Η πρώτη μελέτη για τα μέτρα καραντίνας στην Ελλάδα

Δημοσιεύτηκε πριν λίγες μέρες η πρώτη επιδημιολογική μελέτη, η οποία αποτιμά πόσο αποτελεσματικό ήταν κάθε μέτρο κοινωνικής αποστασιοποίησης στην Ελλάδα. Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι χάρη στα μέτρα ο γνωστός δείκτης R0 μειώθηκε κατά 81%!

Η μελέτη εκπονήθηκε από ομάδα ερευνητών, στην οποία συμμετείχαν οι Βάνα Σύψα, Σωτήριος Ρούσσος, Δημήτριος Παρασκευής, Θεόδωρος Λύτρας, Σωτήριος Τσιόδρας και Άγγελος Χατζάκης. Όπως τονίζουν, είναι η πρώτη μελέτη, που αφορά τον αντίκτυπο του πρώτου κύματος της πανδημίας στην Ευρώπη και δείχνει ότι μόνο με την ταυτόχρονη λήψη πολλαπλών μέτρων είναι δυνατόν να μειωθεί ο δείκτης R0 κάτω από το 1.

Σύμφωνα με τη μελέτη, το κλείσιμο των σχολείων επέδρασε κατά 18,5%, οι εργασιακοί περιορισμοί κατά 10,3%, οι περιορισμοί των δραστηριοτήτων στον ελεύθερο χρόνο μας κατά 24,1%. Ο μέσος αριθμός κοινωνικών επαφών μειώθηκε από 20,7 άτομα (πριν τη λήψη μέτρων) σε 2,9 στη διάρκεια της καραντίνας. Δηλαδή, είχαμε μείωση κατά 86,9%!

Όσον αφορά τα μέτρα χαλάρωσης, οι ερευνητές σημειώνουν ότι είναι σημαντικό να διατηρηθεί ο πραγματικός αριθμός αναπαραγωγής κάτω από το 1. Η στενή παρακολούθηση του δείκτη Rt είναι απαραίτητη για την προσαρμογή των παρεμβάσεων με την πάροδο του χρόνου. Η εκτίμησή του βασίζεται σε δεδομένα ρουτίνας επιτήρησης και η καθυστέρηση μεταξύ μόλυνσης και διάγνωσης μπορεί να είναι σημαντική. Η μέτρηση των προτύπων κοινωνικής ανάμιξης, καθώς και η τήρηση μέτρων ελέγχου των λοιμώξεων μέσω επαναλαμβανόμενων ερευνών μπορεί να είναι ένα επιπλέον εργαλείο για την παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο του επιδημικού δυναμικού τους επόμενους μήνες.

πηγή: virus.com.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*