Ο Τσιόδρας φεύγει αλλά ο ιός παραμένει

Σε συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα έγινε σήμερα η τελευταία ενημέρωση των «6», καθώς το υπουργείο Υγείας στο εξής θα εκδίδει εβδομαδιαία γραπτή ενημέρωση. Ωστόσο, τόσο ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κοροναϊό όσο και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων επεσήμαναν ότι ο κίνδυνος της μετάδοσης εξακολουθεί να υπάρχει και γι’ αυτό επέστησαν την προσοχή στη τήρηση των μέτρων υγιεινής.

Παρά το γεγονός ότι το μήνυμα που στέλνουν κυβέρνηση και υγειονομικές αρχές είναι ότι ο ιός είναι εδώ και δεν «ξεμπερδέψαμε μαζί του» όπως ανέφερε και ο κ. Χαρδαλιάς, μπαίνει τέλος στην ενημέρωση με αύτη τη μορφή που πιθανότατα να παρερμηνευτεί από τους πολίτες. Μετά από 72 ημέρες ενημέρωσης ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης-Τσιόδρας έκανε έναν απολογισμό πεπραγμένων, έδωσε συγχαρητήρια στους πολίτες για την στάση τους, αφήνοντας όμως αιχμές για όσους μιλούσαν για αντιφάσεις, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και σε παραφιλολογίες που αναπτύχθηκαν την πιο κρίσιμη αυτή περίοδο μετά τον Β’ Π.Π..

Σήμερα ο ρυθμός αναπαραγωγής του κοροναϊού R0 είναι πολύ κάτω του 0,33%, καθώς ακόμη σύμφωνα με μελέτες αντισωμάτων, την μελέτη του ΕΚΕΑ σε 3400 αιμοδότες και την μελέτη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας  σε 2569 δείγματα έχει υπολογιστεί ότι έχει μολυνθεί  πολύ λιγότερο του 0,1% του πληθυσμού.  Μπορεί σήμερα να μετράμε 173 θανάτους, αλλά εάν δεν είχαν ληφθεί έγκαιρα τα μέτρα, σύμφωνα με το μαθηματικό μοντέλο εκτίμησης της μετάδοσης του ιού ο αριθμός αυτός θα μπορούσε να φθάσει τους 13,685 νεκρούς.

διαβάστε περισσότερα στο virus.com.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*