.

Το κύμα έκρηξης στους αποθηκευτικούς χώρους οδήγησε στον θάνατο τουλάχιστον 100 άτομα ενώ πάνω από 4000 σύμφωνα τα ειδησεογραφικά μέσα της περιοχής υπολογίζονται οι τραυματίες.

- Advertisement -

Επρόκειτο για την ισχυρότερη έκρηξη που πέρασε πότε από την Βηρυτό. Πολλά κτίρια και αυτοκίνητα υπέστησαν ολοσχερείς καταστροφές.

Η επίδραση των ζημιών στην τοπική ασφαλιστική αγορά, στο στάδιο αυτό, δεν έχουν εκτιμηθεί ακόμα σύμφωνα με την AM Best.

Περίπου 2.750 τόνοι νιτρικού αμμωνίου αποθηκεύτηκαν στην αποθήκη του λιμένα της Βηρυτού που εξερράγη, καταστρέφοντας μεγάλα τμήματα της πρωτεύουσας του Λιβάνου, δήλωσε ο πρωθυπουργός Χασάν Ντιάμπ.

Το συμβάν ήρθε σε μία στιγμή και επιδείνωσε τις ήδη υπάρχουσες αντιξοότητες στον Λίβανο που έχει πληγεί από την πανδημία του κορωνοϊόύ, υποφέροντας από την χειρότερη κρίση εδώ και δεκαετίες.

 AM Best: Ο αντίκτυπος στην ασφαλιστική αγορά

Σχετικά με την έκρηξη στο λιμάνι, η AM Best λέει ότι η αιτία της έκρηξης βρίσκεται ακόμη υπό διερεύνηση. Καθώς η κατάσταση εξελίσσεται, το πιθανό αποτέλεσμα στην τοπική ασφαλιστική αγορά παραμένει αβέβαιο σε αυτό το στάδιο.

Τα ποσοστά διείσδυσης των ασφαλίσεων στον Λίβανο είναι γενικά χαμηλά και η ασφάλιση ακινήτων αντιπροσωπεύει μόνο ένα μικρό κλάσμα του ασφαλιστικού κλάδου, το οποίο κυριαρχείται από τρία τμήματα: ζωή, ιατρική και αυτοκίνητο. Με βάση τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα δεδομένα, αυτά τα τμήματα αντιπροσώπευαν σχεδόν το 85% του ακαθάριστου γραπτού ασφαλίστρου στο Λιβάνου το 2018.

Ωστόσο, η ασφάλιση ακινήτων υπήρξε μια αυξανόμενη γραμμή – αντιπροσωπεύοντας το 6% της συνολικής παραγωγής το 2018 – καθώς οι ασφαλιστές έχουν αναπτύξει σχέσεις με  αντισυμβαλλομένους για να αντισταθμίσουν τις επιδόσεις των επιχειρήσεων τους με τις πωλήσεις πιο επικερδών προϊόντων.

Δεδομένης της έκτασης των ζημιών σε μια από τις πιο πολυσύχναστες, πλουσιότερες περιοχές της χώρας, η AM Best αναγνωρίζει ότι το περιστατικό θα επιβαρύνει τον ήδη ασφαλισμένο τομέα του Λιβάνου.

Σε έκθεσης για τα τμήματα της αγοράς με τίτλο ” Η Λιβανική αγορά ασφάλισης αντιμετωπίζει την αβεβαιότητα” που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο του 2020, η AM Best σημείωσε ότι οι αστικές αναταραχές και το διογκούμενο δημόσιο χρέος αύξησαν το επίπεδο της οικονομικής αβεβαιότητας, επηρεάζοντας αρνητικά την πιστωτική ισχύ  της ασφαλιστικής αγοράς του Λιβάνου.

Σχετικές δημοσιεύσεις

AM Best: Οι 5 κορυφαίοι αντασφαλιστές

Στην ανάδειξη των 5 κορυφαίων αντασφαλιστικών εταιρειών για το 2023 με βάση τα ακαθάριστα έσοδα και με βάση τα ακαθάριστα εγγεγραμμένα ασφάλιστρα προχώρησε η...

