Ένα άδειο ασφαλιστικό πακέτο στα χέρια της αγοράς

Της Ελενας Ερμείδου

Με υλικά που αντέχουν στον χρόνο, χαρτιά και χρωματιστές κορδέλες είναι περιτυλιγμένο το ασφαλιστικό πακέτο μέτρων ανάπτυξης της αγοράς από την κυβέρνηση. Το πακέτο είναι άδειο, όμως. Οσο μεγαλώνει ο όγκος του πακέτου τόσο περισσότερες  οι γυαλιστερές κορδέλες που το δένουν.

Η ασφαλιστική αγορά το έδεσε από τις εξαγγελίες που έγιναν στην Υδρα και περίμενε, θεσμοθέτηση πυλώνων ασφάλισης, επικουρική ασφάλιση και επαγγελματικά ταμεία, ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών υπό την μορφή των ΣΔΙΤ.  Γελάστηκε.

Οι έμπειροι της αγοράς το καταλάβαιναν, δεν χρειάζεται φιλοσοφία ούτε κάποιο ιδιαίτερο μάθημα για να καταλάβεις τους στόχους. Ακόμα και στις προεκλογικές εξαγγελίες τα ωραιοποιημένα λόγια μαρτυρούσαν την πρόθεση. Η προσδοκία, ωστόσο διατηρήθηκε.

Και τώρα τι διαφορετικό ακούσαμε, ισχυρότερες δεσμεύσεις με πολύ χρώμα. «Θέλουμε να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες της ασφαλιστικής αγοράς για το καλό της ελληνικής οικονομίας», είπε ο Αδωνις Γεωργιάδης,  μιλώντας στο τηλεσυνέδριο της ΕΑΕΕ. Η πανδημία ήταν μία δικαιολογία για την για την μη λήψη αποφάσεων.  Λόγω πανδημίας και δημοσιονομικών προβλημάτων αδυνατεί να υλοποιηθεί το σχέδιο της κυβέρνησης για την συμμετοχή της ιδιωτικής ασφάλισης στην επικουρική, είπε ο υπουργός, ωστόσο δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση έχει πολύ χρόνο μπροστά της για να υλοποιήσει τα σχέδια για την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού που ως φιλελεύθερη στηρίζει.

Τέσσερις μήνες πριν περάσει η Πανδημία στην Ευρώπη και πριν κλειδώσει η οικονομία, υπήρχε αισιοδοξία και οι προβλέψεις των οικονομολόγων, διάχυτες μιλούσαν για ανάπτυξη. Tότε που εκδόθηκε το νομοσχέδιο γιατί δεν υπήρξε η μεταρρύθμιση στην επικουρική ασφάλιση; Η απάντηση είχε άλλο χρώμα αλλά το ίδιο περιεχόμενο. Η υλοποίηση θα γίνονταν σε βάθος τριετίας μέχρι να εξαντληθεί η θητεία της κυβέρνησης.

Πώς μεταφράζονται αυτά;  Μην στηρίζεστε σε υποσχέσεις και σε ίδια λόγια που έχουν πολλάκις ειπωθεί με διαφορετικό ύφος και χρώμα.

 

One comment

  1. Ἀργυρῶ Κουκουλᾶ

    Ὁλόσωστη ἀνάλυση!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*