back to top
20.4 C
Athens
Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2026

“Xρυσές δουλειές” για τους διακινητές παράνομων φαρμάκων

Στα 4 δισεκατομμύρια ευρώ εκτιμάται ότι έφτασε το κόστος των φαρμακευτικών προϊόντων που έχουν αντιγραφεί και κυκλοφορούν ελεύθερα στο εμπόριο σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τα ευρήματα αποτελούν αποτέλεσμα μελέτης του Γραφείου Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO) και του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ).

- Advertisement -

Στην κορυφή της λίστας

Αντιβιοτικά, φάρμακα του σύγχρονου τρόπου ζωής, αλλά και παυσίπονα, είναι τα πιο στοχευμένα από τους αντιγραφείς, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας με βάση τα ευρήματα της μελέτης.

- Advertisement -

Παράλληλα στα κατασχεθέντα, οι τελωνειακές αρχές έχουν απομονώσει φάρμακα που περιλαμβάνουν αντιγραφές σκευασμάτων για την ελονοσία, το διαβήτη, τον καρκίνο, καθώς και θεραπείες για διάφορες καρδιακές παθήσεις.

Οι παράνομες διαδρομές

Επιβεβαιώνεται επίσης για άλλη μία φορά, πως η εμπορική διαδρομή γίνεται με παραδόσεις μικρών δεμάτων, ώστε να διευκολύνεται η εμπορία και να μη κινούνται υποψίες από τις Αρχές. Την περίοδο 2014-2016, το 96% όλων των τελωνειακών κατασχέσεων παραποιημένων φαρμακευτικών προϊόντων, ήταν, είτε ταχυδρομικές, είτε express παραδόσεις ταχυμεταφοράς.

Η νέα αυτή μελέτη που δημοσιεύθηκε χθες, εκτιμά τη συνολική αξία των παραποιημένων φαρμακευτικών προϊόντων στα 4,03 δισεκατομμύρια ευρώ και περιέχει στοιχεία που προέρχονται από τελωνειακές κατασχέσεις, τα οποία καλύπτουν τη χρονική περίοδο 2014-2016. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τους τελωνειακούς υπαλλήλους κατασχέθηκαν και διάφορα τοπικά αναισθητικά και φάρμακα θεραπείας του HIV.

Ο εκτελεστικός διευθυντής του EUIPO, Κριστιάν Αρσαμπώ, δήλωσε  σχετικά: «Τα παραποιημένα φαρμακευτικά προϊόντα μπορούν να αποτελέσουν άμεση απειλή για την υγεία και τη ζωή και η άφιξή τους στην Ε..Ε, συχνά μέσω μικρών δεμάτων και διαδικτυακών πωλήσεων, αποτελεί πρόκληση για τους φορείς επιβολής του νόμου. Η αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος απαιτεί την περαιτέρω ενίσχυση του σημερινού συντονισμού σε εθνικό επίπεδο και σε επίπεδο Ε..Ε και την υποστήριξη παγκόσμιων δράσεων».

Αξίζει να αναφέρουμε πως η Ινδία και η Κίνα χαρακτηρίζονται ως οι μεγαλύτεροι παραγωγοί παραποιημένων φαρμακευτικών προϊόντων σε παγκόσμιο επίπεδο, με τη Σιγκαπούρη και το Χονγκ Κονγκ να εμφανίζονται ως τα σημαντικότερα σημεία διαμετακόμισης στην αλυσίδα εφοδιασμού πλαστών φαρμακευτικών προϊόντων.

Σχετικές δημοσιεύσεις

H Alpha Bank συνεχίζει την ενίσχυση δομών υγείας και φροντίδας σε όλη την Ελλάδα

Για 12η χρονιά το πρόγραμμα «Mαζί, με στόχο την υγεία» αφήνει ισχυρό αποτύπωμα, αυτή τη φορά στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Έκτακτη επιχορήγηση στα νοσοκομεία – Στόχος η μείωση των χρεών

Τι ανέφερε ο Άδωνις Γεωργιάδης στην ειδική εκδήλωση του Υπουργείου Υγείας, όπου συμμετείχαν όλοι οι νέοι διοικητές των νοσοκομείων

Διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ: Παρεμβάσεις για τις επιπλέον χρεώσεις από διαγνωστικά κέντρα

Η Θ. Καρποδίνη προειδοποίησε για κυρώσεις στα διαγνωστικά - Η κατ’ οίκον διανομή φαρμάκων και το νέο σύστημα ελέγχου κατά της διαφθοράς

Καμία πρόοδος στην αδυναμία πρόσβασης στα φάρμακα στην Ευρώπη

Σταθερά ασθμαίνει  η  Ευρώπη ως προς τη προσβασιμότητα στα φάρμακα και η EFPIA εκπέμπει SOS με βάση νέα στοιχεία για ταχεία δράση.

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Η MEGA BROKERS ενώνει δυνάμεις με την Deal Insurance και ενισχύει την παρουσία της στην Κρήτη

Η MEGA BROKERS ανακοινώνει την εξαγορά της Deal Insurance, ενός από τα μεγαλύτερα ασφαλιστικά πρακτορεία της Κρήτης, με δίκτυο άνω των 50 συνεργατών

Designia Insurance Agents: Δυναμική παρουσία της Designia Insurance Agents στο MDRT Day by MCC Hellas 2026

Η Designia Insurance Agents συμμετείχε ως Silver Sponsor στο MDRT Day by MCC Hellas 2026, που πραγματοποιήθηκε από τις 24 έως τις 27 Σεπτεμβρίου

Allianz: Στόχος η 1η θέση στην ελληνική ασφαλιστική αγορά – Τι λέει ο Ersin Pak

Ο στόχος του νέου διευθύνοντος συμβούλου της Allianz Ελλάδος, Ersin Pak που διαδέχτηκε από τη 1ηΣεπτεμβρίου 2026 τον Βασίλη Χριστίδη είναι να ανεβάσει την Allianz Ελλάδος

Στις 3 Νοεμβρίου το νέο ραντεβού της ΕΕΑΕ με την ασφαλιστική διαμεσολάβηση  

Μετά από καιρό, η Ένωση Επαγγελματιών Ασφαλιστών Ελλάδος (ΕΕΑΕ) επιστρέφει στο προσκήνιο, ανοίγοντας τον φθινοπωρινό κύκλο των δράσεών της

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Moving the City, Responsibly: Σε λειτουργία η ψηφιακή πλατφόρμα της Wolt για την υπεύθυνη μετακίνηση

Η ψηφιακή πλατφόρμα ενημέρωσης και κατάρτισης του Moving the City, Responsibly είναι πλέον διαθέσιμη στο movingthecityresponsibly.gr.

Η MEGA BROKERS ενώνει δυνάμεις με την Deal Insurance και ενισχύει την παρουσία της στην Κρήτη

Η MEGA BROKERS ανακοινώνει την εξαγορά της Deal Insurance, ενός από τα μεγαλύτερα ασφαλιστικά πρακτορεία της Κρήτης, με δίκτυο άνω των 50 συνεργατών

Designia Insurance Agents: Δυναμική παρουσία της Designia Insurance Agents στο MDRT Day by MCC Hellas 2026

Η Designia Insurance Agents συμμετείχε ως Silver Sponsor στο MDRT Day by MCC Hellas 2026, που πραγματοποιήθηκε από τις 24 έως τις 27 Σεπτεμβρίου

Εθνική Τράπεζα – Skroutz: Ηγετική θέση στην τραπεζική καινοτομία με τη συμπλήρωση ενός έτους της Skroutz Plus Mastercard

Έναν χρόνο παρουσίας στην ελληνική αγορά συμπληρώνει η Skroutz Plus Mastercard, η ψηφιακή πιστωτική κάρτα που δημιουργήθηκε

ERGO Hellas: Το RunGreece ολοκληρώνει τη φετινή διαδρομή του στον Πειραιά την Κυριακή 4 Οκτωβρίου

Στον Πειραιά ολοκληρώνεται την Κυριακή 4 Οκτωβρίου η φετινή διαδρομή του RunGreece, με την ERGO Ασφαλιστική να συμμετέχει ως Μέγας Χορηγός του θεσμού.