axa, κτίριο, μιλάνο

Σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις για πώληση της μονάδας της στην Πολωνία η ΑΧΑ

Generali, VIG  και Uniqa μεταξύ των ενδιαφερόμενων  «μνηστήρων» σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας Intelligent Insurer

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις για πώληση της μονάδας της στην Πολωνία βρίσκεται ο γαλλικός ασφαλιστικός όμιλος ΑΧΑ, με φόντο τις ζημίες που γράφει στον κλάδο ζωής και την μη πρωταγωνιστική θέση που έχει σε άλλους κλάδους.

Όπως αναφέρει η βρετανική ασφαλιστική ιστοσελίδα Intelligent Insurer, η ΑΧΑ ανακοίνωσε την πρόθεσή της να αποχωρήσει από επιλεγμένες αγορές της Κεντρικής Ευρώπης (Τσεχία, Σλοβακία, Πολωνία) το περασμένο φθινόπωρο. Ως ενδιαφερόμενοι για την πολωνική θυγατρική της φέρονται η ιταλική Generali και οι αυστριακοί όμιλοι VIG και Uniqa.

Η ασφαλιστική αγορά της Πολωνίας είναι υγιής και μόλις τώρα αρχίζει να δείχνει τις πρώτες ενδείξεις κορεσμού,  ωστόσο οι εταιρείες επανεξετάζουν την θέση τους στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Ευρώπης.

Όπως δήλωσε ο Grzegorz Podlesny της Sollers Consulting «Η πολωνική ασφαλιστική αγορά διέρχεται φάση συγκέντρωσης και οι εταιρείες επαναξιολογούν τις στρατηγικές τους. Με δεδομένο ότι δεν έχουν πετύχει όλες τους στόχους τους, θεωρώ ότι η φάση αυτή θα συνεχιστεί».

Η ΑΧΑ είχε αποκαλύψει τον Οκτώβριο ότι εξετάζει το ενδεχόμενο αποεπένδυσης από την Κεντρική Ευρώπη, καθώς το σχέδιο αναδιάρθρωσης που εφαρμόζει προβλέπει την αποχώρηση από αγορές όπου δεν διαθέτει κρίσιμη μάζα. Σε συνέχεια της εξαγοράς της XLτο 2018 και της εισαγωγής στο χρηματιστήριο της AXA Equitable Holdings, του βραχίονα διαχείρισης ενεργητικού και κλάδου ζωής στις ΗΠΑ, ο γαλλικός όμιλος στράφηκε στις αγορές της Ασίας.

Σημειώνεται ότι ο κύκλος εργασιών της ΑΧΑ στην Πολωνία μειώθηκε κατά 6% το πρώτο εξάμηνο του 2019 και διαμορφώθηκε στα 288 εκατ. ευρώ.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*