H Generali στηρίζει την ομάδα του istorima.org, να αφήσει ιστορία

Yποστηρικτής της ομάδας ερευνητών τoυ Istorima.org γίνεται η Generali, στηρίζοντας τις πρωτοβουλίες ενίσχυσης νέων και διάσωσης της προφορικής ιστορίας του τόπου. Συγκεκριμένα, η Generali θα παρέχει δωρεάν την ασφάλιση της ομάδας, μέσω χορηγίας.

Το Istorima είναι μία αστική – μη κερδοσκοπική εταιρεία, με σκοπό τη δημιουργία ενός εκτενούς Αρχείου Προφορικών Ιστοριών της Ελλάδας. Η δράση ξεκίνησε από τον Απρίλιο του 2019, με ιδρυτική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Εντάσσεται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του για την Ενίσχυση και Επανεκκίνηση των Νέων και πραγματοποιείται σε συνεργασία με το τμήμα ελληνικών σπουδών του Πανεπιστημίου του Καναδά, Simon Fraser.

Στόχος του εγχειρήματος είναι να καταγράψει πάνω από 50.000 ιστορίες, οι οποίες θα συλλέγονται θα φυλάσσονται, θα αρχειοθετούνται και θα είναι προσβάσιμες στους ερευνητές και στο ευρύ κοινό. Επιλεγμένες ιστορίες θα προβάλλονται στον διαδικτυακό τόπο  www.istorima.org.Το Istorima θα απασχολήσει προσωρινά και θα εκπαιδεύσει 1.500 νέους ερευνητές από 18-35 ετών από όλη τη χώρα για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, συλλέγοντας προφορικέςιστορίες από τον τόπο καταγωγής τους. Με αυτόν τον τρόπο παρέχεται στους συμμετέχοντες η ευκαιρία απασχόλησης στον τόπο τους και η ανάδειξη της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς.Ήδη, απασχολούνται 160 νέοι ερευνητές σε αρκετούς νομούς της Ελλάδας.

Εμπνευστές της πρωτοβουλίας είναι η Σοφία Παπαϊωάννου, δημοσιογράφος, και η Katherine Fleming, ιστορικός. Οι δυο γυναίκες στη διάρκεια μίας συνέντευξης ανακάλυψαν την κοινή τους αγάπη για την Ελλάδα και τις ιστορίες της και ένιωσαν την ανάγκη να τις διασώσουν.

«Ποτέ στην ιστορία δεν έχουν συνεργαστεί 1500 νέοι από κάθε πόλη, χωριό και νησί για να συγκεντρώσουν και να διαφυλάξουν όλες τις ιστορίες των Ελλήνων. Ένα μεγάλο έργο, που θέλουμε να γίνει κτήμα όλων, να μας ενώνει και να μας εμπνέει μέσα από το άκουσμα ιστοριών σήμερα και για πάντα»,επισημαίνει ηκα. Σοφία Παπαϊωάννου.

Ενώ η κα Katherine Fleming, απευθυνόμενη σε νέους ερευνητές συμπληρώνει: «Ο καθένας που βοηθά στην οικοδόμηση του Istorima είναι μέρος του. Σας προσκαλούμε να μοιραστείτε το πάθος και το όραμα με το οποίο ιδρύσαμε το Istorima. Σας προσκαλούμε όλους να γίνετε μέρος του, και να το κάνετε δικό σας. Istorima είναι οι ιστορίες που το απαρτίζουν και οι άνθρωποι που τις συγκεντρώνουν, γράφοντας με τη σειρά του τη δική του ιστορία».

HGeneraliως ένας παγκόσμιος οργανισμός με βαθιές ρίζες και πορεία που αγγίζει τα 200 έτη, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία των κοινοτήτων όπου δραστηριοποιείται. Ο Όμιλος έχει συμβάλλει στη διάσωση και τη διατήρηση της ιστορίας μέσα από μια σειρά πρωτοβουλιών όπως είναι τα αρχεία της Generaliστη Ρώμη, ιστορικές εκδόσεις, το Μουσείο στην PiazzaVeneziaστη Ρώμη κι άλλες κατά τόπους ενέργειες. Αντιλαμβανόμενη την αξία της ιστορίας ως συνέχεια και πηγή νοηματοδότησης, η Generaliεπιδεικνύει για ακόμη μία φορά την ευαισθησία της στη διατήρησήτης, στηρίζοντας την πρωτότυπη αυτή πρωτοβουλία.

«Στεκόμαστε αρωγοί στους ιδρυτές της Istorima, που ήρθε για να αφήσει ιστορία, εκπαιδεύοντας και κινητοποιώντας παράλληλα εκατοντάδες νέους σε διαφορετικές γωνιές της Ελλάδας. Η ιστορία είναι η ιχνηλάτηση της διαδρομής που αφήνουμε πίσω μας αλλά και φωτεινός πομποδέκτης του που θέλουμε να φτάσουμε. Αυτήν την αξία αναγνωρίσαμε και στηρίξαμε στην καρδιά αυτής της πρωτοβουλίας» τονίζει η Διευθύντρια Marketing και Eπικοινωνίας της Generaliκ. Mαρία Λαμπροπούλου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*