Θεσμός η ομαδική ασφάλιση στις επιχειρήσεις

«Η παροχή ομαδικής ασφάλισης στους εργαζομένους αποτελεί πλέον θεσμό, όχι μόνο για τις μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά και για κάθε σύγχρονη επιχείρηση ανεξαρτήτως μεγέθους, που αξιολογεί τους ανθρώπους της ως το πολυτιμότερο περιουσιακό στοιχείο τους » επισημαίνει ο κ. Βαγγέλης Θωμόπουλος, Γενικός Διευθυντής Ομαδικών Ασφαλίσεων & Corporate Business της Interamerican εκτιμώντας ότι οι ομαδικές ασφαλίσεις θα γνωρίσουν μεγάλη ανάπτυξη κατά τα επόμενα χρόνια. 

H προσφορά ενός προγράμματος Ομαδικής Ασφάλισης από μια επιχείρηση στο προσωπικό της λειτουργεί υπέρ της εσωτερικής συνοχής της, της απόδοσης των εργαζομένων της, της προσέλκυσης ικανών στελεχών από την αγορά ως στοιχείο ανταμοιβής, της προστασίας του εργασιακού ρυθμού και της επιχείρησης από απώλεια εργατοωρών για αποθεραπεία σε περιπτώσεις προβλημάτων υγείας. Παράλληλα, η προσφορά δεν επιβαρύνεται με εργοδοτικές εισφορές, είναι μετατρέψιμη ανάλογα με την επιχειρηματική στρατηγική, καθώς δεν ενσωματώνεται στο μισθό, ενώ φοροαπαλλάσσεται ανά εργαζόμενο ετησίως μέχρι 1.500 ευρώ (Ν. 3296/14-12-2004). 

Παρά την κρίση, σημειώνει ο επικεφαλής της Interamerican η τάση των επιχειρήσεων που έχουν συνάψει ασφαλιστήρια συμβόλαια ομαδικών καλύψεων είναι να καταφεύγουν στην τροποποίηση και όχι στην κατάργηση της ομαδικής ασφάλισης, προκειμένου να επιτύχουν ένα συγκυριακό περιορισμό του κόστους και να αποφύγουν την αρνητική φόρτιση του εργασιακού κλίματος. 

Οι πιο πρόσφατες έρευνες (Great Place to Work – Institute Hellas και ALBA) καταδεικνύουν την προτίμηση των επιχειρήσεων στην παροχή ασφάλισης για υγεία και σύνταξη στους εργαζομένους τους. Το πλήθος της προς ασφάλιση ομάδας, το φύλο, η ηλικία, το επαγγελματικό αντικείμενο κάθε ασφαλιζομένου, τα όρια των προτεινομένων καλύψεων, η πρόβλεψη χρήσης του συμβολαίου, ο ιατρικός πληθωρισμός για τις καλύψεις υγείας, αποτελούν παραμέτρους για τον προσδιορισμό του κόστους ενός ομαδικού προγράμματος Ζωής και Υγείας, που στην ασφαλιστική αγορά κυμαίνεται μεταξύ 40 – 50 ευρώ ανά εργαζόμενο.

Μέσα σε αυτό το τοπίο της αγοράς, η Interamerican παρουσιάζεται ιδιαίτερα ανταγωνιστική. Η εταιρεία, με στόχο τη βιωσιμότητα και διάρκεια των συνεργασιών που συνάπτει, παρέχει μια σειρά ποιοτικών και καινοτόμων προγραμμάτων, ακολουθώντας μια ορθολογική τιμολογιακή πολιτική και επιδιώκοντας αμοιβαίως επωφελή σχέση με επιχειρήσεις και εργαζόμενους. 

Σήμερα, η Interamerican αποτελεί συνεργάτη πρώτης επιλογής στις Ομαδικές Ασφαλίσεις για μια πλειάδα επιχειρήσεων. Το 2009 εντάχθηκαν στο πελατολόγιο της εταιρείας 75 νέες επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα το χαρτοφυλάκιο να περιλαμβάνει περισσότερες από 1000 επιχειρήσεις. Από αυτές το 68% έχουν συμβληθεί για καλύψεις ζωής και υγείας, το 15% για συνταξιοδοτικά προγράμματα και το 17% για κάλυψη ατυχημάτων. Το σύνολο των κυρίως ασφαλισμένων έχει ξεπεράσει τους 85 χιλιάδες, ενώ τα καλυπτόμενα εξαρτώμενα μέλη υπολογίζονται σε 13 χιλιάδες. 

Η Interamerican πέτυχε στις ομαδικές ασφαλίσεις το 2009 σημαντική αύξηση νέας παραγωγής ασφαλίστρων έναντι το 2008 (72%), υπερβαίνοντας κατά 49% τον στόχο του επιχειρησιακού πλάνου της περασμένης χρονιάς. Το ίδιο χρονικό διάστημα αποζημίωσε 53.124 περιπτώσεις με το συνολικό ποσόν των 22,62 εκατ. ευρώ.

Η μητρική EUREKO έχει μεταγγίσει ουσιαστική τεχνογνωσία στην εταιρεία, την οποία η Γενική Διεύθυνση Ομαδικών Ασφαλίσεων & Corporate Business αξιοποιεί στο έπακρο για τη βελτίωση των προϊόντων και υπηρεσιών. Σε αυτό το πλαίσιο ανέπτυξε το πρόγραμμα e-Customer το οποίο παρέχει άμεση, έγκαιρη και έγκυρη πληροφόρηση σε επίπεδο Συμβαλλομένου (HR Department) όλων των βασικών σημείων διαχείρισης και λειτουργίας του Ομαδικού Ασφαλιστηρίου, ώστε ανά πάσα στιγμή να υπάρχει ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο για τις ισχύουσες παροχές του προγράμματος, τα στοιχεία των ασφαλισμένων, τις αποζημιώσεις με ανάλυση και σε βάθος χρόνου για κάθε ασφαλισμένο, τις ροές πληρωμής ασφαλίστρων. Πέρα από τα παραδοσιακά ομαδικά, η Η Interamerican διαθέτει στην αγορά τα πρωτοποριακά προγράμματα: 

• MEDISYSTEM, Group Fit & Group Active
• Micro Group protection
• Micro Group Pension
• Credit Insurance

Τα προγράμματα διατίθενται από την εταιρεία με κάθε τρόπο, στο πλαίσιο της πολυκαναλικής διανομής. Ωστόσο, η Γενική Διεύθυνση Ομαδικών Ασφαλίσεων & Corporate Business υποστηρίζει ιδιαίτερα τους Συνεργάτες του Δικτύου Agency που ασχολούνται με τις Ομαδικές Ασφαλίσεις. Η Διεύθυνση οργανώνει συναντήσεις ενημέρωσης για τα προγράμματα και την προώθησή τους, ενώ στελέχη της συνοδεύουν τους Συνεργάτες σε παρουσιάσεις και προσφορές προς ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις.