Γ. Χατζηθεοδοσίου στο IWLive: Πάντα δίπλα στα μέλη του Ε.Ε.Α και στον κόσμο της ασφάλισης

του Βάιου Κρόκου

Τον κρίσιμο ρόλο των επιμελητηρίων διαχρονικά και ειδικότερα του Ε.Ε.Α στις μέρες μας ανέδειξε, μεταξύ άλλων, στο τελευταίο IWLive o πρόεδρος & διευθύνων σύμβουλος της MEGA BROKERS, πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.

Σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη τέθηκαν επί τάπητος οι δράσεις του Επιμελητηρίου γύρω από όλους τους κλάδους της οικονομίας και οι επιπτώσεις του COVID-19 σε κοινωνία και επιχειρήσεις, ο ρόλος του σύγχρονου διαμεσολαβητή – υπό το πλαίσιο των νέων σύγχρονων ψηφιακών εργαλείων – ο κρίσιμος τομέας της εκπαίδευσης, το μόνιμο πρόβλημα με τα ανασφάλιστα οχήματα και τα τελευταία νέα της MEGA BROKERS. Την ίδια ώρα, δηλώνει πιστός στα μέλη του Ε.Ε.Α και τις ανάγκες τους, διαψεύδοντας τα όποια σενάρια ανέλιξης στην Πολιτική.

Ειδικότερα:

Σχολιάζοντας τις πρόσφατες 9 προτάσεις του Επιμελητηρίου προς την κυβέρνηση, ο κ. Χατζηθεοδοσίου τόνισε πως έχουν ως στόχο την στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, την ώρα μάλιστα που οι τελευταίες κοινοτικές προβλέψεις κάνουν λόγο για μεγαλύτερη κάμψη της ελληνικής οικονομίας, από ότι είχε αρχικά εκτιμηθεί. Από την αρχή της κρίσης, άλλωστε, οι δράσεις του Επιμελητηρίου έφεραν αποτέλεσμα: 14 ΚΑΔ απέκτησαν πρόσβαση στην ρευστότητα, καταστήματα εστίασης άνοιξαν νωρίτερα, λύθηκαν προβλήματα διάφορων κλάδων για τον τρόπο λειτουργίας τους, όπως επίσης βρέθηκε λύση όσον αφορά την μείωση της προκαταβολής φόρου.

Αναφορικά με τις τελευταίες 9 προτάσεις, όπως σημείωσε ο κ. Χατζηθεοδοσίου, σημασία έχει η πρόληψη: “Να μείνουν ανοιχτές οι επιχειρήσεις και να μην φτάσουμε σε ακραία φαινόμενα, καθώς ο κοινωνικός αντίκτυπος θα είναι μεγάλος. Οι περισσότερες επιχειρήσεις στην Ελλάδα (κατά 99,2%) είναι μικρομεσαίες”, τόνισε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος επίσης σε κρίσιμα ζητήματα – προτάσεις όπως η επιδότηση της απασχόλησης, η μείωση των ενοικιών, η προστασία α’ κατοικία, η δυνατότητα για περισσότερο χρόνο στην αποπληρωμή υποχρεώσεων κ.α

Μιλώντας για τον ευαίσθητο τομέα του τουρισμού, ανέδειξε τις δυσκολίες που έχει, για παράδειγμα, ένας ξενοδόχος – πόσο μάλλον αν υπάρξει κάποιο κρούσμα. “Έγινε μια προσπάθεια και με τον Υπουργό Τουρισμού, να βρεθεί ένα συμβόλαιο σε συνεργασία με τις ασφαλιστικές, ωστόσο ο κίνδυνος είναι υπαρκτός για να καλυφθεί”, σημείωσε.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε επίσης και στις πρωτοβουλίες του Ε.Ε.Α αναφορικά με την ψηφιακή εποχή και την δημιουργία 1000 καταστήματα e-shops, με απώτερο στόχο να ανέλθουν στις 100.000 την τριετία.

“Ο ηλεκτρονικός τζίρος, πράγματι, τραπλασιάστηκε την περίοδο του κορονωνοϊου. Σήμερα, έχουμε μόνο 7,500 ηλεκτρονικές επιχειρήσεις. Σύμφωνα με σχετική μελέτη μας, το 2025 θα υπάρχουν πάνω από 50.000 ηλεκτρονικές επιχειρήσεις”, σχολιάζοντας πως το Ε.Ε.Α δηλώνει “παρών” στο να στηρίξει τα μέλη – επιχειρήσεις , όχι μόνο για την πλατφόρμα αλλά και για το κρίσιμο κομμάτι της εκπαίδευσης.

“Καταδικασμένος ή καλύτερα ευτυχισμένος θα πρέπει να είναι ο ασφαλιστικός κλάδος και η διαμεσολάβηση που θα πρέπει να μάθουν να λειτουργούν ηλεκτρονικά, χωρίς αυτό να σημαίνει πως χάνουν τον ρόλο τους, αλλά να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και μέσω του internet” σχολίασε ειδικότερα για τον ασφαλιστικό κλάδο.

Αναφορικά με τα 2 εκατ. ευρώ της Περιφέρειας Αττικής από τα προγράμματα ΕΣΠΑ προς το Επιμελητήριο, όπως σημείωσε ο κ. Χατζηθεοδοσίου, θα κατευθυνθούν για την ανάπτυξη των δεξιοτήτων 1.500 εργαζομένων με επίκεντρο την ψηφιοποίηση και τις ηλεκτρονικές πωλήσεις.

Πιο ισχυρός από ποτέ ο θεσμός της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης

“Κερδίσαμε μια μεγάλη μάχη όλοι μαζί, καθώς για πρώτη φορά ο κλάδος πήρε χρήματα από την Πολιτεία. Την ίδια ώρα είχαμε σε συνεργασία με τα Σωματεία πολλές τηλεκπαιδεύσεις που θα συνεχιστούν. Λύσαμε πολλά θέματα με την Πολιτεία και σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία φαίνεται πως ο κλάδος είχε μικρή μείωση τζίρου – μεσοσταθμικά ως σήμερα κατά 4% με 5% περίπου”, τόνισε.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηθεοδοσίου ο κλάδος είναι ισχυρότερος όσο ποτέ μετά την 1η Εθνική Συνδιάσκεψη (καθώς δεν γίνεται τίποτα χωρίς να μην έχει λόγο ο κλάδος), αναδεικνύοντας παράλληλα τον ρόλο της IDD.

Μεταξύ άλλων, κάλεσε για μια ακόμη φορά την Πολιτεία για φοροαπαλλαγές σε νοσοκομειακά και συνταξιοδοτικά προγράμματα και στα συμβόλαια κατοικίας έναντι των φυσικών καταστροφών, σύμφωνα και με τις πρόσφατες δεσμεύσεις, τονίζοντας πως η ασφαλιστική αγορά μπορεί να στηρίξει το κράτος και τους πολίτες.

Κατά τα άλλα, στηλίτευσε φαινόμενα όπως το “δικαίωμα συμβολαίου“, κάτι που δεν υπάρχει στην Ευρώπη, σημειώνοντας πως η αμοιβή ενός διαμεσολαβητή θα πρέπει να βγαίνει με βάση τα μεικτά ασφάλιστρα. Παράλληλα, μίλησε για την ανάγκη ισονομίας, ανεξαρτήτως.

Ο ρόλος της εκπαίδευσης…και ποιοι δεν έλαβαν την επαναπιστοποίηση

Ξεκάθαρος όσον αφορά το γεγονός ότι 2,000 περίπου διαμεσολαβητές σε όλη την χώρα δεν πραγματοποίησαν τις απαιτούμενες 75 ώρες επαναπιστοποίησης: “Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς και με τον εαυτό μας. Ήταν μια υπόθεση 5 ετών και με έξτρα παρατάσεις. Κάποιοι φαίνεται πως είχαν προαποφασίσει να φύγουν από το επάγγελμα. Είναι καλό πράγμα η επαναπιστοποίηση καθώς ο κόσμος και τα προϊόντα αλλάζουν. Επίσης οι άδειες είναι πλέον ετησίως ανανεούμενες”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηθεοδοσίου και άλλοι ασφαλιστές θα βγουν από τον κλάδο, καθώς απαιτείται πλέον επαγγελματισμός. Σήμερα ένας ασφαλιστής πρέπει να εκσυγχρονίζεται και έχει τη δυνατότητα να εκπαιδευτεί άμεσα και ψηφιακά, ενώ υπάρχουν σαφείς νόμοι από την Πολιτεία και την ΤτΕ που πρέπει να τηρηθούν.

Ο “πονοκέφαλος” των ανασφάλιστων οχημάτων

Μιλώντας για το γνωστό πρόβλημα των ανασφάλιστων οχημάτων στους ελληνικούς δρόμους, ο κ. Χατζηθεοδοσίου τόνισε πως η Πολιτεία καλείται να εφαρμόσει τον νόμο! Όπως σχολίασε, δεν έχει κανείς δικαίωμα να κυκλοφορεί ανασφάλιστος αλλά και η Πολιτεία πρέπει να κάνει την δουλεία της, τονίζοντας πως πρόκειται ξεκάθαρα για ένα ζήτημα πολιτικής βούλησης.

