back to top
30.5 C
Athens
Παρασκευή 12 Ιουνίου 2026

“Xρυσές δουλειές” για τους διακινητές παράνομων φαρμάκων

Στα 4 δισεκατομμύρια ευρώ εκτιμάται ότι έφτασε το κόστος των φαρμακευτικών προϊόντων που έχουν αντιγραφεί και κυκλοφορούν ελεύθερα στο εμπόριο σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τα ευρήματα αποτελούν αποτέλεσμα μελέτης του Γραφείου Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO) και του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ).

- Advertisement -

Στην κορυφή της λίστας

Αντιβιοτικά, φάρμακα του σύγχρονου τρόπου ζωής, αλλά και παυσίπονα, είναι τα πιο στοχευμένα από τους αντιγραφείς, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας με βάση τα ευρήματα της μελέτης.

- Advertisement -

Παράλληλα στα κατασχεθέντα, οι τελωνειακές αρχές έχουν απομονώσει φάρμακα που περιλαμβάνουν αντιγραφές σκευασμάτων για την ελονοσία, το διαβήτη, τον καρκίνο, καθώς και θεραπείες για διάφορες καρδιακές παθήσεις.

Οι παράνομες διαδρομές

Επιβεβαιώνεται επίσης για άλλη μία φορά, πως η εμπορική διαδρομή γίνεται με παραδόσεις μικρών δεμάτων, ώστε να διευκολύνεται η εμπορία και να μη κινούνται υποψίες από τις Αρχές. Την περίοδο 2014-2016, το 96% όλων των τελωνειακών κατασχέσεων παραποιημένων φαρμακευτικών προϊόντων, ήταν, είτε ταχυδρομικές, είτε express παραδόσεις ταχυμεταφοράς.

Η νέα αυτή μελέτη που δημοσιεύθηκε χθες, εκτιμά τη συνολική αξία των παραποιημένων φαρμακευτικών προϊόντων στα 4,03 δισεκατομμύρια ευρώ και περιέχει στοιχεία που προέρχονται από τελωνειακές κατασχέσεις, τα οποία καλύπτουν τη χρονική περίοδο 2014-2016. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τους τελωνειακούς υπαλλήλους κατασχέθηκαν και διάφορα τοπικά αναισθητικά και φάρμακα θεραπείας του HIV.

Ο εκτελεστικός διευθυντής του EUIPO, Κριστιάν Αρσαμπώ, δήλωσε  σχετικά: «Τα παραποιημένα φαρμακευτικά προϊόντα μπορούν να αποτελέσουν άμεση απειλή για την υγεία και τη ζωή και η άφιξή τους στην Ε..Ε, συχνά μέσω μικρών δεμάτων και διαδικτυακών πωλήσεων, αποτελεί πρόκληση για τους φορείς επιβολής του νόμου. Η αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος απαιτεί την περαιτέρω ενίσχυση του σημερινού συντονισμού σε εθνικό επίπεδο και σε επίπεδο Ε..Ε και την υποστήριξη παγκόσμιων δράσεων».

Αξίζει να αναφέρουμε πως η Ινδία και η Κίνα χαρακτηρίζονται ως οι μεγαλύτεροι παραγωγοί παραποιημένων φαρμακευτικών προϊόντων σε παγκόσμιο επίπεδο, με τη Σιγκαπούρη και το Χονγκ Κονγκ να εμφανίζονται ως τα σημαντικότερα σημεία διαμετακόμισης στην αλυσίδα εφοδιασμού πλαστών φαρμακευτικών προϊόντων.

