SSUCv3H4sIAAAAAAAACpxRy26DMBC8V+o/IJ+LBAQI9FeiHhZ7E6w4NvKjVRTl3+sHrlz11pt3djw7s/t4fakqsoDhlLxXj1D5mgvhjNVguZIebt52XKNkqEsEGbdKcxAluIClq4QbelA6IQL8jE1iLFhn0BTDzOqsRW2solcPtwWbgsWLl//Fz2ZPqa5yIzb9D98iZLeSBrglYhlK4v/6mR4fOShcUNJ78PYsXGsUCCnjKVHJ9csnvMUUOwkc46pI9akoiEA4FEqb5pTLS/FN2TUeIH+jykmr76VzIpTaYBFh+2eviRlfwRhPZxkvF+3PrW7FHKlsDLCrEuYvEcr20HXD3E5N14zHZpiGeSekw67c60Q72aDbhAKGYejPtv+cfJjavu/bcUiMcpmRw1m5Oh7ECLSIuCCrYeqWuj+OYz13Q1/P/WHoz+2ZHin4wz2/AQAA//8DAEPEtcLiAgAA

Αναπάντητα ερωτήματα για την ανοσία μετά τον COVID-19

Άγνωστο παραμένει αν όλοι όσοι μολύνονται από τον κοροναϊό αναπτύσσουν ανοσία και πόσο αυτή διαρκεί. Πρόσφατο άρθρο στο περιοδικό JAMA ανέλυσε όλα τα δεδομένα από τις μελέτες, που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, τα οποία συνοψίζουν οι καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Βασιλική ΠαππάΕυάγγελος Τέρπος και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ).

H λοίμωξη COVID-19 ακολουθείται από την ανάπτυξη IgG και IgΜ αντισωμάτων σε διάστημα ημερών ή εβδομάδων από την έναρξη των συμπτωμάτων. Οι μελέτες μέχρι σήμερα έχουν δείξει ότι οι ασθενείς με σοβαρή μορφή της νόσου είχαν υψηλότερους τίτλους αντισωμάτων.

Παρ’ όλα αυτά, η παρουσία αντισωμάτων και οι υψηλοί τίτλοι δεν σχετίζονται πάντοτε με την κλινική βελτίωση της νόσου. Ένα σημαντικό ερώτημα είναι αν υπάρχουν ασθενείς, που αποτυγχάνουν να αναπτύξουν αντισώματα κατά του ιού. Τα πρώτα δεδομένα δείχνουν ότι σχεδόν όλοι οι ασθενείς που νόσησαν ανέπτυξαν αντισώματα έναντι του ιού.

Στη μεγαλύτερη μελέτη που δημοσιεύθηκε μέχρι σήμερα, σε 285 ασθενείς που νοσηλεύθηκαν για σοβαρή COVID-19 λοίμωξη σε κινέζικο νοσοκομείο (Chongqing Medical University), όλοι ανέπτυξαν αντισώματα μέσα στις 2 – 3 εβδομάδες από την έναρξη των συμπτωμάτων.

Οι ερευνητές στη συνέχεια μελέτησαν άλλους 69 ασθενείς που έκαναν εισαγωγή στο νοσοκομείο με λοίμωξη COVID-19 και μετρούσαν αντισώματα σε αυτούς κάθε 3 ημέρες. Βρήκαν ότι οι 67 (97%) ανέπτυξαν αντισώματα μέσα σε 20 ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων.

Ωστόσο, άγνωστο παραμένει αν οι ασθενείς που δεν νοσηλεύονται, αλλά έχουν συμπτώματα από COVID-19, αναπτύσσουν αντισώματα σε τόσο μεγάλα ποσοστά, όπως και ποια είναι η ανοσολογική απόκριση ανθρώπων, που βρέθηκαν θετικοί στο τεστ για κοροναϊό, αλλά δεν είχαν κανένα σύμπτωμα.

διαβάστε αναλυτικά στο virus.com.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*