“Γιατί να γίνονται 1 ή 2 διασταυρώσεις τον χρόνο; να γίνονται καθημερινά όπως συμβαίνει σε Γαλλία, Γερμανία κλπ – τα συστήματα των εταιρειών και της ΑΑΔΕ το επιτρέπουν”, επεσήμανε, σχολιάζοντας τα προβλήματα που δημιουργούνται αν αναμένει κανείς να αποζημιωθεί από το Επικουρικό Ταμείο, που έχει ήδη επιβαρυνθεί.

Το μερίδιο της αγοράς…και η ανάγκη για κίνητρα

Την ανάγκη περαιτέρω επικοινωνίας προς το ευρύ κοινό τόνισε ο πρόεδρος του ΕΕΑ, αναφερόμενος στις προσπάθειες που πρέπει να λάβουν χώρα, ώστε να αυξηθεί η ασφαλιστική συνείδηση και το μερίδιο αγοράς.

“Οι νόμοι είναι αυτοί που θα δώσουν την δυνατότητα για να αυξηθεί η απήχηση της ιδιωτικής ασφάλισης”, τόνισε, επισημαίνοντας την ανάγκη για κίνητρα, πόσο μάλλον όταν οι πιέσεις στο δημόσιο γύρω από την Υγεία, το συνταξιοδοτικο κ.α είναι αυξανόμενες.

Παράλληλα, σημείωσε πως οι ασφαλιστικές καλύψεις είναι πολλές περισσότερες – από όσες γνωρίζει ο κόσμος – και απαραίτητες: κυβερνοασφάλεια, αστική ευθύνη, περιβάλλον, άλλοι εμπορικοί κίνδυνοι κ.α

MEGA BROKERS: Μεγάλη ζήτηση σε Κλάδο Υγείας – υψηλές προοπτικές για Αστικές Ευθύνες

Με μεγάλη επιτυχία εργάστηκε το 90% του προσωπικού της MEGA BROKERS επί lockdown, ενώ την ίδια περίοδο υπήρχε μια λογική κάμψη στην παραγωγή η οποία καλύφθηκε σύντομα. Από την άλλη πλευρά, μεγάλη ζήτηση υπάρχει για προϊόντα του κλάδου Υγείας, κάτι που θα συνεχιστεί – σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Χατζηθεοδοσίου.

Ιδιαίτερες προοπτικές υπάρχουν στις Αστικές Ευθύνες για τις οποίες εκτιμάται πως στο μέλλον ίσως αγγίξουν και το 30% του συνολικού τζίρου της αγοράς. Η MEGA BROKERS επιδιώκει να είναι δίπλα στον πελάτη, με σύγχρονα μέσα, νέους τρόπους προσέγγισης και υπηρεσίες, ενώ ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στις τηλεκπαιδεύσεις, με τον κ. Χατζηθεοδοσίου να δηλώνει αισιόδοξος για την επόμενη μέρα.

Μιλώντας για το πρόσφατα βραβείο Επιχειρηματικής Αριστείας «Diamonds of the Greek Economy», τόνισε πως ήταν κάτι τιμητικό για όλους στην εταιρεία η οποία δίνει έμφαση στους Συνεργάτες. Σε κάθε περίπτωση, η MEGA BROKERS εξελίσσεται και αναπτύσσεται έχοντας στο επίκεντρο το τι αναζητά η κοινωνία και με στόχο να καλύψει τις ανάγκες για ένα καλύτερο μέλλον.

“Δεν θα είμαι υποψήφιος κανενός κόμματος”

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα για τις προσωπικές φιλοδοξίες και το μέλλον του στα κοινά, ο κ. Χατζηθεοδοσίου διέψευσε τα όποια σενάρια περί ενδεχόμενης υποψηφιότητας σε επόμενες βουλευτικές εκλογές.

“Λέω με τον πιο ξεκαθαρό τρόπο πως δεν πρόκειται να είμαι υποψήφιος βουλευτής για αυτό και ο συνδυασμός μου στο Επιμελητήριο είναι ανεξάρτητος. Ωστόσο, θα είμαι, δε, στα πράγματα όσο είμαι αποδεκτός και αγαπητός από τα μέλη”, σχολίασε, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε με εγκωμιαστικά λόγια για τους συνεργάτες στο Ε.Ε.Α και την σημαντική συνεισφορά τους.

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*