Allianz: Στα 2,3 δις. ευρώ τα λειτουργικά κέρδη α’ τριμήνου

Μείωση 22%  υπό τη σκιά του κορωνοϊού, που επηρέασε κυρίως τον κλάδο γενικών ασφαλίσεων- Ανθεκτικός ο βραχίονας διαχείρισης ενεργητικού

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Στα 2,3 δις. ευρώ διαμορφώθηκαν τα λειτουργικά κέρδη πρώτου τριμήνου της Allianz, μειωμένα κατά 22% σχεδόν σε ετήσια βάση, υπό το βάρος των παρενεργειών του κορωνοϊού αλλά και των σημαντικών ζημιών από φυσικές καταστροφές .

Σύμφωνα με το επίσημο ανακοινωθέν, οι αναταράξεις που προκάλεσε η πανδημία στις αγορές και η οικονομική επιβράδυνση έχουν σαφώς επιδεινώσει το περιβάλλον λειτουργίας για το χρηματοοοικονομικό κλάδο. Ωστόσο, η  Allianzμε το διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιό της και τον εύρωστο ισολογισμό της είναι καλά προετοιμασμένη για να διαχειριστεί την κρίση του κορωνοϊού και εμφάνισε καλά αποτελέσματα για την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου. Υπενθυμίζεται ότι στις 30 Απριλίου, η Allianzαπέσυρε τον στόχο για την φετινή κερδοφορία (12 δις. ευρώ, συν-πλην 500 εκατ. ευρώ).  Ο νέος στόχος θα ανακοινωθεί από το ΔΣ μόλις ανασχεδιαστεί το επιχειρηματικό πλάνο του ομίλου, αφού αξιολογηθούν καλύτερα οι επιπτώσεις του Covid-19.

Όπως σχολίασε ο διευθύνων σύμβουλος της Allianz Oliver Bate, “Τα αποτελέσματα α’ τριμήνου δείχνουν την ανθεκτικότητα της εταιρείας σε αυτές τις άνευ προηγουμένου συνθήκες. Είμαι πολύ περήφανος για την διαχειριστική ετοιμότητα της Allianz, την αφοσίωση των εργαζομένων μας και ιδίως του κλάδου πληροφορικής που διασφαλίζει το υψηλότερο επίπεδο υπηρεσιών για τους πελάτες μας ακόμα και σε αυτό το γεμάτο προκλήσεις περιβάλλον. Είναι δύσκολες οι στιγμές για όλους μας, αλλά πιστεύω ότι όλοι μαζί θα αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων».

O συνολικός κύκλος εργασιών του ομίλου Allianz στο α’ τρίμηνο του έτους αυξήθηκε κατά 5,7% σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκε στα 42,6 δις. ευρώ. Τα λειτουργικά κέρδη μειώθηκαν κατά 22,2% στα 2,3 δις. ευρώ, υπό την πίεση της μείωσης 29% των λειτουργικών κερδών στον κλάδο περιουσίας-ατυχημάτων (λόγω Covid-19 και υψηλών αποζημιώσεων από φυσικές καταστροφές), που οδήγησε και σε αύξηση του συνδυασμένου δείκτη κατά 4,1 μονάδες (στο 97,8%) κατά την εξεταζόμενη περίοδο. Στον κλάδο ζωής και υγείας, όπως σημείωσε και ο οικονομικός διευθυντής του ομίλου Giulio Terzariol, το περιθώριο κέρδους για νέες δραστηριότητες διατηρήθηκε σε υψηλά επίπεδα και οι πωλήσεις επικεντρώθηκαν στις προτιμητέες γραμμές. «Από την άλλη πλευρά, το λειτουργικό αποτέλεσμα (Μείωση 25,3% στα 800 εκατ. ευρώ) αντανακλά τους κλυδωνισμούς στις αγορές. Συνεχίζουμε να διαχειριζόμαστε ενεργά την γκάμα των προϊόντων μας και την κεφαλαιακή μας βάση για να διασφαλίσουμε την ανθεκτικότητα και την αξία του κλάδου».

Ως «μαξιλάρι» για την άμβλυνση των παρενεργειών λειτούργησαν οι καλές επιδόσεις του βραχίονα διαχείρισης ενεργητικού, όπου τα λειτουργικά κέρδη αυξήθηκαν κατά 19% στα 679 εκατ. ευρώ, παρά την μείωση των υπό διαχείριση κεφαλαίων (συνολικά και των υπό διαχείριση κεφαλαίων για λογαριασμό τρίτων).

Τα βασικά κέρδη ανά μετοχή του ομίλου Allianz μειώθηκαν κατά 27,8% στα 3,36 ευρώ/μετοχή, από 4,65 ευρώ/μετοχή το α’ τρίμηνο του 2019. Η ετησιοποιημένη απόδοση ιδίων κεφαλαίων διαμορφώθηκε στο 9,3% από 13,6% έναν χρόνο πριν. Τέλος, ο δείκτης φερεγγυότητας κατά SolvencyIIδιαμορφώθηκε στο 190% στο τέλος Μαρτίου 2020, από 212% στο τέλος του 2019.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε εδώ: https://www.allianz.com/en/press/news/financials/business_results/200512_Allianz-1Q-FY2020-earnings-release.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*