back to top
10.9 C
Athens
Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2026

“Xρυσές δουλειές” για τους διακινητές παράνομων φαρμάκων

Στα 4 δισεκατομμύρια ευρώ εκτιμάται ότι έφτασε το κόστος των φαρμακευτικών προϊόντων που έχουν αντιγραφεί και κυκλοφορούν ελεύθερα στο εμπόριο σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τα ευρήματα αποτελούν αποτέλεσμα μελέτης του Γραφείου Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO) και του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ).

- Advertisement -

Στην κορυφή της λίστας

Αντιβιοτικά, φάρμακα του σύγχρονου τρόπου ζωής, αλλά και παυσίπονα, είναι τα πιο στοχευμένα από τους αντιγραφείς, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας με βάση τα ευρήματα της μελέτης.

- Advertisement -

Παράλληλα στα κατασχεθέντα, οι τελωνειακές αρχές έχουν απομονώσει φάρμακα που περιλαμβάνουν αντιγραφές σκευασμάτων για την ελονοσία, το διαβήτη, τον καρκίνο, καθώς και θεραπείες για διάφορες καρδιακές παθήσεις.

Οι παράνομες διαδρομές

Επιβεβαιώνεται επίσης για άλλη μία φορά, πως η εμπορική διαδρομή γίνεται με παραδόσεις μικρών δεμάτων, ώστε να διευκολύνεται η εμπορία και να μη κινούνται υποψίες από τις Αρχές. Την περίοδο 2014-2016, το 96% όλων των τελωνειακών κατασχέσεων παραποιημένων φαρμακευτικών προϊόντων, ήταν, είτε ταχυδρομικές, είτε express παραδόσεις ταχυμεταφοράς.

Η νέα αυτή μελέτη που δημοσιεύθηκε χθες, εκτιμά τη συνολική αξία των παραποιημένων φαρμακευτικών προϊόντων στα 4,03 δισεκατομμύρια ευρώ και περιέχει στοιχεία που προέρχονται από τελωνειακές κατασχέσεις, τα οποία καλύπτουν τη χρονική περίοδο 2014-2016. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τους τελωνειακούς υπαλλήλους κατασχέθηκαν και διάφορα τοπικά αναισθητικά και φάρμακα θεραπείας του HIV.

Ο εκτελεστικός διευθυντής του EUIPO, Κριστιάν Αρσαμπώ, δήλωσε  σχετικά: «Τα παραποιημένα φαρμακευτικά προϊόντα μπορούν να αποτελέσουν άμεση απειλή για την υγεία και τη ζωή και η άφιξή τους στην Ε..Ε, συχνά μέσω μικρών δεμάτων και διαδικτυακών πωλήσεων, αποτελεί πρόκληση για τους φορείς επιβολής του νόμου. Η αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος απαιτεί την περαιτέρω ενίσχυση του σημερινού συντονισμού σε εθνικό επίπεδο και σε επίπεδο Ε..Ε και την υποστήριξη παγκόσμιων δράσεων».

Αξίζει να αναφέρουμε πως η Ινδία και η Κίνα χαρακτηρίζονται ως οι μεγαλύτεροι παραγωγοί παραποιημένων φαρμακευτικών προϊόντων σε παγκόσμιο επίπεδο, με τη Σιγκαπούρη και το Χονγκ Κονγκ να εμφανίζονται ως τα σημαντικότερα σημεία διαμετακόμισης στην αλυσίδα εφοδιασμού πλαστών φαρμακευτικών προϊόντων.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Έκτακτη επιχορήγηση στα νοσοκομεία – Στόχος η μείωση των χρεών

Τι ανέφερε ο Άδωνις Γεωργιάδης στην ειδική εκδήλωση του Υπουργείου Υγείας, όπου συμμετείχαν όλοι οι νέοι διοικητές των νοσοκομείων

Διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ: Παρεμβάσεις για τις επιπλέον χρεώσεις από διαγνωστικά κέντρα

