«Πωλητήριο» σε στοιχεία ενεργητικού του Κλάδου Ζωής από Allianz και Generali

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Δυο από τις μεγαλύτερες ασφαλιστικές της Ευρώπης προετοιμάζονται πυρετωδώς να πουλήσουν στοιχεία ενεργητικού από τα χαρτοφυλάκια ζωής τους για να ενισχύσουν τη ρευστότητά τους εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg, η Allianz σκοπεύει να «βγάλει στο σφυρί» assets του κλάδου ζωής ύψους τουλάχιστον 9 δις. ευρώ, από διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας. Ο γερμανικός ασφαλιστικός κολοσσός έχει προσλάβει ως σύμβουλο της Morgan Stanley για να εξετάσει το χαρτοφυλάκιο. Η δυνητική πώληση, που έρχεται μετά την αξιολόγηση από την Allianz των δραστηριοτήτων της στον κλάδο ζωής στην Ευρώπη (εκτός της Γερμανίας) θα μπορούσε να εξασφαλίσει τίμημα της τάξης των 500 εκατ. ευρώ , βοηθώντας την Allianz να απελευθερώσει εποπτικά κεφάλαια.

Η ιταλική Generali αποφάσισε να δρομολογήσει την πώληση του χαρτοφυλακίου ζωής στη Γαλλία, σε ένα deal που πιθανότατα θα αποδειχθεί εμβληματικό για την ασφαλιστική βιομηχανία της χώρας, αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές. Η generali έχει επιλέξει την εξειδικευμένη εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Fenchurch Advisoryγια τη δυνητική πώληση, που θα μπορούσε να φέρει στα ταμεία της Generali ποσό μεταξύ 1-2 δις ευρώ.

H Generali εξετάζει την πώληση ενός χαρτοφυλακίου back-book που συνδέεται  με αποταμιευτικά προϊόντα στην μονάδα ασφάλισης ζωής και είχε νωρίτερα βολιδοσκοπήσει τράπεζες για να προχωρήσει τοdeal. Η εξαγορά «κλειστών» χαρτοφυλακίων ζωής θα λειτουργήσει καταλυτικά για τη δραστηριότητα εξαγορών και συγχωνεύσεων στην Ευρώπη φέτος σε χώρες όπως η Γαλλία και η Ολλανδία, αναφέρει σε έκθεσή της η PwC. Τα deals στον κλάδο έχουν αποδειχθεί σχετικά ανθεκτικά στον COVID-19, σε μια περίοδο που οι εξαγορές και συγχωνεύσεις εμφανίζουν κάμψη 23% στην Ευρώπη.

ΤαχαρτοφυλάκιαπουεξετάζουνναπουλήσουνAllianzκαιGenerali θα μπορούσεναπροσελκύσει ενδιαφέρον από εξειδικευμένες εταιρίες του κλάδου. Μεγάλες εταιρείες όπως η ΑΧΑ σταδιακά μειώνουν την έκθεσή τους σε δραστηριότητες έντασης ιδίων κεφαλαίων όπως η ανάληψη συμβολαίων ζωής. Αυτό τους οδήγησε να πουλήσουν «πακέτα» παλαιών τέτοιων συμβολαίων σε εταιρείες όπως η Phoenix, η Athora Ηolding (θυγατρική της Apollo Global Management) και η Eurovita SpA που ελέγχεται από το fund Cinven.

Οι εν λόγω εταιρείες επικεντρώνονται στην αγορά assets που είναι λιγότερα κερδοφόρα για τις ασφαλιστικές εταιρείες στο τρέχον περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Δεκέμβριο, η Phoenix συμφώνησε να αγοράσει την βρετανική μονάδα της Swiss Re, ReAssure Group, ενώ το 2018 η Generali συμφώνησε να πωλήσει πλειοψηφικό ποσοστό στην γερμανική της μονάδα ζωής, Generali Leben, στην Viridium Group, ακόμα μια εταιρεία ελεγχόμενη από την Cinven.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*