Πλήρης διαφάνεια στο ασφαλιστικό, μέσω του συστήματος “Ήλιος”

Η επανέκδοση των εκθέσεων του συστήματος «ΗΛΙΟΣ» αναμένεται να φέρει πλήρη διαφάνεια στο ασφαλιστικό σύστημα, σύμφωνα με την εκτίμηση που εξέφρασε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.

“Φωτίζουμε ξανά όλες τις πτυχές του ασφαλιστικού μας συστήματος που για καιρό είχαν μείνει, αδικαιολόγητα στο «σκοτάδι» από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Κάνοντας μία αναδρομή στην ιστορία του συστήματος Ήλιος ο κ. Βρούτσης τόνισε ότι “δημιουργήθηκε την 1η Ιουνίου του 2013 επί της δικής μου θητείας από τους υπαλλήλους του Υπουργείου και την ΗΔΙΚΑ και ήταν ένα πρωτοποριακό και αξιόπιστο σύστημα που εγκαινίασε μία νέα εποχή διαφάνειας, ορθής καταγραφής και ενημέρωσης των δεδομένων του συστήματος της κοινωνικής μας ασφάλισης που μέχρι τότε δεν γνωρίζαμε. Με το σύστημα «ΗΛΙΟΣ» χαρτογραφήθηκε για πρώτη φορά κάθε άγνωστη περιοχή του -μέχρι τότε- πολυδαίδαλου ασφαλιστικού συστήματος, νικήθηκαν οριστικά και αμετάκλητα οι «μαϊμού συντάξεις» ως συνέπεια της απόλυτης διαφάνειας που επιτεύχθηκε στο σύστημα και τέλος, αποκτήσαμε πλήρη και καθαρή εικόνα του αριθμού των συνταξιούχων, του ύψους των συντάξεων και της συνολικής συνταξιοδοτικής δαπάνης”.

Για τους νέους στόχους του υπουργείου, που συνδέονται με την επανέκδοση των εκθέσεων είπε ότι σήμερα, “τίθεται εκ νέου σε πορεία δημόσιας παρουσίασης και διαφάνειας η καταγραφή του ασφαλιστικού συστήματος, δημοσιεύοντας τις εκθέσεις «ΗΛΙΟΣ» από τον Ιανουάριο 2019 μέχρι και τον Μάρτιο του 2020. Πλέον, η αναλυτική ενημέρωση των πολιτών για το ασφαλιστικό σύστημα θα είναι τακτική καθώς θα εκδίδουμε κάθε μήνα την έκθεση «ΗΛΙΟΣ».

Με την αναλυτική καταγραφή όλων των δεδομένων του ασφαλιστικού συστήματος συνδυαστικά με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση με το νόμο 4670/2020 που ψηφίστηκε τον Φεβρουάριο στη Βουλή, διασφαλίζουμε την θωράκιση, την διαφάνεια, την απλούστευση, την σταθερότητα, την επάρκεια και, κυρίως, την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού μας συστήματος”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*