Υπουργός Υγείας για ΣΔΙΤ: Είναι το «κλειδί» για να σωθεί το ΕΣΥ

Στην διαχείριση της πανδημίας καθώς και στην πρόκληση της προστασίας της Δημόσιας Υγείας αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας μιλώντας στο Συνέδριο του Economist με τίτλο «Το ασημένιο τσουνάμι: Ξεπερνώντας τα κύματα της γήρανσης του πληθυσμού στη σκιά της Covid-19».

Τις δυσκολίες που προέκυψαν με τις αντικρουόμενες απόψεις από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το ECDC, το FDA υπογράμμισε ο υπουργός, υπενθυμίζοντας το επιβαρυμένο παρελθόν του ΕΣΥ καθώς η χώρα μας προερχόταν από μια 10 κρίση που του προκάλεσε πληγές.

Με έμφαση στην πρόληψη ο κ. Κικίλιας ανέπτυξε τα μέτρα που ελήφθησαν  στα τέλη Ιανουαρίου, σε συνεργασία με τους επιστήμονες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας. «Ορίσαμε Νοσοκομεία αναφοράς, κοινό στρατηγικό κέντρο επιχειρήσεων ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ. Πραγματοποιήσαμε ασκήσεις ετοιμότητας στα αεροδρόμια στα Νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας πριν καν έρθει στην Ελλάδα το πρώτο κρούσμα. Ορίσαμε Επιστημονική Επιτροπή κορυφαίων λοιμωξιολόγων, επιδημιολόγων, εντατικολόγων. Προτάξαμε την επιστημοσύνη τους. Προσωπικά τους θεωρώ πρότυπα για την ελληνική κοινωνία. Όπως φυσικά και τους γιατρούς μας, τους νοσηλευτές, παραϊατρικό και λοιπό προσωπικό, τραπεζοκόμους, καθαρίστριες, όλους αυτούς τους μαχητές, τους «ήρωες της διπλανής πόρτας» που έδωσαν τη μάχη στον πρώτο κύκλο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας.

Στο  επίτευγμα αυτό συνέβαλαν και οι πολίτες, όπως τόνισε ο υπουργός, που συμπορεύτηκαν αλλά και τα κυβενρητικά αντανακλαστικά για πρόωρο lockdown. Μεταξύ άλλων, ο κ. Κικίλιας εξέφρασε τις ευχαριστίες του  στην Αξιωματική Αντιπολίτευση στο πρόσωπο του κ. Ξανθού και τα υπόλοιπα κόμματα της Αντιπολίτευσης για το κλίμα συναίνεσης.

Και κατά τη δεύτερη φάση με την άρση των μέτρων η οποία έγινε λελογισμένα, σύμφωνα με τις συστάσεις των ειδικών, «ενημερώνοντας πάντα σοβαρά και αξιόπιστα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου και την κοινωνία» .

Σε ότι αφορά το άνοιγμα στο τουρισμό λειτουργεί ένας ακτινωτός σχεδιασμός «με πολλαπλό testing, ειδικούς μοριακούς αναλυτές στα νησιά, πιο μεγάλους στα Νοσοκομεία αναφοράς, πολλαπλές αεροδιακομιδές και μεγαλύτερες δυνατότητες από άλλα χρόνια, με οργάνωση και ελέγχους από τον ΕΟΔΥ, με 5.000 υγειονομικούς παραπάνω στο Σύστημα Υγείας που προσελήφθησαν τους τελευταίους 3 μήνες, οι 700 στα νησιά».

Μεταξύ άλλων ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε σε πεπραγμένα όπως το νομοσχέδιο για την Δημόσια Υγείας και  την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου.

Ο υπουργός υπερασπίστηκε τις ΣΔΙΤ υποστηρίζοντας ότι είναι «το κλειδί για να σωθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας και κάθε Σύστημα Υγείας στο μέλλον, σε συνεργασία και με τον ιδιωτικό τομέα και με ειδικούς και επιστήμονες».

Σε ότι αφορά την πρόληψη και την Δημόσια Υγείας ο κ. Κικίλιας  σημείωσε ότι θα πρέπει να μπουν στο στόχαστρο ο καθιστικός τρόπος ζωής, η μη άθληση, η κακή διατροφή, το στρες, «κοινωνικοί και συμπεριφορικοί παράγοντες που οδηγούν στα 4 κύρια νοσήματα. Στα καρδιαγγειακά, στον διαβήτη, στη χρόνια αναπνευστική πνευμονοπάθεια και στον καρκίνο».

Έμφαση θα δοθεί σε «screening, προσυμπτωματικό έλεγχο, πρόληψη, σωστή επιμόρφωση των μαθητών και της κοινωνίας», με σκοπό «οι πολίτες μας να έχουν πολύ καλύτερη ποιότητα ζωής και τα Νοσοκομεία μας, το Εθνικό Σύστημα Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ να επιβαρύνονται πολύ λιγότερο».

με πληροφορίες από virus.com.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*