Πώς μπορείτε να “εκμεταλλευτείτε” ένα webinar;

Tο Webinar είναι ένα σεμινάριο το οποίο πραγματοποιείται εξολοκλήρου μέσω του Internet! Μπορεί να έχετε ακούσει τον όρο e-learning. Είναι κάτι παρόμοιο. Στην ουσία, όλοι οι συμμετέχοντες συνδέονται σε μία συγκεκριμένη ιστοσελίδα και από εκεί παρακολουθούν μέσω του υπολογιστή τους το σεμινάριο.

Σε ένα Webinar υπάρχει η δυνατότητα να προβάλλονται διαφάνειες όπως σε ένα πραγματικό σεμινάριο. Μπορούν οι χρήστες να γράψουν τις ερωτήσεις τους, να συζητήσουνε με άλλους παρευρισκόμενους και να πραγματοποιήσουν όλες τις ενέργειες που κάνουν σε ένα κανονικό σεμινάριο, πάντα μέσα από τον ηλεκτρονικό τους υπολογιστή. Τι πρόγραμμα πρέπει να έχω στον υπολογιστή μου για να παρακολουθήσω ένα Webinar; Συνήθως δε χρειάζεται να έχετε εγκατεστημένο κάποιο πρόγραμμα στον υπολογιστή σας. Αυτό που χρειάζετε να έχετε είναι σταθερή σύνδεση στο Internet, ηχεία και προαιρετικά κάποιο μικρόφωνο.

Τι πλεονεκτήματα και τι μειονεκτήματα έχει το Webinar έναντι του κανονικού σεμιναρίου;

Τα πλεονεκτήματα του Webinar έναντι του κανονικού σεμιναρίου είναι κυρίως η εξοικονόμηση χρόνου και κόστους τόσο για τους συμμετέχοντες, όσο και για τον εισηγητή και διοργανωτή του σεμιναρίου. Το κόστος είναι χαμηλότερο καθώς η διαδικασία πραγματοποιείται χωρίς να χρειάζεται η ενοικίαση χώρου και το κόστος οργάνωσης της αίθουσας κλπ. Οι τιμές (αρκετά γενικά) ενός κανονικού σεμιναρίου κυμαίνονται από 150 έως 200 ευρώ για σεμινάρια περίπου 4 ωρών.

Αντίστοιχα η τιμή ενός Webinar διάρκειας 3-4 ωρών θα μπορούσε να κυμαίνεται από 60 έως 90 ευρώ. Από την άλλη μεριά, υπάρχουν και κάποια μειονεκτήματα τα οποία θα πρέπει να χειριστούν επιδέξια από τον εισηγητή. Η αμεσότητα της επικοινωνίας που έχουν οι συμμετέχοντες τόσο μεταξύ τους όσο και με τον εισηγητή αλλά και η δυνατότητα οπτικής επαφής και αίσθησης του χώρου του σεμιναρίου απουσιάζουν σε κάποιο βαθμό.

Επίσης, πολλές φορές μόνο η φυσική παρουσία κάποιου σε ένα χώρο εκπαίδευσης βοηθάει στη παρακολούθηση του σεμιναρίου. Ο εισηγητής λοιπόν, έχει πιο δύσκολο έργο στο να κρατάει ψηλά το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων καθόλη τη διάρκεια του σεμιναρίου! Σε γενικές γραμμές παρατηρούμε ότι οι υπηρεσίες και τα προϊόντα εξελίσσονται, και θα πρέπει εμείς να τα ακολουθούμε στο βαθμό που μπορούμε να αποκομίσουμε σημαντικά οφέλη από αυτά.

Τα Webinar είναι η εξέλιξη των σεμιναρίων και οι δυνατότητες εκπαίδευσης που ανοίγουν είναι κυριολεκτικά τεράστιες. Μπορεί πλέον ο καθένας, ακόμα και από το πιο απομακρυσμένο μέρος του κόσμου, να παρακολουθήσει ένα σεμινάριο χωρίς να σκέφτεται το κόστος μετακίνησης, διαμονής ακόμα και το χρόνο που θα χάσει για να μεταβεί στο χώρο της εκπαίδευσης, αφού μέσα από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή του μπορεί πλέον να κατακτήσει ολόκληρες πεδιάδες γνώσης.

Πηγή: insuranceforum

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*