Πόση ρευστότητα χρειάζονται οι επιχειρήσεις;

Έτος “κλιμακωτής” ανάκαμψης θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το τρέχον, καθώς η πανδημία συνεχίζει να έχει αντίκτυπο στην οικονομία.

Νέα μελέτη της Διεύθυνσης Οικονομικής Ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας δίνει έμφαση στις ανάγκες ρευστότητας που έχει δημιουργήσει η covid-19 στις ελληνικές επιχειρήσεις, καθώς και στις διαθέσιμες επιλογές κάλυψής τους.

Η πορεία των πωλήσεων των ελληνικών επιχειρήσεων το 2021 αποτελεί το πρώτο θεμελιώδες μέρος της προσέγγισής. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, το 2021 αναμένεται να αποτελέσει έτος ανάκαμψης των πωλήσεων (της τάξης του +8%), επιτρέποντας την ανάκτηση άνω του 50% των απωλειών του 2020. Η ανάκαμψη αναμένεται να πραγματοποιηθεί σε δύο στάδια, με το 1ο εξάμηνο του έτους να παρουσιάζει σταθεροποιητικές τάσεις (+0,7%, σε ετήσια βάση) και το 2ο εξάμηνο να ενισχύει την δυναμική της τροχιάς ανάπτυξης (+14,6%, σε ετήσια βάση).

Μεταξύ των κλάδων, ανοδικά σε σχέση με το 2019 αναμένεται να κινηθούν κατά το 2ο εξάμηνο του έτους οι κλάδοι κατασκευών, εμπορίου αυτοκινήτων και υπηρεσιών ICT (καθώς η πανδημία και τα μέσα αντίδρασης λειτουργούν ενισχυτικά για τη ζήτησή τους). Στον αντίποδα, ο κλάδος του τουρισμού θα εξακολουθήσει να δέχεται ισχυρές πιέσεις με τις πωλήσεις να παραμένουν σε επίπεδα χαμηλότερα του 2019 το 2ο εξάμηνο (κατά 38% για τα ξενοδοχεία και κατά 15% για την εστίαση). Ωστόσο, η μερική ανάκαμψη έναντι του 2020 (σχεδόν 50% σε ετήσια βάση) εκτιμάται ότι θα επιτρέψει το άνοιγμα της πλειοψηφίας των ξενοδοχείων κατά την θερινή τουριστική περίοδο – επιτυγχάνοντας πληρότητες της τάξης του 45% (αντίστοιχα με τις επιδόσεις του 60% των ξενοδοχείων που άνοιξαν το καλοκαίρι του 2020).

Διαβάστε περισσότερα στο banks.com.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*