Στο ταμπλό οι νέες μετοχές της Εθνικής

Ξεκίνησε σήμερα η έναρξη διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών της Εθνικής Τράπεζας, μετά την επιτυχημένη αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου. Την ίδια στιγμή ξεκινούν σταδιακά και οι διαδικασίες από την Εθνική Τράπεζα για την πώληση ποσοστού ως 20% της θυγατρικής της τράπεζας στην Τουρκία, της Finansbank, με την πρόσληψη συμβούλων, πώληση που εντάσσεται στο πρόγραμμα κεφαλαιακής της ενίσχυσης. Εκτιμάται ότι η διάθεση του ποσοστού θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 15 Ιανουαρίου και 15 Φεβρουαρίου 2011.

Σύμφωνα με πληροφορίες έχει ήδη έχει εκδηλωθεί αρχικό ενδιαφέρον από επενδυτές, Τούρκους και ξένους καθώς η Finasbank θεωρείται μια από τις δυναμικότερες και με καλές προοπτικές τράπεζες στην τουρκική αγορά.

Ειδικότερα η Εθνική Τράπεζα στην Τουρκία μέσω της Finansbank στο πρώτο εξάμηνο παρουσίασε καθαρά κέρδη 251 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 8% έναντι του πρώτου εξαμήνου του 2009, με την ανάκαμψη της τουρκικής οικονομίας να δημιουργεί προσδοκίες για περαιτέρω ενίσχυση της αναπτυξιακής πορείας της.Άνοδο σημείωσαν, εξάλλου, και όλα τα βασικά οικονομικά μεγέθη της τράπεζας και ιδιαίτερα οι χορηγήσεις κα οι καταθέσεις. 

Τον Ιούνιο του 2010, οι συνολικές χορηγήσεις της Finansbank ανέρχονταν σε 14,7 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση 25%, έναντι του πρώτου εξαμήνου του 2009. Ειδικότερα, οι χορηγήσεις λιανικής τραπεζικής εξακολουθούν να αποτελούν την αιχμή της αναπτυξιακής δυναμικής της Finansbank και συνεχίζουν να αυξάνονται με ρυθμό 30% από το πρώτο εξάμηνο του 2009 και να φθάνουν τα 7,4 δισ. ευρώ. 

Θετικές επιδόσεις επιτεύχθηκαν στις καταθέσεις της Finansbank οι οποίες εξακολουθούν να αυξάνονται ως αποτέλεσμα της στρατηγικής της τράπεζας, να διευρύνει την καταθετική της βάση, καταγράφοντας αύξηση 29% τους τελευταίους δώδεκα μήνες.

Παράλληλα με την επιτυχημένη ολοκλήρωση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας αρχίζουν ήδη να διαφαίνονται σύμφωνα με πληροφορίες τα πρώτα σημάδια ανοίγματος της διατραπεζικής αγοράς (δανεισμός μεταξύ τραπεζών) που έχει σχεδόν παγώσει τους τελευταίους μήνες λόγω της δημοσιονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα μας-που σε συνδυασμό σε συνδυασμό με τις διαρροές καταθέσεων προς το εξωτερικό οι οποίες σταμάτησαν για πρώτη φορά τον Αύγουστο- έχει δημιουργήσει θέμα ρευστότητας στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα.