COVID-19: Στα 2.300 δολάρια το κόστος θεραπείας του Remdesivir!

Η αμερικανική εταιρεία Gilead δημοσίευσε τη Δευτέρα το τιμολογιακό της πρόγραμμα για το remdesivir – το μοναδικό φάρμακο που έχει λάβει επίσημα έγκριση έστω και για επείγουσα χρήση σε ασθενείς με COVID-19. Η τιμή της 5νθήμερης θεραπείας θα φθάνει τα 2.340 δολάρια.

Η τιμή αυτή θα αφορά αναπτυγμένες χώρες και το κρατικό πρόγραμμα Medicare στις ΗΠΑ. Από την άλλη, οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες στις ΗΠΑ θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερα: 3.120 δολάρια.

Στο μεταξύ το κόστος θα είναι χαμηλότερο στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Η Gilead έχει χορηγήσει άδεια για το φάρμακο σε κατασκευαστές γενοσήμων φαρμάκων και έτσι οι αναπτυσσόμενες χώρες θα κληθούν να πληρώσουν πολύ λιγότερα.

Η Gilead εκτιμά ότι το φάρμακο θα μειώσει το νοσοκομειακό κόστος κατά 12.000 δολάρια ανά ασθενή, με βάση τα στοιχεία που δείχνουν ότι οι ασθενείς Covid-19 που έλαβαν remdesivir έλαβαν εξιτήριο από το νοσοκομείο 4 ημέρες νωρίτερα από εκείνους, που υποβάλλονταν σε ένα τυπικό πρόγραμμα θεραπείας.

Θυμίζουμε ότι το Μάιο, η Gilead δώρισε ολόκληρο το αποθεματικό της των 1,5 εκατομμυρίων δόσεων στην κυβέρνηση των ΗΠΑ, προκειμένου να διατεθεί ανάλογα με τις ανάγκες έως τα τέλη Ιουνίου. Σύμφωνα με το CNBC, η Gilead θα αρχίσει να χρεώνει το remdesivir στις ΗΠΑ από τον Ιούλιο.

πηγή: virus.com.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*