back to top
32.8 C
Athens
Τετάρτη 15 Ιουλίου 2026

“Xρυσές δουλειές” για τους διακινητές παράνομων φαρμάκων

Στα 4 δισεκατομμύρια ευρώ εκτιμάται ότι έφτασε το κόστος των φαρμακευτικών προϊόντων που έχουν αντιγραφεί και κυκλοφορούν ελεύθερα στο εμπόριο σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τα ευρήματα αποτελούν αποτέλεσμα μελέτης του Γραφείου Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO) και του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ).

- Advertisement -

Στην κορυφή της λίστας

Αντιβιοτικά, φάρμακα του σύγχρονου τρόπου ζωής, αλλά και παυσίπονα, είναι τα πιο στοχευμένα από τους αντιγραφείς, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας με βάση τα ευρήματα της μελέτης.

- Advertisement -

Παράλληλα στα κατασχεθέντα, οι τελωνειακές αρχές έχουν απομονώσει φάρμακα που περιλαμβάνουν αντιγραφές σκευασμάτων για την ελονοσία, το διαβήτη, τον καρκίνο, καθώς και θεραπείες για διάφορες καρδιακές παθήσεις.

Οι παράνομες διαδρομές

Επιβεβαιώνεται επίσης για άλλη μία φορά, πως η εμπορική διαδρομή γίνεται με παραδόσεις μικρών δεμάτων, ώστε να διευκολύνεται η εμπορία και να μη κινούνται υποψίες από τις Αρχές. Την περίοδο 2014-2016, το 96% όλων των τελωνειακών κατασχέσεων παραποιημένων φαρμακευτικών προϊόντων, ήταν, είτε ταχυδρομικές, είτε express παραδόσεις ταχυμεταφοράς.

Η νέα αυτή μελέτη που δημοσιεύθηκε χθες, εκτιμά τη συνολική αξία των παραποιημένων φαρμακευτικών προϊόντων στα 4,03 δισεκατομμύρια ευρώ και περιέχει στοιχεία που προέρχονται από τελωνειακές κατασχέσεις, τα οποία καλύπτουν τη χρονική περίοδο 2014-2016. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τους τελωνειακούς υπαλλήλους κατασχέθηκαν και διάφορα τοπικά αναισθητικά και φάρμακα θεραπείας του HIV.

Ο εκτελεστικός διευθυντής του EUIPO, Κριστιάν Αρσαμπώ, δήλωσε  σχετικά: «Τα παραποιημένα φαρμακευτικά προϊόντα μπορούν να αποτελέσουν άμεση απειλή για την υγεία και τη ζωή και η άφιξή τους στην Ε..Ε, συχνά μέσω μικρών δεμάτων και διαδικτυακών πωλήσεων, αποτελεί πρόκληση για τους φορείς επιβολής του νόμου. Η αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος απαιτεί την περαιτέρω ενίσχυση του σημερινού συντονισμού σε εθνικό επίπεδο και σε επίπεδο Ε..Ε και την υποστήριξη παγκόσμιων δράσεων».

Αξίζει να αναφέρουμε πως η Ινδία και η Κίνα χαρακτηρίζονται ως οι μεγαλύτεροι παραγωγοί παραποιημένων φαρμακευτικών προϊόντων σε παγκόσμιο επίπεδο, με τη Σιγκαπούρη και το Χονγκ Κονγκ να εμφανίζονται ως τα σημαντικότερα σημεία διαμετακόμισης στην αλυσίδα εφοδιασμού πλαστών φαρμακευτικών προϊόντων.

