Πρέπει οι ασφαλιστές να φοβούνται (;) τις αυτοκινητοβιομηχανίες

Της Ελενας Ερμείδου

Τις λειτουργίες του ανθρώπινου εγκεφάλου προσπαθεί σε ένα βαθμό να υποκαταστήσει η νέα τεχνολογία, παρέχοντας σε κάθε σχεδόν επιχειρηματικό τομέα διευρυμένες επιλογές που συμφέρουν που συμφέρουν οικονομικά. Στο τομέα της ασφάλισης είναι μεγάλος ο λόγος που γίνεται σε ό,τι αφορά τα δίκτυα διανομής, τα περιθώρια κέρδους, το σχεδιασμό των καλύψεων, εν γένει για το συνολικό μοντέλο ασφάλισης.

Αυτοί που βλέπουν ότι το μέλλον το διαμορφώνει η καινοτόμος τεχνολογία και μόνο διατείνονται ότι θα υπάρξουν ριζικές αλλαγές και σοβαρές διαρθρωτικές ανακατατάξεις, τέτοιες που θα οδηγήσουν στην ‘διάσπαση’. Αυτοί που μελετούν τα μοντέλα ασφάλισης, συμπεριλαμβάνοντας και άλλες παραμέτρους είναι φειδωλοί στο λόγο, τονίζοντας ότι οι επιπτώσεις τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμο στάδιο δεν είναι σημαντικές στο επιχειρηματικό μοντέλο της ασφάλισης. Ενας από αυτούς είναι η Moody’s Investor Services.

Η Moody’s Investors Service, ειδικότερα δημοσίευσε στις 13 Φεβρουαρίου μια νέα έκθεση με θέμα τα σχέδια της Telsa να προσφέρει εμπορική ασφάλιση στους οδηγούς οι οποίοι θα προσυπογράψουν τη μελλοντική app  εφαρμογή “Tesla Network” στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την μελέτη της  Moody’s, οι κατά τα λεγόμενα ‘έξυπνες αυτοκινητοβιομηχανίες’ εκμεταλλευόμενες την τεχνογνωσία τους σε συνδυασμό με την δυνατότητα που τους δίνουν οι οδηγοί να καταγράφουν και να μελετούν την συμπεριφορά κατά την οδήγηση είναι σε θέση να καθορίσουν το ύψος των ασφαλίστρων ανάλογα με τον κίνδυνο.

Το θέμα είναι κρίσιμο καθώς συνιστά ένα τρόπο μετάβασης σε μία μέχρι τώρα άγνωστη εποχή, ωστόσο η ‘διόρθωση’ έρχεται από την Βοηθό Αντιπρόεδρο της  Moody’s Helena Kingsley-Tomkins η οποία παρατηρεί πως η κίνηση της Tesla δεν αναμένεται να έχει σημαντικές επιπτώσεις στον ασφαλιστικό κλάδο βραχυπρόθεσμα. Οι ασφαλιστές σε ειδικές περιπτώσεις δυνητικά μπορεί να αντιμετωπίσουν διάβρωση των περιθωρίων ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμη και την εκτόπισή τους από την αγορά, εάν το μοντέλο ασφάλισης Tesla αντιγραφεί ευρέως από άλλους κατασκευαστές αυτοκινήτων.

Σύμφωνα με την έκθεση, το δίκτυο Tesla αποτελεί ένα βήμα προς την κατεύθυνση ενός πλήρως αυτοματοποιημένου στόλου “robotaxis”, μπαίνοντας βαθιά στον ανταγωνισμό με εταιρείες όπως οι Uber και Lyft, οι οποίες ασφαλίζονται επίσης από την Tesla Insurance.

Η εικόνα  για το πώς και εάν ο κλάδος ασφάλισης αυτοκινήτου θα μετασχηματιστεί θα έχει ολοκληρωθεί όταν οι Ευρωπαϊκές Εποπτικές Αρχές συμπεριλαμβανομένου των Insurance Europe, EIOPA αποφανθούν για τον τρόπο που ο κλάδος τεχνολογίας θα υιοθετήσει τις νέες τεχνολογίες.

Υπενθυμίζεται κατά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων δ’, 3μήνου στις 29 Ιανουαρίου 2020, η Tesla επιβεβαίωσε την ίδρυση 100% θυγατρικής στο τομέα της επιχειρηματικής ασφάλισης αυτοκινήτου. Την ίδια στιγμή η εταιρεία ψάχνει να βρει τρόπους να μπει και στις ιδιωτικές ασφαλίσεις, οι οποίες επί των ημερών μας γράφονται

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*