Σχετικές δημοσιεύσεις

H Alpha Bank συνεχίζει την ενίσχυση δομών υγείας και φροντίδας σε όλη την Ελλάδα

Για 12η χρονιά το πρόγραμμα «Mαζί, με στόχο την υγεία» αφήνει ισχυρό αποτύπωμα, αυτή τη φορά στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Έκτακτη επιχορήγηση στα νοσοκομεία – Στόχος η μείωση των χρεών

Τι ανέφερε ο Άδωνις Γεωργιάδης στην ειδική εκδήλωση του Υπουργείου Υγείας, όπου συμμετείχαν όλοι οι νέοι διοικητές των νοσοκομείων

Διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ: Παρεμβάσεις για τις επιπλέον χρεώσεις από διαγνωστικά κέντρα

Η Θ. Καρποδίνη προειδοποίησε για κυρώσεις στα διαγνωστικά - Η κατ’ οίκον διανομή φαρμάκων και το νέο σύστημα ελέγχου κατά της διαφθοράς

Καμία πρόοδος στην αδυναμία πρόσβασης στα φάρμακα στην Ευρώπη

Σταθερά ασθμαίνει  η  Ευρώπη ως προς τη προσβασιμότητα στα φάρμακα και η EFPIA εκπέμπει SOS με βάση νέα στοιχεία για ταχεία δράση.

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Ερρίκος Ντυνάν: Με τη χρυσή σφραγίδα του JCI και στην επόμενη τριετία

Ένα σύμβολο ποιότητας που αντανακλά τη δέσμευση του νοσοκομείου να παρέχει την πλέον ασφαλή και αποτελεσματική φροντίδα στους ασθενείς

Αγαπηδάκη στο 3ο ΣΦΕΕ Summit: «Δεν δεχόμαστε η Υγεία να καθορίζεται από το πορτοφόλι»

Η σημασία της πρόληψης και της καινοτομίας στη νέα ατζέντα για την υγεία βρέθηκε στο επίκεντρο της τελευταίας θεματικής συζήτησης του 3ου SFEE Summit

Στην Αθήνα η Πρόεδρος της EIOPA P. Hielkema – Στο επίκεντρο οι συντάξεις, η ΤΝ και η ανθεκτικότητα της ευρωπαϊκής ασφαλιστικής αγοράς

Συναντήσεις με την ΥΕΚΑ Ν. Κεραμέως και την Υποδιοικήτρια της ΤτΕ Χρ. Παπακωνσταντίνου, αλλά και με εκπροσώπους εποπτικών φορέων και εταιρειών

TeleHospital: Το νέο ψηφιακό «νοσοκομείο» του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών

Ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών τηλεϊατρικής για τον ασθενή, όπου κι αν αυτός βρίσκεται

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Αποτυπώνοντας τoν «θρύλο» της Interamerican με τον Γιάννη Καντώρο

Στην εκδήλωση βραβεύσεων αναδείχθηκε με έμφαση η στοχοπροσήλωση των εργαζομένων, αλλά και η εξωστρέφεια που επιτεύχθηκε χάρη στον νέο σχεδιασμό

Pricefox: «Καθαρίστε τα οικόπεδά σας και ασφαλίστε το σπίτι σας»

Η πλατφόρμα σύγκρισης ασφαλιστικών προϊόντων συνδέει το ζήτημα της πρόληψης με την ανάγκη προστασίας της κατοικίας

Η ΕΥΡΩΠΗ Ασφαλιστική ενισχύει τον Κλάδο Ζημιών Αυτοκινήτου με δύο νέα, δυναμικά στελέχη

Ο Λ. Πραγκαστής αναλαμβάνει καθήκοντα Διευθυντή Ζημιών του Κλάδου Αυτοκινήτου, έχοντας ως Αναπληρώτρια την Αν. Μιχαηλίδη

Η Export Credit Greece συμμετέχει στην εκδήλωση «Εξωστρέφεια για μια Ισχυρή Ελλάδα»

Ομιλία του CEO Ν. Βαγιάννη, με θέμα: «Χρηματοδοτώντας την εξωστρέφεια: Ασφάλιση, χρηματοδότηση και διαχείριση κινδύνου για τις ελληνικές επιχειρήσεις»

Ερρίκος Ντυνάν: Με τη χρυσή σφραγίδα του JCI και στην επόμενη τριετία

Ένα σύμβολο ποιότητας που αντανακλά τη δέσμευση του νοσοκομείου να παρέχει την πλέον ασφαλή και αποτελεσματική φροντίδα στους ασθενείς