Σχετικές δημοσιεύσεις

H Alpha Bank συνεχίζει την ενίσχυση δομών υγείας και φροντίδας σε όλη την Ελλάδα

Για 12η χρονιά το πρόγραμμα «Mαζί, με στόχο την υγεία» αφήνει ισχυρό αποτύπωμα, αυτή τη φορά στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Έκτακτη επιχορήγηση στα νοσοκομεία – Στόχος η μείωση των χρεών

Τι ανέφερε ο Άδωνις Γεωργιάδης στην ειδική εκδήλωση του Υπουργείου Υγείας, όπου συμμετείχαν όλοι οι νέοι διοικητές των νοσοκομείων

Διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ: Παρεμβάσεις για τις επιπλέον χρεώσεις από διαγνωστικά κέντρα

Η Θ. Καρποδίνη προειδοποίησε για κυρώσεις στα διαγνωστικά - Η κατ’ οίκον διανομή φαρμάκων και το νέο σύστημα ελέγχου κατά της διαφθοράς

Καμία πρόοδος στην αδυναμία πρόσβασης στα φάρμακα στην Ευρώπη

Σταθερά ασθμαίνει  η  Ευρώπη ως προς τη προσβασιμότητα στα φάρμακα και η EFPIA εκπέμπει SOS με βάση νέα στοιχεία για ταχεία δράση.

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Το φαρμακείο των διακοπών: Τι δεν πρέπει να λείπει από τις καλοκαιρινές αποδράσεις

Η σωστή προετοιμασία πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές δεν περιορίζεται στην οργάνωση των αποσκευών και των εισιτηρίων.

ΠΣΑΣ: Κάλεσμα ενότητας πριν τις καλοκαιρινές διακοπές!

Με ένα μήνυμα συσπείρωσης προς όλους τους επαγγελματίες της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ασφαλιστικών Συμβούλων

Ερυθρός Σταυρός – Υπουργείο Τουρισμού: Μνημόνιο Συνεργασίας για εκπαίδευση σπουδαστών τουριστικών σχολών στις Πρώτες Βοήθειες

Οι μελλοντικοί επαγγελματίες του τουρισμού θα είναι σε θέση να ανταποκρίνονται με ψυχραιμία, αποτελεσματικότητα και ασφάλεια σε έκτακτα περιστατικά

Η πρόληψη δεν είναι πολυτέλεια!

Χιλιάδες γυναίκες αναβάλλουν τον ετήσιο γυναικολογικό τους έλεγχο, είτε λόγω έλλειψης χρόνου είτε επειδή δεν αντιμετωπίζουν κάποιο εμφανές σύμπτωμα

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Το φαρμακείο των διακοπών: Τι δεν πρέπει να λείπει από τις καλοκαιρινές αποδράσεις

Η σωστή προετοιμασία πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές δεν περιορίζεται στην οργάνωση των αποσκευών και των εισιτηρίων.

Allianz Greece: Οι καθημερινές αγορές γίνονται «έκπτωση» στα ασφάλιστρα

Σε ένα μοντέλο επιβράβευσης που συνδέει την καθημερινή κατανάλωση με την ασφαλιστική κάλυψη επενδύει η Allianz Greece, μέσω της κάρτας «Ασφαλιστικός Γονέας»

Η Groupama Ασφαλιστική επέστρεψε σε θετικό προ φόρων αποτέλεσμα το 2025

Επιστρέφοντας σε θετικό προ φόρων αποτέλεσμα και καταγράφοντας σημαντική ανάπτυξη, η Groupama Ασφαλιστική ολοκλήρωσε το 2025 με περαιτέρω ενίσχυση

Ξεκίνησε το Advisory Graduate Recruitment Program 2026 της KPMG για νέους επαγγελματίες

Απευθύνεται σε άτομα που χαρακτηρίζονται από δημιουργικότητα, ομαδικότητα, δυναμισμό και προσανατολισμό στο αποτέλεσμα

Στρατηγική Συνεργασία του Γραφείου Πίστης της Ελλάδας, Τειρεσίας Α.Ε. με το Γραφείο Πίστης της Κύπρου, Artemis Credit Bureau Ltd

Η Τειρεσίας Α.Ε., το Γραφείο Πίστης της Ελλάδας, ανακοινώνει την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με την Artemis Credit Bureau Ltd, το Γραφείο Πίστης της Κύπρου