Η Θ. Καρποδίνη προειδοποίησε για κυρώσεις στα διαγνωστικά - Η κατ’ οίκον διανομή φαρμάκων και το νέο σύστημα ελέγχου κατά της διαφθοράς

Καμία πρόοδος στην αδυναμία πρόσβασης στα φάρμακα στην Ευρώπη

Σταθερά ασθμαίνει  η  Ευρώπη ως προς τη προσβασιμότητα στα φάρμακα και η EFPIA εκπέμπει SOS με βάση νέα στοιχεία για ταχεία δράση.

Ο κανονισμός της Επιτροπής Ελέγχου του Συστήματος Ηλεκτρονικής Προέγκρισης του ΕΟΠΥΥ

Με υπουργική απόφαση ορίστηκε ο κανονισμός λειτουργίας της μη αμειβόμενης Επιτροπής Ελέγχου του Συστήματος Ηλεκτρονικής

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Εγκαινιάστηκαν τα νέα γραφεία της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας στο Σύνταγμα

Κεντρικό γεγονός της εκδήλωσης αποτέλεσε η υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας με τον ΟΔΙΠΥ

Τραγωδία Χίου: Ηρωική η ανταπόκριση του Σκυλίτσειου – Ανάγκη άμεσης ενίσχυσης προσωπικού

Τις στιγμές έντασης και συγκίνησης στο Σκυλίτσειο Νοσοκομείο Χίου, αλλά και ζήτημα της υποστελέχωσης, ανέδειξαν οι ιατροί σε Συνέντευξη Τύπου

Εξιτήριο για τη Σία Κοσιώνη – Συγκινητικό μήνυμα του Κώστα Μπακογιάννη και έκκληση για εμβολιασμό

Ο κ. Μπακογιάννης κάλεσε τους πολίτες να συμβουλεύονται τους γιατρούς και να εμβολιάζονται για τη γρίπη και τον πνευμονιόκοκκο

ΠΟΑΔ: Το «δικαίωμα στη λήθη» για τους επιζώντες καρκίνου γίνεται πράξη – Ίσοι όροι στην ασφάλιση ζωής

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, η Ομοσπονδία φέρνει στο προσκήνιο τον αγώνα της ενάντια στις διακρίσεις λόγω ιατρικού παρελθόντος

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

KPMG: Σε υψηλό 4ετίας οι παγκόσμιες επενδύσεις Ιδιωτικών Κεφαλαίων, πάνω από τις μισές στις ΗΠΑ

Παρά τη συνεχιζόμενη επιβράδυνση της δραστηριότητας συμφωνιών, σύμφωνα με το «Pulse of Private Equity» της KPMG

Εκτόνωση της έντασης στον κλάδο της διαμεσολάβησης – Αναμένονται ανακοινώσεις από μέρα σε μέρα

Οι προσεχείς επίσημες κινήσεις εκτιμάται ότι θα συμβάλουν στην αποκατάσταση της επικοινωνίας μεταξύ των δύο πλευρών

Η ημέρα βραβεύσεων του αποκλειστικού δικτύου σηματοδοτεί νέα εποχή για την Groupama

Ο CEO Hassène Feki παρουσίασε τα επιτεύγματα της περασμένης χρονιάς και υπογράμμισε ότι το 2026 «κάνουμε το όραμα πραγματικότητα, μαζί»

Η Ορίζων Ασφαλιστική προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις για την προστασία των επιχειρήσεων

Στο επίκεντρο οι ασφάλειες που καλύπτουν τόσο την επιχειρηματική δραστηριότητα όσο και τις ειδικές ανάγκες κάθε επιχείρησης

Εγκαινιάστηκαν τα νέα γραφεία της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας στο Σύνταγμα

Κεντρικό γεγονός της εκδήλωσης αποτέλεσε η υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας με τον ΟΔΙΠΥ