Συντάξεις: Πώς θα αυξήσετε τον αριθμό των ατόμων που αποταμιεύουν

Ο ρόλος των ασφαλιστών εκτείνεται πέρα από τις απλές προσφορές και πωλήσεις προϊόντων.

Οι Πολωνοί (αντ)ασφαλιστές ψάχνουν για συνεργασίες

Το μεγάλο αυτό έργο ανασυγκρότησης της Πολωνίας που χρηματοδοτείται από την ΕΕ βάζει στο τιμόνι της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης την Πολωνία ενώ δρομολογεί θετικές εξελίξεις στην (αντ)ασφαλιστική αγορά

ΝΝ Group: Πουλά τις Τουρκικές επιχειρήσεις στην Zurich Türkiye

Η ολοκλήρωση των συναλλαγών τελεί υπό την αίρεση των εποπτικών αρχών και αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2025.

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Έξυπνο παρκάρισμα: Η BYD υποκαθιστά τις ασφαλιστικές κι αναλαμβάνει τις ζημιές

Η υπόσχεση της BYD αφορά ζημιές που θα προκύψουν επί κινεζικού εδάφους σε αυτοκίνητα με σύστημα υποβοηθούμενης οδήγησης God's Eye

Στελέχη της Carglass® μεταξύ των εισηγητών στο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα του ΕΙΑΣ για Πραγματογνώμονες, Εκτιμητές και Διακανονιστές Ζημιών Αυτοκινήτου

Η Carglass® συμμετείχε με εισηγήσεις στελεχών της στο Ολοκληρωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Επαγγελματικής Κατάρτισης Πραγματογνωμόνων

Η Coface εξαγόρασε την Cedar RoseGroup

Η Coface ανακοινώνει την ολοκλήρωση της εξαγοράς της Cedar Rose.

Διοργάνωση ESAs Consumer Protection Day

Στις 5 Νοεμβρίου 2025, οι Ευρωπαϊκές Εποπτικές Αρχές (ESAs), ΕΙΟΡΑ, ΕΒΑ και ESMA θα διοργανώσουν στη Ρίγα της Λετονίας την 12η Κοινή Ημέρα Προστασίας Καταναλωτών

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

EIOPA: Γνωμοδότηση για την εποπτεία ρευστότητας των επαγγελματικών ταμείων

Η EIOPA ζητά να ενισχυθεί η παρακολούθηση, η αξιολόγηση και η διαχείριση των κινδύνων ρευστότητας που αντιμετωπίζουν τα ΙΕΣΠ

Έξυπνο παρκάρισμα: Η BYD υποκαθιστά τις ασφαλιστικές κι αναλαμβάνει τις ζημιές

Η υπόσχεση της BYD αφορά ζημιές που θα προκύψουν επί κινεζικού εδάφους σε αυτοκίνητα με σύστημα υποβοηθούμενης οδήγησης God's Eye

Τα 4 σενάρια κλιματικού κινδύνου για την ευρωζώνη – Πού βρισκόμαστε σήμερα

Τα σενάρια του NGFS εξετάζουν την κοινή επίδραση καταστροφών και πολιτικών σε ΑΕΠ, πληθωρισμό και χρηματοπιστωτική σταθερότητα έως το 2030

Μήνυμα ενότητας και θεσμικής υπευθυνότητας εκπέμπει η ΕΑΔΕ

Μήνυμα ενότητας, συνέπειας και θεσμικής υπευθυνότητας εξέπεμψε η ΕΑΔΕ, με αφορμή τη συνάντηση της 8ης Ιουλίου στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών.

Στελέχη της Carglass® μεταξύ των εισηγητών στο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα του ΕΙΑΣ για Πραγματογνώμονες, Εκτιμητές και Διακανονιστές Ζημιών Αυτοκινήτου

Η Carglass® συμμετείχε με εισηγήσεις στελεχών της στο Ολοκληρωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Επαγγελματικής Κατάρτισης Πραγματογνωμόνων