Στα κάγκελα οι εργαστηριακοί γιατροί για το clawback

Έκτακτη σύσκεψη πραγματοποίησε σήμερα το Συντονιστικό Όργανο των ιδιωτικών Φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, προκειμένου να αξιολογήσει τις δυσμενείς για τον κλάδο εξελίξεις μετά τη χθεσινή δημοσιοποίηση του clawback του 2019,  που ήταν άνω του 20% για τις εργαστηριακές εξετάσεις.

Οι εκπρόσωποι του κλάδου διαμαρτύρονται εντόνως για το ληστρικό και καταστροφικό αυτό μέτρο που απειλεί τη βιωσιμότητα των ιδιωτικών εργαστηρίων και πολυιατρείων. Ο κλάδος παρά το γεγονός ότι επλήγη οικονομικά κατά τη διάρκεια της καραντίνας καθώς  υπήρξε μείωση κατά 70% του τζίρου του, εντούτοις παρέμεινε στις επάλξεις στηρίζοντας τη δημόσια υγεία.

Υπογραμμίζουν ότι η Πολιτεία οφείλει να στηρίξει και την Ιδιωτική Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που αποτελεί βασικό πυλώνα του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ειδικά  μάλιστα εν όψει του δεύτερου επιδημικού κύματος το φθινόπωρο. Ειδικότερα το Συντονιστικό Όργανο των φορέων της ΠΦΥ ζητά τα εξής:

  • Σημαντική απομείωση του clawback του 2019 όπως έγινε με άλλους ιδιώτες παρόχους υπηρεσιών υγείας και αποπληρωμή του σε 120 δόσεις  όπως και του 2018.
  • Ενίσχυση της ΠΦΥ για να μηδενιστεί το clawback του  2020. Η χρηματοδότηση μπορεί να γίνει μέσω ΕΣΠΑ και με την αξιοποίηση των οφειλών των  Ευρωπαίων πολιτών και της πρόνοιας όπως έχει προταθεί.
  • Να μην γίνει παρακράτηση προκαταβολικά του clawback του 2020 γιατί οι φορείς θα οδηγηθούν σε κατάρρευση.
  • Τέλος, ζητούμε την άμεση αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ετών 2011 και 2012  όπως έχει υποσχεθεί επανειλημμένως η πολιτεία.

Οι ιδιωτικοί φορείς της ΠΦΥ τονίζουν ότι οδηγούνται στο λουκέτο την πιο κρίσιμη ώρα που θα κληθούν να στηρίξουν το σύστημα υγείας εν όψει το δεύτερου επιδημικού  κύματος το φθινόπωρο. Και ζητούν τη στήριξη της πολιτείας και την ισότιμη μεταχείριση τους με τους άλλους φορείς για τους οποίους έχει υπάρξει πρόβλεψη να απομειωθεί το clawback – αναφερόμενοι στους φαρμακοβιομήχανους…

πηγή: virus.com.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*